NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πέτσας: Πακέτο 24 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι για τη στήριξη της οικονομίας

Πέτσας: Πακέτο 24 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι για τη στήριξη της οικονομίας

«Η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, καθώς έχουν διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην κοινή επιστολή με άλλους 8 ηγέτες προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσδοκούμε μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις, για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε «θεωρούμε, πάντως, θετικό το γεγονός ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως, η απόφαση της Ε.Κ.Τ. για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση του Eurogroup για την απαλλαγή από τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. και η απόφαση του Ecofin για τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ύστερα από επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους Επιτρόπους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα για αυξημένη ευελιξία στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους για να ρίξουμε «ζεστό» χρήμα στην αγορά, να στηρίξουμε τους ανέργους, να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα: Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα αποκλειστικά και μόνο από κοινοτικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους ανάμεσα σε Περιφέρειες και να προχωρήσουμε σε απρόσκοπτη χρήση αδιάθετων πόρων προηγούμενων ετών.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα συνεκτικό σχέδιο, για τη στήριξη των εργαζομένων και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και ξεκινά να καταβάλλεται στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας.
  • Στις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • -Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα καταβληθεί και η προκαταβολή 400 (από τα 600) ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς, ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς), στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.
  • Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας για τις επόμενες 75 ημέρες.
  • -Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά και η επιστροφή σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους των ποσών που δικαιούνται από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 συνολικού ύψους 43,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνουμε επίσης ότι:

  • Ξεκίνησε από την Παρασκευή η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους) που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής».
  • Εξασφαλίστηκε η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να βάλουμε σε λειτουργία (με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ) το ταμείο εγγυοδοσίας, προκειμένου να δοθούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης που θα φτάνουν έως 25% του ετήσιου τζίρου τους.

Το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου αυτού, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί δηλαδή, στο 3,5% του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι στο 3% του Α.Ε.Π., όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Mario Centeno. Υπογραμμίζεται ότι τα μέτρα αυτά πρόκειται να συνεχιστούν και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο.

Σημειώνεται ότι σ’ αυτό τα ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.α. Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ελλάδα δηλαδή θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δις ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δις ευρώ, ώστε η υγειονομική κρίση να αφήσει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία. Ένα συνολικό πακέτο 24 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 13% του Α.Ε.Π. του 2019».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr