NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Deloitte: ​«Το εξελισσόμενο τοπίο της εταιρικής διακυβέρνησης στην ελληνική αγορά»

Deloitte: ​«Το εξελισσόμενο τοπίο της εταιρικής διακυβέρνησης στην ελληνική αγορά»
10_03_2020 | 16:21
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Η Deloitte Ελλάδος και η KBVL Δικηγορική Εταιρεία, Μέλος του Δικτύου Deloitte Legal, συνδιοργάνωσαν μαζί με το ICAEW, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο King George, ημερίδα με θέμα «Το εξελισσόμενο τοπίο της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελληνική Αγορά».

Κατά την έναρξη της ημερίδας ο κος Δημήτρης Κουτσόπουλος, CEO της Deloitte Ελλάδος, απηύθυνε χαιρετισμό στους περίπου 200 προσκεκλημένους, ανάμεσα τους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων οργανισμών που ηγούνται της ελληνικής αγοράς.

Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων, η κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρουσίασε τις προτεινόμενες αλλαγές στα πλαίσια της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο κος Γιώργος Τριβυζάς, Risk Advisory Partner της Deloitte Ελλάδος και ο κος Δημήτρης Κατσιμπόκης, Audit & Assurance Partner της Deloitte Ελλάδος παρουσίασαν σημαντικές πτυχές εταιρικής διακυβέρνησης με βάση το Πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης που έχει αναπτύξει παγκοσμίως η Deloitte, καθώς και σημαντικά θέματα που αναμένεται να ενταχθούν στην ατζέντα των Διοικητικών Συμβουλίων το 2020.

Ο κος Ηλίας Κοϊμτζόγλου, Managing Partner της Δικηγορικής Εταιρείας KBVL, ανέλυσε τα ζητήματα ευθυνών των μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ ο κος Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέλυσε τα ζητήματα σχετικά με τα κριτήρια ESG (Environmental, Social & Governance) και αναφέρθηκε στις πρακτικές που πρέπει να υιοθετούν οι επιχειρήσεις.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ICAEW Ευρώπης, Martin Manuzi, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον τομέα και τη χώρα, οι Eπιτροπές Ελέγχου στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αλλαγές στις ρυθμιστικές υποχρεώσεις τους ενώ ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές ανάγκες στο πλαίσιο των ταχέων περιβαλλοντικών, τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων» και συμπλήρωσε: «Με τις αλλαγές ολοένα να αυξάνονται, ελπίζουμε ότι οι συλλογικές αντιλήψεις που συλλέχθηκαν από την κοινή μας έρευνα με την Deloitte, θα συμβάλλουν στον ενημερωμένο διάλογο μεταξύ των χωρών σχετικά με τον εξελισσόμενο ρόλο των Επιτροπών Ελέγχου στο ευρύτερο οικοσύστημα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, συν τοις άλλοις, τα αποτελέσματα της έκθεσης που εκπόνησαν από κοινού ο ICAEW και η Deloitte, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την αλλαγή: Οι ελεγκτικές Επιτροπές στην Ευρώπη», ενώ σε panel συζήτησης με θέμα «Εταιρική Διακυβέρνηση – Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Ελληνική Αγορά» και συντονίστρια την κα Λήδα Κοντογιάννη, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικός Γραμματέας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων (NED CLUB Greece), συμμετείχαν:

  • Η κα Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρος Β’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • Ο κος Σπύρος Λορεντζιάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας
  • Ο κος Πάνος Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
  • Η κα Κάτια Μπερίτση, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
  • Ο κος Αλέξιος Πιλάβιος, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Ο CEO της Deloitte Ελλάδος, κος Δημήτρης Κουτσόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η εφαρμογή καλών πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ελέγχου, λόγω των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της, είναι σημαντικό να αντιπροσωπεύεται από ποικιλομορφία δεξιοτήτων και ρόλων ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο επιχειρηματικό και κανονιστικό περιβάλλον».

Ο κος Γιώργος Τριβυζάς, Risk Advisory Partner της Deloitte Ελλάδος, σημείωσε ότι: «Η εφαρμογή καλών πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης, αποτελεί ευθύνη όλων των βαθμίδων και των στελεχών μιας εταιρίας και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την “Κουλτούρα” των οργανισμών».

Ο κος Δημήτρης Κατσιμπόκης, Audit & Assurance Partner της Deloitte Ελλάδος, συμπλήρωσε ότι: «Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης όλων των ενδιαφερόμενων μερών, η Επιτροπή Ελέγχου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής Εταιρικής Διακυβέρνησης των οργανισμών».

Ο Managing Partner της KBVL Δικηγορικής Εταιρείας, κος Ηλίας Κοϊμτζόγλου συμπλήρωσε: «Το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης μέλους ΔΣ είναι καταλυτικό για την εύρυθμη λειτουργία οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως του μεγέθους και του αντικειμένου της. Οι πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις δημιουργούν ένα νέο τοπίο για τον τρόπο λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων και την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται».

Τροφή για τη συζήτηση στο panel έδωσαν τόσο το αναμενόμενο σχέδιο νόμου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, όσο και η κοινή έκθεση ICAEW – Deloitte. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Panel δόθηκε έμφαση:

- Στα χαρακτηριστικά και τη σημασία του ρόλου των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και στην ανάγκη κατάλληλης ισορροπίας, μεταξύ μη εκτελεστικών & εκτελεστικών μελών του

- Στο διαχωρισμό των ρόλων του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου

- Στις ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Επιτροπών Ελέγχου και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας τους

- Στην ενσωμάτωση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου (Internal Control System) στις διεργασίες των Επιτροπών Ελέγχου

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για πολυμορφία στα Διοικητικά Συμβούλια τόσο από πλευράς γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων (inclusion & diversity) και ιδίως συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας γυναικών στη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr