NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πέτσας για κορονοϊό: Σε τρία επίπεδα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Πέτσας για κορονοϊό: Σε τρία επίπεδα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Στα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας κορονοϊού αναφέρθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη του στην «ΕΡΤ 1».

Όπως τόνισε «υπάρχουν τρία επίπεδα πάνω στα οποία εργαζόμαστε. Το πρώτο είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά κλείνουν, επειδή λαμβάνονται μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι επειδή οι καταστηματάρχες θέλουν να κλείσουν, επειδή αυτό επιβάλλεται. Αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα που θα λάβουμε, ώστε να στηρίξουμε το εισόδημα αυτών των ανθρώπων. Όταν κλείνει ένα κατάστημα και δεν υπάρχει τζίρος, το επόμενο θέμα είναι τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Θα καλύψουμε ένα μέρος από αυτό το κόστος άμεσα και για αυτό να αναμένονται σήμερα σχετικές ανακοινώσεις.

Τα άλλα δύο επίπεδα που δουλεύουμε είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η προστασία των θέσεων απασχόλησης. Σήμερα, στην ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν κάποια περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 16 Μαρτίου. Επιδιώκουμε τα μέτρα που θα πάρουμε να είναι όχι απλώς ικανοποιητικά, αλλά να είναι αυτά που θα καθυστερήσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία στην οικονομία, ώστε να μην πέσουμε -όπως ενδεχομένως πολλοί να ανησυχούν- σε ύφεση. Και για αυτό θα πρέπει να τα υπολογίσουμε σωστά. Πρώτον, να έχουμε εξασφαλίσει από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα προσμετρούνται στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει τεθεί στη χώρα μας και δεύτερον, αν χρειάζεται, να μειωθούν ακόμη και αυτοί οι στόχοι. Σε αυτό το διττό στόχο συμφωνούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και άρα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του Eurogroup πριν εξειδικεύσουμε τα μέτρα»

Για την πτώση των τιμών των μετοχών και τις τράπεζες σημείωσε πως «δεν μας ανησυχεί η πτώση των δεικτών, οι οποίοι εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία της αγοράς. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αν την στηρίξουμε και αν τα μέτρα που θα πάρουμε, όχι μόνον ως Ελλάδα, αλλά ως Ευρώπη είναι τέτοια που θα πείσουν τις αγορές ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται, οι δείκτες θα ανέβουν πάρα πολύ γρήγορα ξανά. Είναι οι προσδοκίες, οι οποίες αποτιμώνται σήμερα στο Χρηματιστήριο. Χρειάζεται πραγματικά ένα συνεκτικό σχέδιο που θα δίνει ρευστότητα στην οικονομία όχι μόνο στο Δημόσιο, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στις τράπεζες. Οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες έχουν πάρα πολλές πτυχές: Από το θέμα της πληρωμής δανείων που λήγουν, μέχρι με θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων που ήταν για επενδύσεις, για κεφάλαια κίνησης. Σκοπός μας είναι, μέχρι τη Δευτέρα, να έχουμε προδιαγράψει τι θέλουμε και να δούμε την Ευρώπη συντονισμένα να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr