NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Έρευνα και καινοτομία: Συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με την Επίτροπο Γκάμπριελ

Έρευνα και καινοτομία: Συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με την Επίτροπο Γκάμπριελ

Mε την Επίτροπο για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μariya Gabriel συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα έρευνας και καινοτομίας και στηρίζει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θεωρεί θετική τη διασφάλιση της συνέχειας του προγράμματος Horizon Europe με το πρόγραμμα Horizon 2020, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας η οποία εστιάζεται στην επιδίωξη της «Αριστείας» ως βασικής αρχής για την επιλογή των προς χρηματοδότηση έργων στη βάση του ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως εφαρμόζεται σε όλα τα προγράμματα έως σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ανακοπή του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) «αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη διεξαγωγή έρευνας υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα και να προσφέρει κίνητρο στους νέους ερευνητές είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα είτε να επιστρέψουν στη χώρα».

Όσον αφορά τον τομέα της ψηφιοποίησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως προτεραιότητα αποτελεί η ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνητής νοημοσύνης στα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και την εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη από την προσχολική ηλικία.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θεωρεί ότι η κλιματική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της και να γίνουν φορείς της αλλαγής που απαιτείται.

Κατά την έναρξη της συνάντησης η κ. Gabriel σημείωσε «τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η Ελλάδα. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η παιδεία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση υπόσχονται εξαιρετική προοπτική».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρ. Δήμα, με την Επίτροπο της ΕΕ, κ. Μαρία Γκάμπριελ

dhmas_gabriel.jpg?mtime=20200312101405#asset:171497

Την ίδια στιγμή, με την Επίτροπο της ΕΕ συναντήθηκε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας παρουσίασε στην Επίτροπο τις δράσεις που υλοποιήθηκαν και τους στόχους που επιτεύχθηκαν τους πρώτους μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων όσον αφορά στην Έρευνα, την Καινοτομία και στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και τα μελλοντικά πλάνα του στρατηγικού σχεδιασμού της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας περιέγραψε στην κα Γκάμπριελ τις προοπτικές που δημιουργεί για τον τομέα της Καινοτομίας στην Ελλάδα η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, που θα εγκατασταθεί στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην Αττική, και η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για θέματα ΣΔΙΤ.

Επιπλέον, παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα νεοφυών επιχειρήσεων, που τίθεται σε λειτουργία το επόμενο 3μηνο και αναμένεται να χαρτογραφήσει, καταγράψει και οργανώσει το οικοσύστημα των start-up, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συμβολική και ουσιαστική μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο ανεκμετάλλευτο Ολυμπιακό ακίνητο στο Γουδί.

Ακόμη, ο κ. Δήμας ενημέρωσε την κα Γκάμπριελ πως ψηφίζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπερτριπλασιασμός του ποσοστού υπερέκπτωσης δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και η αλλαγή του νομικού πλαισίου με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας πιστοποίησης δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δήμας δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την κα Γκαμπριελ. Συζητήσαμε για την προοπτική της δημιουργίας μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για την Έρευνα και την Καινοτομία, η οποία σταδιακά θα συνδεθεί και με τον τομέα της εκπαίδευσης. Επιπλέον στόχος είναι και η γεφύρωση του χάσματος Καινοτομίας με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη γνώση που θα συγκροτεί σε ενιαίο σύνολο τις πολιτικές για την κίνηση των ιδεών, των ερευνητών και των φοιτητών εντός Ευρώπης. Επίσης, συζητήσαμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινά αποδεκτό πως για να τις αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο απαιτείται συνεργασία.

Η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με το φαινόμενο του «brain drain» προς άλλες ηπείρους και μέλημα της είναι να προσελκύσει τους χιλιάδες νέους επιστήμονες που έφυγαν είτε προς τις ΗΠΑ είτε προς τις αγορές της Ασίας. Όσον αφορά στο έργο μας, παρουσίασα τους στόχους μας και την έμφαση που έχουμε δώσει στην προώθηση της βασικής Έρευνας αλλά και στην σύνδεση του ερευνητικού ιστού με την αγορά, που θα συντελέσει αφενός στην βελτίωση των δεικτών Καινοτομίας της χώρας μας, η οποία μέχρι σήμερα παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Έ.Έ., αλλά αφετέρου θα συνεισφέρει στη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Εντός αυτού του πλαισίου φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της Έρευνας & Καινοτομίας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, βελτιώνοντας αισθητά τις επιδόσεις μας στους διεθνείς δείκτες Καινοτομίας.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και γίνεται διαρκώς ανταγωνιστικότερο, η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία είναι μονόδρομος για εμάς και αποτελεί το όχημα για να ανταπεξέλθουμε από κοινού με την Ευρώπη στις προκλήσεις της νέας εποχής όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή, η Ευρωπαϊκή και Εθνική Άμυνα, η αγροδιατροφή και εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας».


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr