NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Α. Γιαννόπουλος, InvestGR: Να εδραιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Α. Γιαννόπουλος, InvestGR: Να εδραιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ιδρυτής της Public Affairs and Networks και του InvestGR Forum, μιλάει στο epixeiro.gr για το θέμα των επενδύσεων και για τις προθέσεις των ξένων εταιρειών να επενδύσουν στην χώρα μας, με αφορμή το επικείμενο 3rd InvestGR Forum 2020 «Greece in the Pole Position».

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση ενός Forum γύρω από τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού;

Πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν εργαζόμουν ακόμη στη Γαλλία, παρακολούθησα από κοντά το σχέδιο του Προέδρου Μακρόν να αναβιβάσει τη Γαλλία στους τρεις πρώτους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Από το 2016 και κάθε χρόνο, προσκαλεί στα ανάκτορα των Βερσαλλιών περί τους 200 επικεφαλής ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία πολλών Υπουργών, για να τους παρουσιάσει το όραμά του και, κυρίως, τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για να καταστήσει τη χώρα του ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Αυτή ήταν η κινητοποιός ιδέα για να υλοποιήσουμε ένα ετήσιο Forum, το οποίο θα εστιάζει αποκλειστικώς στις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και θα αποτελεί αξιόπιστη πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στους εμπλεκόμενους εταίρους (stakeholders).

Ο τίτλος του φετινού InvestGR Forum, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, είναι «Greece in the Pole Position». Τι υποδηλώνει ο συγκεκριμένος τίτλος, τι σημαίνει για εσάς;

Οι καταναγκασμοί στις συναθροίσεις για αρκετό μάλλον διάστημα καθιστούν μονόδρομο την online διεξαγωγή του 3rd InvestGR Forum 2020. Και οφείλω να πω ότι ίσως να είναι, από ορισμένες πλευρές, και μια θετική εξέλιξη, την οποία οι χορηγοί και, γενικά, οι συμμετέχοντες υποδέχονται πολύ θετικά.

Η ιδέα του τίτλου “Greece in the Pole Position” αντανακλά το αίσθημα που φαίνεται να υπάρχει σε πολλούς παρατηρητές ότι, μετά την επιτυχή, τουλάχιστον προσώρας, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεκινήσει από μια νέα, προνομιακή αφετηρία στη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Τι περιλαμβάνουν τα πάνελ συζητήσεων του 3rd InvestGR Forum 2020, που πραγματοποιείται στις 15 - 16/07 και στις 08 - 09/10/20; Πώς προέκυψε η διεξαγωγή του σε δύο χρονικά διαστήματα;

Το 3rd InvestGR Forum 2020 θα διεξαχθεί σε δύο διαφορετικές περιόδους, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο την αμέσως επόμενη ημέρα μετά την υγειονομική κρίση όσο και όταν θα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ευκρινέστερα οι οικονομικές προοπτικές των επόμενων μηνών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ξεκινήσει από μια νέα, προνομιακή αφετηρία στη μετα-κορωνοϊό εποχή

Τα πάνελ συζήτησης θα πραγματευθούν θέματα όπως η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, μέσω της έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, το γοργά ψηφιακά βήματα της χώρας, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, οι εμβληματικές επενδύσεις κ.ά.

Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν επικεφαλής ξένων εταιρειών, οι δε συντονιστές θα είναι γνωστοί δημοσιογράφοι.

Πιστεύετε ότι το θέμα του κορωνοϊού, αλλά και η κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και, γενικότερα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις και, γενικότερα, στην ελληνική οικονομία;

Αποτελεί, προδήλως, εύλογο ερώτημα. Δεν μπορεί, ωστόσο, να είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό και με ποια διάρκεια όλες αυτές οι εστίες ανασφάλειας και αβεβαιότητας θα επηρεάσουν την οικονομία, όχι μόνο φυσικά της Ελλάδας. Τα σενάρια είναι διάφορα, όπως συμβαίνει πάντοτε σε ανάλογες περιόδους κρίσης, αν και οι μεταβλητές σήμερα είναι μάλλον πρωτόγνωρες.

Στα καθ’ημάς και, ειδικότερα, στο μέτωπο των ξένων επενδύσεων, ένα είναι βέβαιο: αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί το θετικό momentum των τελευταίων μηνών και να εδραιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Με βάση την εμπειρία σας από τα δύο προηγούμενα χρόνια του InvestGR Forum, διακρίνετε κάποια αλλαγή ως προς τις προθέσεις των ξένων εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Πράγματι, ειδικά την περσινή χρονιά, καταγράφηκαν ιδιαίτερα θετικές προθέσεις των εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον. Όπως, επίσης, σημαντικό ήταν το ποσοστό των θετικών γνωμών ως προς τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Οι καλοί φίλοι, ωστόσο, έχουν συνήθως, μαζί με τον έπαινο, και τον ψόγο ή, για να το πούμε πιο πολιτικώς ορθώς, δίνουν και constructive feedback. Και αυτή η ανατροφοδότηση των επικεφαλής των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, συνίστατο σε σημαντικούς αστερίσκους, στους οποίους θα πρέπει να ανταποκριθεί η Ελλάδα σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και πρωτοβουλιών. Γενικώς, όμως, βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και τα μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα προς τα έξω είναι θετικά, με κυριότερο την ισχυρή βούληση για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Γενικότερα, ποιοι είναι οι τομείς που θεωρείτε πως παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας;

Σχετικές έρευνες δείχνουν ως τομείς ενδιαφέροντος τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τη φαρμακευτική βιομηχανία και τα ακίνητα.

Παράθεση - epixeiro.gr

Να εδραιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού

Το φόρουμ πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα σημαντικών θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο ΣΕΒ. Ποιος είναι ο συμβολισμός αυτής της υποστήριξης;

Πράγματι, ο συμβολισμός είναι ισχυρός. Αφενός, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στηρίζει το InvestGR Forum από την πρώτη χρονιά, σηματοδοτώντας το έντονο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι τα κατ’εξοχήν αρμόδια υπουργεία και, σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις σημαντικές άλλες πρωτοβουλίες τους, ενέταξαν και το InvestGR Forum υπό την αιγίδα τους.

Τέλος, καλωσορίζουμε φέτος και τον ΣΕΒ σύνδεσμο επιχειρήσεων βιομηχανιών στους φορείς που στηρίζουν εμπράκτως το InvestGR Forum.

Όλη αυτή η θεσμική υποστήριξη, επιτρέψτε μου να πω, ότι υποδηλώνει την εμπιστοσύνη και τη σημασία που δίνουν τόσο σημαντικοί θεσμοί στην πρωτοβουλία μας και αυτό μας προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης, αλλά και ευθύνης για μια επιτυχή οργάνωση του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position.

Σε τι συνίσταται η Στρατηγική Συνεργασία του InvestGR Forum με την ΕΥ Ελλάδος και την JTI;

Από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουμε δύο πολύ σημαντικές διεθνείς εταιρείες, όπως η ΕΥ Ελλάδος και η JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL, ως Στρατηγικούς Εταίρους του InvestGR Forum, και είμαστε ιδιαιτέρως ευτυχείς για αυτό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι Στρατηγικοί Εταίροι θα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας μαζί μας, από τα πρώιμα στάδια του InvestGR Forum, στον σχεδιασμό των θεματικών του Forum και την προνομιακή συμμετοχή στα πάνελ συζήτησης, όπως θα είναι, π.χ., η παρουσίαση από την ΕΥ Ελλάδος, κατ’αποκλειστικότητα και σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, των ευρημάτων της παγκόσμιας έρευνας με τίτλο: “Attractiveness Survey”, αρχής γενομένης από το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr