NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Προτεινόμενα άμεσα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας επιχειρήσεων από τον ΣΕΒΕ

Προτεινόμενα άμεσα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας επιχειρήσεων από τον ΣΕΒΕ

Η εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική συνοχή, διαταράσσοντας αρχικά τις συνθήκες της καθημερινής διαβίωσης και της δημόσιας υγείας, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων, και δη των παραγωγικών και εξαγωγικών, τελικά. Αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η ήδη περιορισμένη ρευστότητα μειώνεται περαιτέρω δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στους αρμόδιους Υφυπουργούς κ.κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Γεώργιο Ζαβό, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σπυρίδωνα Άδωνι Γεωργιάδη και στους αρμόδιους Υφυπουργούς κ.κ. Νικόλαο Παπαθανάση και Ιωάννη Τσακίρη, στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Γεώργιο Σκέρτσο, στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Στουρνάρα και στους αρμόδιους Υποδιοικητές κ.κ. Θεόδωρο Μητράκο και Ιωάννη Μουρμούρα, αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατέθεσε προτάσεις για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εξάπλωση του Covid-19.

Ο ΣΕΒΕ προτείνει, ως παραλλαγή του factoring με αναγωγή, τη χρηματοδότηση των εκδοτών των επιταγών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είτε αυτές έχουν δοθεί για χρηματοδότηση, είτε εμφανιστούν για είσπραξη από τον κομιστή, την άμεση καταβολή του 90% του προκύπτοντος ΦΠΑ από τις μηνιαίες δηλώσεις με το υπόλοιπο 10% να αποδοθεί μετά το σχετικό έλεγχο, την απαλλαγή καταβολής του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και όσο διαρκέσει η κρίση συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) με πληρωμή τους στο τέλος της μισθωτικής περιόδου και ομοίως για τις μακροχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων με ταυτόχρονη όμως χρηματοδότηση του ποσού αυτού, σε έναν κλάδο που επιπρόσθετα πλήττεται η κατηγορία της βραχυχρόνιας μίσθωσης, από τις τράπεζες με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου.

Με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται η άμεση ομαλή ρευστότητα στην αγορά, με σκοπό την πληρωμή προμηθευτών εξωτερικού και εσωτερικού και λοιπών υποχρεώσεων, το πρόβλημα δεν μετατίθεται για μετά από 75 ημέρες και γενικότερα για επόμενο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου η αγορά θα στερηθεί πολύτιμης ρευστότητας, αξιοποιείται με το βέλτιστο τρόπο η παρεχόμενη από την ΕΚΤ συμπληρωματική ρευστότητα και το Ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιεί στοχευμένα με εξαιρετικό τρόπο τις εγγυήσεις του.

Η, μέχρι στιγμής, αποτελεσματική διαχείριση της εξάπλωσης του Covid-19 από την πλευρά της Κυβέρνησης πρέπει να εφαρμοστεί και σε επιχειρηματικό-οικονομικό επίπεδο, βοηθώντας τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν βέλτιστα τις δύσκολες συνθήκες που επίκεινται. Ο ΣΕΒΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνδράμει ενεργά στο δύσκολο αγώνα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19, μέσω τεκμηριωμένων προτάσεων που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια αποτελεσματικής στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης καθώς και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr