NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Fleet Complete: Στο επίκεντρο ηλεκτροκίνηση, συνδεσιμότητα και αυτόνομα [Συνέντευξη]

Fleet Complete: Στο επίκεντρο ηλεκτροκίνηση, συνδεσιμότητα και αυτόνομα [Συνέντευξη]

Ο Τόνυ Λουράκης, CEO της Fleet Complete, του παρόχου λύσεων διαχείρισης και τεχνολογίας συνδεδεμένων εταιρικών οχημάτων, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Global Operation Centers of Excellence της εταιρείας στην Αθήνα​.

Μιλήστε μας για την Fleet Complete, για τους λόγους που σας οδήγησαν να την ξεκινήσετε πριν από μια 20ετία, καθώς επίσης και για τις υπηρεσίες που παρέχετε.

Είχα την τύχη να γνωρίζω από πολύ νεαρή ηλικία ότι ήθελα να γίνω επιχειρηματίας. Οι σπουδές μου ήταν στην επιστήμη των υπολογιστών (Computer Science). Μεγάλωσα σε μια κάπως «επιχειρηματική οικογένεια» -ο πατέρας μου ήταν και ο ίδιος επιχειρηματίας, έτσι έμαθα πολλά, συμμετέχοντας από παιδί σε αυτό.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι κοινότητες των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας (ελληνική διασπορά) δεν μπορούσαν εύκολα να βρουν δουλειά, γι’ αυτό ήταν πολύ σύνηθες η πρώτη γενιά της ελληνικής διασποράς να ξεκινάει τις δικές της επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στη Fleet Complete, δημιούργησα την εν λόγω εταιρεία εντελώς τυχαία! Είχα έναν φίλο που εργαζόταν ως οδηγός σε μια εταιρία, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τεχνολογίες εντοπισμού και παρακολούθησης (tracking technologies). Έτσι βρήκα την ευκαιρία και δημιούργησα ένα λογισμικό και το πρότεινα ως λύση. Δέχτηκαν, και, έτσι, ξεκίνησε η συνεργασία μας. Όταν ακόμα, λοιπόν, φοιτούσα στο πανεπιστήμιο, δημιούργησα την πρώτη μου εταιρεία, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε Courier Complete όπου και πωλούσαμε τις λύσεις μας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το 2004 η εταιρεία αυτή έγινε η Fleet Complete.

Από τον Απρίλιο του 2019, λειτουργείτε branch και στην Ελλάδα ενώ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεκίνησε και η λειτουργία του Global Operation Centers of Excellence στην Αθήνα. Μιλήστε μας για την παρουσία σας στην Ελλάδα και για τη σημασία του συγκεκριμένου κέντρου στην ευρύτερη λειτουργία της εταιρείας.

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους επέλεξα την Ελλάδα ως ένα από τα Παγκόσμια Επιχειρησιακά Κέντρα Αριστείας (Global Operations Centers of Excellence) λειτουργιών Fleet Complete:

Πρώτον, η αγορά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη με πολύ χαμηλή διείσδυση, οπότε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον τομέα μας. Επίσης, η πώληση στην Ελλάδα και η υποστήριξη των παγκόσμιων αγορών μέσω της συνεργασίας μας με την Cosmote ήταν μια τεράστια ευκαιρία.

Η Αθήνα έχει γίνει το δεύτερο Global Operations Center of Excellence που εξυπηρετεί ολόκληρο τον κόσμο, εκπληρώνει τις παραγγελίες σε όλη την Ευρώπη και εξυπηρετεί τους πελάτες μας παγκοσμίως. Το πρώτο Global Operations Center of Excellence βρίσκεται στην πόλη του Μεξικό.

Ποιος είναι ο αριθμός των οχημάτων και του λοιπού υλικού που διαχειρίζονται οι πελάτες σας μέσω της πλατφόρμας που προσφέρετε; Με πόσες επιχειρήσεις συνεργάζεστε σήμερα και σε ποιες χώρες έχετε παρουσία;

Η Fleet Complete είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης παροχής σημαντικών λύσεων διαχείρισης και τεχνολογίας συνδεδεμένων εταιρικών οχημάτων, στόλων, περιουσιακών στοιχείων και εργαζομένων εν κινήσει.

Η εταιρεία έχει πάνω από 600.000 συνδρομητές και εξυπηρετεί περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις σε Καναδά, Η.Π.Α., Μεξικό, Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Διατηρεί παγκόσμιες συνεργασίες και διανομές με την AT&T στις Η.Π.Α., με την TELUS στον Καναδά, με την Telstra στην Αυστραλία και με την Deutsche Telekom (T-Mobile) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η Fleet Complete είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα της FC από οποιαδήποτε άλλη στο κόσμο!

Σημαντικό ρόλο στα προϊόντα σας (όπως και στη συνεργασία με την Cosmote) έχει η τεχνολογία Internet of Things. Κατά τη γνώμη σας, ποιο θα είναι το μέλλον του συγκεκριμένου τομέα; Θα έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο επιχειρείν και στην καθημερινότητα μας, όπως αναμένεται;

To πιστεύω απόλυτα!

Υπάρχουν τρεις τεχνολογικές τάσεις που πρόκειται να επηρεάσουν τους στόλους με οποιονδήποτε τρόπο:

  1. Fleet Connectivity/Συνδεσιμότητα Στόλου: Όπως ακριβώς κάνουμε ήδη στη Fleet Complete. Συνδέουμε τα οχήματα απευθείας από το εργοστάσιο. Οι συνεργασίες OEM (original equipment manufacturer) αποτελούν σημαντικό μέρος των πωλήσεών μας και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε αυτό το κανάλι παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται ήδη από τη Mitsubishi στην Αυστραλία, την General Motors στη Βόρεια Αμερική, την Cummins στις Η.Π.Α. και τελευταία με την προσθήκη της Ford στις ΗΠΑ (και σύντομα στην Ευρώπη), είμαστε ένας από τους κορυφαίους παρόχους ολοκληρωμένης τηλεματικής στην αγορά σήμερα.
  2. Fleet Electrification/Hλεκτροκίνηση: Περισσότερα οχήματα θα είναι ηλεκτρικά στο μέλλον. H ηλεκτροκίνηση έχει κάνει σταθερά βήματα προόδου, είναι πολύ ωφέλιμη για το περιβάλλον, ωστόσο στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.
  3. Αυτόνομα Οχήματα: Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί μια δραστική αλλαγή στον κόσμο του αυτοκινήτου, η οποία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες για το κόσμο των επιχειρήσεων και σίγουρα θ ’αλλάξει κατά πολύ και τις εμπειρίες που βιώνουμε πίσω από το τιμόνι.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, η Fleet Complete μπορεί να γίνει το καλύτερο "εργαλείο" στον κόσμο!

Είστε Έλληνας επιχειρηματίας που παρουσιάζει μια σημαντική πορεία, έχοντας ως «βάση» του τον Καναδά. Μέσα από τη δική σας επιχειρηματική διαδρομή, ποια είναι τα «μαθήματα» που μπορούν να πάρουν οι νέοι επιχειρηματίες; Ποιες οι συμβουλές σας;

Προτείνω να έχουν μια πολύ καλή στρατηγική καθώς και ένα πολύ καλά δομημένο business plan.

Θα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένοι, να κάνουν την έρευνά τους για το πώς να «φτάσουν» στον πελάτη και φυσικά να κατανοήσουν τις ανάγκες των πελατών.

Χρειάζεται σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα – θ’ αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια, αλλά πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση πείσμα και να εμμένουν στους στόχους τους. Χρειάζεται πάθος για να πετύχουν!

Γνωρίζουμε ότι έχετε σημαντική δραστηριοποίηση και στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μιλήστε για αυτό και για τη σημασία που θεωρείτε πως έχει η ΕΚΕ για το επιχειρείν του σήμερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης του Covid-19 που έχει έρθει αντιμέτωπος ολόκληρος ο κόσμος, η Fleet Complete υποστηρίζει τους εργαζομένους της με πολλούς τρόπους.

Πρώτα απ' όλα, όλοι οι εργαζόμενοι της Fleet Complete εργάζονται από το σπίτι. Το εργασιακό μας περιβάλλον είναι ευέλικτο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι παρέχουμε Working Coaching Sessions διαδικτυακά, σε όλους τους εργαζομένους της FC παγκόσμια, απαντώντας σε οτιδήποτε τους απασχολεί εν μέσω κρίσης και παρέχουμε tips για την «εργασία απ’ το σπίτι».

Η επιχείρηση μας είναι ένα μέρος της κοινωνίας – γι’ αυτό και κάνουμε δράσεις που υποστηρίζουν την κοινότητά μας.

Προσφέραμε πρόσφατα 5.000 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS, ένα φιλανθρωπικό σωματείο με στόχο τη φροντίδα και προστασία των παιδιών με τη δημιουργία κλειστών και ανοιχτών δομών.

Επιπλέον, ιδρύσαμε τη Fleet Complete Cycling Academy Greece. Στόχος της Ακαδημίας, είναι να εμπνεύσει και να εξελίξει τη νέα γενιά Ελλήνων ποδηλατών. Επιθυμεί να προσφέρει ώθηση ανάπτυξης σε ολόκληρη την αγωνιστική ποδηλασία στην Ελλάδα και να διασφαλίσει πως οι ταλαντούχοι Έλληνες αθλητές θα έχουν πλέον την ευκαιρία να κάνουν το καθοριστικό βήμα προς τις διεθνείς, επαγγελματικές ομάδες.

fleetcomplete_ceo2.jpg?mtime=20200406184321#asset:176877

Απασχολείτε στην Ελλάδα 40 εργαζομένους. Είναι εύκολο για την εταιρεία σας να βρει το ταλέντο που αναζητά στην χώρα μας; Επίσης, ποια η γνώμη σας για το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σε σύγκριση, ίσως, και με εκείνο του Καναδά;

Η Αθήνα είναι μια ζωντανή, πολύγλωσση πόλη με ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό. Εξακολουθεί να υπάρχει ανεργία και ακόμα, πολλοί ταλαντούχοι υποψήφιοι ψάχνουν για εργασία! Η ομάδα μας στα γραφεία της Αθήνας, στο καινοτόμο Orbit Building, μεγαλώνει συνεχώς!

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι περίπλοκη, υπάρχουν πάρα πολλοί περιορισμοί, υπερβολική γραφειοκρατία. Στον Καναδά υπάρχουν λιγότεροι κανονισμοί απ’ ό,τι στην Ελλάδα, γι’αυτό ο Καναδάς ενδείκνυται στο να γίνει κάποιος επιχειρηματίας! Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να είναι το περιβάλλον πιο ευέλικτο ώστε να προσεγγίσει περισσοτέρους επιχειρηματίες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Fleet Complete, οι επόμενοι στόχοι; Σε ποιες τεχνολογίες και τομείς θα εστιάσετε το ενδιαφέρον σας μέσα στα επόμενα χρόνια;

Στη Fleet Complete έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους! Στόχος μας είναι να δεκαπλασιαστεί η εταιρεία μέχρι το 2025, για παράδειγμα οι συνδρομητές μας από 600.000 να γίνουν 6 εκατομμύρια!

Να συνεχίσουμε να καινοτομούμε και να προωθούμε την τεχνολογία μας για να βοηθήσουμε τους στόλους οχημάτων να ευδοκιμήσουν- helping fleets thrive!

Επίσης, όπως ανέφερα προηγουμένως, το επίκεντρο των επόμενων ετών θα είναι η ηλεκτροκίνηση η συνδεσιμότητα οχημάτων αλλά και τ’ αυτόνομα οχήματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr