NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

​ΝΣΚ: Επιτρέπεται η χρήση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες προϊόντων

​ΝΣΚ: Επιτρέπεται η χρήση της ελληνικής σημαίας στις συσκευασίες προϊόντων

Σύννομη θεωρεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) την απεικόνιση της ελληνικής σημαίας σε συσκευασίες εμπορικών προϊόντων-τροφίμων ως ένδειξη γεωγραφικού προσδιορισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση του υπουργείου Ανάπτυξης το ΝΣΚ επισημαίνει ότι επιτρέπεται η χρήση της ελληνικής σημαίας ως ένδειξης γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή τόπου προέλευσης ή χώρας καταγωγής ενός τροφίμου ή πρωταρχικού συστατικού του στις συσκευασίες προϊόντων.

Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας για διαφημιστικό ή εμπορικό σκοπό [άρθρο 6 παρ. 11 του ν. 851/1978 (Α΄33/22-112-1978) «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας»). Δεν απαγορεύεται όμως η χρήση της για τη δήλωση γεωγραφικού προσδιορισμού ή γεωγραφικής προέλευσης.

Επισημαίνεται επίσης, ότι η απεικόνιση της ελληνικής σημαίας είναι σύμφωνη και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς στον κανονισμό της ΕΕ για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα στα άρθρα 9 και 26 του 1169/2011 Κανονισμού αναφέρεται η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής ενός τροφίμου επί της συσκευασίας του ώστε να εξυπηρετείται η όσο το δυνατό πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή. Οι ενδείξεις αυτές αναγράφονται με λέξεις ή αριθμούς και επιπρόσθετα μπορεί να αναγράφονται με σύμβολα (9 παρ. 2) και σε ειδικές περιπτώσεις οι ενδείξεις μπορεί να είναι μόνο σύμβολα ή εικονογράμματα (άρθρο 9 παρ. 3 και 4).

«Με τον Κανονισμό 775/2018», σημειώνει ΝΣΚ, «εισήχθη ένας περιορισμός στην τοποθέτηση και το μέγεθος του συμβόλου, άρα και της ελληνικής σημαίας, στην περίπτωση που το πρωταρχικό συστατικό του τροφίμου είναι ελληνικό. Η ένδειξη τότε πρέπει να εμφανίζεται στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του τροφίμου. Η τροποποίηση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η/4/2020».

«Ενόψει όλων των παραπάνω συνάγεται ότι η χρήση της ελληνικής σημαίας ως ένδειξη γεωγραφικού προσδιορισμού επί συσκευασιών τροφίμων ελληνικής προέλευσης είναι νόμιμη και συνεπώς επιτρεπτή», καταλήγει η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

 Νσκ Γνωμοδότηση Για Χρήση Ελληνικής Σημαίας Σε Συσκευασίες (582.81 KB)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr