NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Moody's: Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές και τα νέα σχέδια για το 2020

Moody's: Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους ασφαλιστές και τα νέα σχέδια για το 2020

Δύο είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστών στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, από σήμερα και για τους επόμενους 12 - 18 μήνες: Τα χαμηλά επιτόκια και η αστάθεια που κυριαρχεί στις χρηματαγορές από τον κορονοϊό. Οι ασφαλιστές, πλέον είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ασθενικής οικονομικής ανάπτυξης και τον πολιτικό κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει να επανασχεδιάζουν την επενδυτική τους πολιτική και τα προϊόντα τους με στόχο να προστατεύσουν την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Moody’s. Στο δεκαοκτάμηνο έχουν να προσαρμοστούν και στις νέες διαδικασίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, όπως ορίζονται από τους ESG παράγοντες και, ταυτόχρονα, να αξιολογήσουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών.

Key-risks-facing-the-EMEA-insurance-sector-in-202021.png?mtime=20200318165323#asset:173041:freeHeight

Τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν αναταράξεις στην αγορά υπονομεύοντας την πιστωτική ικανότητα των ασφαλιστών. Τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν στον ναδίρ τον Μάρτιο του 2020, ασκώντας πιέσεις στην κερδοφορία των ασφαλιστών και στην οικονομική τους φερεγγυότητα. Η παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει η επέλαση του ιού διαβρώνει βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια των ασφαλιστών και στους ασφαλιστές που ασκούνται οι μεγαλύτερες πιέσεις είναι σήμερα αυτοί που έχουν μεγάλη εξάρτηση στα αποταμιευτικά εγγυημένα προϊόντα που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις. Για να μετριάσουν τους κινδύνους οι ασφαλιστές εστιάζουν στην αναθεώρηση των πολιτικών τους και τον σχεδιασμό προϊόντων χαμηλής εξάρτησης επιτοκίων. Ωστόσο, προβλήματα προκύπτουν λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και της μεταβλητότητας των αγορών.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι ασφαλιστές προκειμένου να αντισταθμίσουν τους κινδύνους θα στραφούν σε χαμηλότερες κατηγορίες ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε μη ρευστοποιήσιμες κατηγορίες. Βραχυπρόθεσμα, να εστιάσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας καθώς ο ιός προκαλεί έντονες ανησυχίες, αυξάνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο και τις πιθανότητες χρεοκοπίας. Οι υποβαθμίσεις ασφαλιστών σταθερού εισοδήματος θα επιδράσουν αρνητικά στους δείκτες φερεγγυότητας, ωστόσο η Moody’s αναφέρει ότι ο κλάδος έχει την ικανότητα να απορροφά μέτριους κλυδωνισμούς.

Οι παράγοντες ESG θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τη συμπεριφορά των ασφαλιστών, καθώς ρυθμιστικές αρχές των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδυτές και οι πελάτες παγκοσμίως δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους κινδύνους που αναφέρουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες. Οι μεταβατικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνονται. Αυτά, μαζί με μια σειρά κοινωνικών κινδύνων που αναπτύσσονται θα καθορίσουν την εικόνα του κλάδου, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Ήδη, μερικοί από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ασφαλιστές μειώνουν θέσεις σε ορυκτά καύσιμα και ειδικά στον θερμικό άνθρακα.

Η νέα τεχνολογία αλλάζει τα πάντα και διαμορφώνει τις στρατηγικές των ασφαλιστών. Οι ασφαλιστές υιοθετούν τη νέα τεχνολογία και όλο και περισσότερο βασίζονται σε τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών των πελατών, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη θωράκιση του underwriting και τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων. Ενώ οι επενδύσεις στην τεχνολογία είναι εγγενώς επικίνδυνες, είναι απαραίτητες, μα και αναπόφευκτες μακροπρόθεσμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr