NEWSFLASH...
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Τ. Λεβή, La Chef Levi: Είναι χρέος μας να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς

Τ. Λεβή, La Chef Levi: Είναι χρέος μας να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς

Ο Τζάκο Λεβή, Managing Director της ιδιωτικής σχολής μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις ευκαιρίες καριέρας στους συγκεκριμένου κλάδους και τη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με αφορμή την επερχόμενη «Ημέρα Ανθρωπιάς» που διοργανώνει η σχολή, στις 20 Μαρτίου.

Μιλήστε μας για την σχολή La Chef Levi, για το πώς ξεκίνησε αλλά και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Η La Chef Levi δεν είναι παρά η μεγάλη αγάπη δύο ανθρώπων για τη γαστρονομία, με επιρροές από το εξωτερικό. Η σχολή ξεκινά το μακρινό 1988 σε ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο τυροκομικών του παππού μου, όπου η Βιργινία Αναστασιάδου και ο Σαμ Λεβή, με εμφανή την εκπαίδευση τους στη Γαλλία, τολμούν και ιδρύουν την πρώτη ιδιωτική σχολή γαστρονομίας στην Ελλάδα. Έκτοτε, μπορούμε να πούμε ότι πολλά έχουν αλλάξει, εκτός από την εξειδίκευση που προσφέρουμε μένοντας πιστοί σε δύο ειδικότητες αποκλειστικά: Τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική - αρτοποιία.

Σήμερα, λειτουργώντας παράλληλα σε δύο χώρες, η La Chef Levi είναι η μόνη ελληνική σχολή που λειτουργεί και στο εξωτερικό. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε την προσπάθεια μας να αγκαλιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους νέους για τον κλάδο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής; Υπάρχουν οι απαραίτητες ευκαιρίες καριέρας;

Πολύ σημαντική η ερώτηση σας. Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο τα τελευταία χρόνια και σίγουρα τα shows στη τηλεόραση έχουν καλλιεργήσει μια τάση προς τη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Οφείλουμε, βέβαια, να ξεχωρίσουμε τη τηλεοπτική κουζίνα από την πραγματική, γιατί χρέος μας στην εκπαίδευση είναι να προετοιμάζουμε αληθινούς επαγγελματίες που θα εισέλθουν γρήγορα στην αγορά εργασίας και θα αδράξουν τις ευκαιρίες που θα τους προσφερθούν. Ευκαιρίες, λοιπόν, υπάρχουν, αλλά σίγουρα ο κλάδος πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα προς τα εμπρός για να προστατέψει τα νέα παιδιά και να αναβαθμίσει την ιδιότητα του «σεφ», προσδίδοντας της τον πρέποντα σεβασμό.

Το 2018 ιδρύεται από την σχολή ο θεσμός «Ημέρα Ανθρωπιάς». Μιλήστε μας για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Όλοι μας, σε κάποιο σημείο της ζωής μας, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τη δουλειά, τον σκληρό και πολλές φορές αθέμιτο ανταγωνισμό και τα χρήματα. Σκεπτόμενος όλα αυτά και όντας ήδη αιμοδότης, θέλησα να ξεκινήσουμε δειλά - δειλά αυτή την προσπάθεια για να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τους φοιτητές μας και παράλληλα να εμπνεύσουμε την κοινωνία αλλά και τις άλλες σχολές να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας.

Δώστε μας μια εικόνα από τον αριθμό των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τα περασμένα χρόνια και τα όσα προσέφεραν.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε κοντά στο να αγγίξουμε τους 500 συμμετέχοντες σε μια από τις ποικίλες δράσεις μας για την Ημέρα Ανθρωπιάς.

Σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι αφιερώνουν 10 λεπτά από το χρόνο τους για κάτι σπουδαίο χωρίς να παίρνουν τίποτα πίσω. Παράλληλα, επειδή η Ημέρα Ανθρωπιάς αφορά όλους και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, συγκεντρώνουμε ρούχα και τρόφιμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Και το πιο συγκινητικό είναι ότι μας τιμούν άνθρωποι που απλά έτυχε να μάθουν για την Ημέρα Ανθρωπιάς από μια αφίσα, από κάποιο δελτίο τύπου ή στα Social Media. Άνθρωποι που δεν μας γνωρίζουν καθόλου αλλά έχουν την ανάγκη να εκφράσουν το αίσθημα αλληλεγγύης και δεν είχαν βρει ακόμα την ευκαιρία.

Αυτό είναι για εμάς η Ημέρα Ανθρωπιάς.

Ποια είναι η γενικότερη σημασία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για τη σχολή σας; Ποιες άλλες δράσεις έχετε πραγματοποιήσει ή πραγματοποιείτε;

Ένας οργανισμός, πόσο μάλλον εκπαιδευτικός όπως εμείς, πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα για τους ανθρώπους που εκπαιδεύει. Είναι, λοιπόν, χρέος μας, απέναντι στις εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονται πίσω από τους σπουδαστές μας και μας εμπιστεύονται, να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της ανιδιοτελούς προσφοράς και την ολοκλήρωση του ανθρώπου μέσα από αυτή και όχι αποκλειστικά μέσα από την επαγγελματική καταξίωση και την οικονομική ευμάρεια. Η σχολή, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, επισκέπτεται σχολεία όπου πραγματοποιεί δωρεάν δράσεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά, διοργανώνει ημερίδες για τη διατροφή και συμμετέχει σε συσσίτια της εκκλησίας και άλλων οργανισμών που χρειάζονται υποστήριξη.

LaChefLevi_kethea.jpg?mtime=20200301143843#asset:169356Σπουδαστές της La Chef Levi κατά τη διάρκεια παρασκευής φαγητού για το ΚΕΘΕΑ

LaChefLevi_aids.jpg?mtime=20200301143937#asset:169357Τούρτα 180 κιλών για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Θεωρείτε πως γίνονται αρκετά γύρω από τον τομέα της ΕΚΕ στην χώρα μας; Σε ποιους τομείς θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες τους οι εταιρείες, που βλέπετε πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη;

Οι εταιρείες αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο τις δράσεις ΕΚΕ, αλλά σε μια κοινωνία γεμάτη παθογένειες, αν θεωρήσουμε ότι πράττουμε αρκετά, τότε θα σταματήσουμε να προσπαθούμε! Προσωπικά, θα ήθελα οι εταιρείες να δώσουν μεγαλύτερος βάρος στην εξατομικευμένη ανάγκη πολλών ανθρώπων που δεν εμπίπτουν σε συγκεκριμένα πλαίσια. Πολλοί νέοι έχουν σπουδαίες ικανότητες και δεν βρίσκουν έδαφος να τις αναπτύξουν. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα τα οποία όμως δεν φαίνονται. Η ΕΚΕ πρέπει να αξιοποιήσει τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση που έχουν οι εταιρείες για να εισέλθει εκεί όπου τα γενικά κοινωνικά κριτήρια δεν μπορούν. Παράλληλα, από τις εταιρείες λείπει η καινοτομία σε αυτές τις δράσεις, γιατί η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη ακόμα να τις υποστηρίξει και πολλοί managers και agencies έχουν τις ιδέες αλλά δεν τολμούν φοβούμενοι τις αντιδράσεις.

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται στοχευμένη και συγκεκριμένη ιεράρχηση των αναγκών των επιχειρήσεων και του κοινού στο οποίο απευθύνονται.

Προσωπικά, θα ήθελα περαιτέρω δράσεις για ατομικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για την προώθηση των ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων αλλά και την καταπολέμηση στερεοτυπικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Πώς μπορεί να βοηθήσει την εταιρική εικόνα μιας επιχείρησης μια ολοκληρωμένη στρατηγική ΕΚΕ; Γίνονται «αντιληπτές», αν θέλετε, οι συγκεκριμένες προσπάθειες από το ευρύ κοινό;

Υπάρχουν πολλά case studies εταιρειών οι οποίες τυγχάνουν ευρείας αποδοχής χάρη στις εκτεταμένες δράσεις ΕΚΕ που έχουν στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι μιας εταιρείας, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη, την προσπάθεια να «δίνεις πίσω» στην κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις το κάνουν αυτό γιατί στην Ελλάδα είναι στο αίμα μας η προσφορά. Από τον περιπτερά της γειτονιάς που θα κεράσει τα παιδιά ένα παγωτό μέχρι και τις μεγαλύτερες εταιρείες οι οποίες έχουν μια άρτια στρατηγική και ένα μεγάλο budget, όλες οι επιχειρήσεις, έχοντας ή όχι ένα πλάνο, έχουν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς.

Ο καταναλωτής πλέον είναι πιο ενημερωμένος και έχει καλύτερη αντίληψη για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Σε ένα βαθμό δικαίως είναι και πιο απαιτητικός, επιθυμώντας να επαληθεύσει την ουσιαστική κοινωνική προσφορά των εταιρειών οι οποίες κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή του. Αυτή η σχέση ανάμεσα σε ένα brand και τον καταναλωτή γίνεται ολοένα και πιο αμφίδρομη. Για αυτό το λόγο οι εταιρείες, που θέλουν να ακολουθούν τις σύγχρονες επιταγές, οφείλουν να ακούν σε όλα τα επίπεδα τον καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων και των ανησυχιών του σε κοινωνικό επίπεδο.

Μιλήστε μας για την επερχόμενη «Ημέρα Ανθρωπιάς» αλλά και για τις επόμενες δράσεις της σχολής.

Η φετινή «Ημέρα Ανθρωπιάς» θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της La Chef Levi στο κέντρο της πόλης με ακόμη περισσότερη αισιοδοξία και συμμετοχή. Φέτος, τα ρούχα και τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην αξιέπαινη και ευσεβή προσπάθεια του Πατέρα Αθηναγόρα και τον «Φάρο του Κόσμου». Για μια ακόμη χρονιά, τα θρανία θα μπουν στην άκρη και ο χώρος θα μεταμορφωθεί σε ένα κέντρο προσφοράς, θα γεμίσει από χαμόγελα και ελπίδα.

Στις 2 Απριλίου, για μια ακόμη χρονιά, η σχολή θα πραγματοποιήσει τον «Διαγωνισμό Γαστρονομίας», ένα event το οποίο βαδίζει την τέταρτη δεκαετία ζωής και λαμβάνει εξωπραγματικές διαστάσεις συμμετεχόντων και επισκεπτών. Είμαστε χαρούμενοι που και πέρσι το epixeiro.gr συμμετείχε στη δράση αυτή και θα χαρούμε να είναι και φέτος!

Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του event.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr