NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Γιατί αποτυγχάνουν οι νέες επιχειρήσεις και πώς o John Pappajohn μπορεί να βοηθήσει

Γιατί αποτυγχάνουν οι νέες επιχειρήσεις και πώς o John Pappajohn μπορεί να βοηθήσει

Κάνοντας κάποιος ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα, δημιουργώντας μια νέα startup, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για όλα, ακόμη και για την πιθανότητα μιας αποτυχίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει σημασία κάθε καινούργια αρχή να λαμβάνει τη σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση από τα πρώτα κιόλας βήματά της. Μια τέτοια υποστήριξη προσφέρει και ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Πλάνου John & Mary Pappajohn που διοργανώνει το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT - American College of Thessaloniki, στον οποίο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή άτομα ή ομάδες από όλη την Ελλάδα.

Τι δείχνει όμως η διεθνής στατιστική για τα ποσοστά αποτυχίας; Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, τα νούμερα λένε ότι περίπου το 20% αποτυγχάνει μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ η 1 στις 2 εταιρείες, ποσοστό, δηλαδή, της τάξεως του 50%, αποτυγχάνει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από το ξεκίνημα.

Όσον αφορά στους λόγους αποτυχίας, έρευνα του CBI Insights δίνει ως σημαντικότερους την έλλειψη αγοράς για το εκάστοτε προϊόν ή υπηρεσία, την εξάντληση χρηματικών πόρων, την έλλειψη σωστής ομάδας, την αποτυχία αντιμετώπισης του ανταγωνισμού, τα προβλήματα σε σχέση με τις τιμές και το κόστος, την έλλειψη επιχειρηματικού μοντέλου ή ακόμη και λανθασμένες κινήσεις στο marketing.

Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT και οι δράσεις του

Οι διεθνείς στατιστικές εντοπίζουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις, κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό επιχειρείν.

Γι' αυτό τον λόγο, το ACT, ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός και μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, έχει παρουσιάσει μια σειρά πρωτοβουλιών και προγραμμάτων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, πόσο μάλλον των startups, εκείνων που με μια «σωστή» εκκίνηση έχουν δυνατότητες και προοπτικές για ταχεία ανάπτυξη.

Μέρος των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών είναι και ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικού Πλάνου John & Mary Pappajohn, που φέτος πραγματοποιείται για 7η χρονιά Κάθε χρόνο, από το 2014, πέντε νικητές (ή νικήτριες ομάδες) κερδίζουν από 4.000 ευρώ. Τα χρηματικά έπαθλα προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn. Εντούτοις, δεν είναι μόνο το χρηματικό έπαθλο που έχουν ως όφελος οι νικητές.

Η επιτυχία στον διαγωνισμό λειτουργεί ως απόδειξη πως η επιχείρηση (ή η προς σύσταση επιχείρηση) αναπτύσσει ένα έργο που έχει καλή προοπτική. Παράλληλα, οι ομάδες που ξεχωρίζουν έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν με συνεργάτες, επενδυτές, πελάτες, αγορές, κλπ, μέσα από το δίκτυο του ΑCT και όχι μόνο. Μέσα από αυτήν την προβολή, οι συμμετέχοντες κερδίζουν νέες ευκαιρίες και δυνατότητες προς αξιοποίηση.

Επιπρόσθετα, οι διαγωνιζόμενοι λαμβάνουν δωρεάν καθοδήγηση από τα στελέχη του ACT σε θέματα επιχειρηματικού σχεδιασμού ενώ η συμμετοχή σε μια ανταγωνιστική διαδικασία όπως ο διαγωνισμός Pappajohn είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αξιολογήσει κάθε ομάδα την επιχειρηματική της ιδέα και να λάβει χρήσιμες προτάσεις και συμβουλές από τους κριτές και μέντορες του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει την κατάθεση των ιδεών για το επιχειρηματικό πλάνο μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020. Η περιγραφή της ιδέας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 300 λέξεις και να περιλαμβάνει το προτεινόμενο προϊόν / υπηρεσία, το αγοραστικό κοινό στο οποίο στοχεύει, το μοντέλο εσόδων της προτεινόμενης ιδέας (revenue model), τον νεωτερισμό /καινοτομία που χαρακτηρίζει την ιδέα. Σε δεύτερη φάση οι συμμετέχοντες καλούνται να παραδώσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο και στην τελική φάση οι προκριθέντες παρουσιάζουν το εγχείρημά τους στην κριτική επιτροπή.

Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, πολλές από τις ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Pappajohn είναι σήμερα πετυχημένες startups που έχουν «σηκώσει» εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές, ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα, και πωλούν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Η προθεσμία για την πρώτη φάση είναι η 7η Απριλίου, η φόρμα συμμετοχής είναι διαθέσιμη εδώ. Περισσότερα κι εδώ.

Ο John Pappajohn

john-pappajohn.jpg?mtime=20200305235514#asset:170219

Ο John Pappajohn και η σύζυγός του, Mary, έχουν δωρίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά και περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια στην υποστήριξη επιχειρηματικών κέντρων σε διάφορα πανεπιστήμια και κολέγια τα οποία συνέβαλαν στη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας περισσότερων από 1.000 νέων εταιρειών.

Ο John Pappajohn μετανάστευσε από την Ελλάδα σε ηλικία 9 μηνών. Μεγάλωσε στο Mason City της Αϊόβα. Ο πατέρας του έφυγε από την ζωή όταν εκείνος ήταν 16 χρονών, κάτι που άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε τον κόσμο. Αποφοίτησε με πτυχίο BSC από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 1952. Δεν έκανε συνεντεύξεις για δουλειά, ήθελε να έχει τη δική του επιχείρηση. Δημιούργησε έναν ασφαλιστικό οργανισμό μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο και στη συνέχεια οργάνωσε και έγινε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Guardsman Insurance Investors, στην οποία ανήκει η Guardsman Life.

Πληροφορίες για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας: www.act.edu/hub.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr