NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Έκτακτης Υποστήριξης - Έκτακτο κονδύλι ύψους 4 δις ευρώ

Ενεργοποιείται ο Μηχανισμός Έκτακτης Υποστήριξης - Έκτακτο κονδύλι ύψους 4 δις ευρώ
03_04_2020 | 10:15 03_04_2020 | 10:56
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση, Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός Emergency Support Instrument, για την διαχείριση της πανδημίας και της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται για ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 4 δις ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε εκπομπή της ΕΡΤ, «το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να προτείνει στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εκκίνηση του μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης για τον κορονοϊό. Προτείνεται ένα ποσό 4 δις. Αυτό είναι ένα έκτακτο ταμείο. Είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2016 λόγω της κατάστασης του προσφυγικού. Είναι για την ταχεία διοχέτευση χρημάτων. Στις 27 Μαρτίου η Ελλάδα υπέβαλλε μία πλήρη επιστολή με αίτημα να κινητοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ο λεγόμενος ESI, η Emergency Support Instrument, δηλαδή ένα εργαλείο εκτάκτου ανάγκης. Υπέβαλα αυτή την πρόταση στην Επιτροπή και σήμερα το Κολλέγιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει με μια αρχική εκτίμηση, στήριξη της τάξεως των 200.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα χρειαζόμαστε για την κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων, τα λεγόμενα field hospitals, όπως και για την αγορά υγειονομικού υλικού».

Για την δήλωση της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν και την ανάγκη ενός σχεδίου Μάρσαλ. τόνισε πως «πράγματι, η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση. Εάν δεν μπορέσει να διασφαλίσει όρους στήριξης των οικονομιών με μια λογική ευρείας και συνολικής αλληλεγγύης, αντιλαμβάνεσθε ότι ακόμα και η ίδια η συνοχή της, θα πληγεί πάρα πολύ. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, η οποία υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Ο όρος δεν είναι τυχαίος, το σχέδιο Μάρσαλ ήρθε ως οικονομική βοήθεια και στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών ουσιαστικά μετά τον πόλεμο και όλοι λένε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο σήμερα. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Επιτροπής χρησιμοποιεί αυτό τον όρο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr