NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Γ. Μαρκατάτος, ΣΕΚΕΕ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας εισήγαγαν χρήμα στην ελληνική αγορά

Γ. Μαρκατάτος, ΣΕΚΕΕ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας εισήγαγαν χρήμα στην ελληνική αγορά

Ο Γιώργος Μαρκατάτος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας και CEO της Regate, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας, την τρέχουσα κατάσταση του κλάδου και την κοινωνική συνεισφορά των μελών του ΣΕΚΕΕ στη σημερινή κρίση.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαρκατάτος, πολλές καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και διεύρυναν τους ορίζοντες τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, φέρνοντας κεφάλαια στην χώρα μας. Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, ακόμη και τον τρόπο που λειτουργούν.

Δώστε μας μια εικόνα από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι ελληνικές ψηφιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πριν την πανδημία κορονοϊού. Ποια η συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία, οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομίας που αποτελούν τον πυρήνα του ΣΕΚΕΕ, λόγω του εξαγώγιμου προϊόντος τους, είχαν ελάχιστες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έλεγα ότι η κρίση τους έδωσε το έναυσμα και ο ΣΕΚΕΕ τα εφόδια για να κάνουν μικρά ή μεγάλα βήματα στις αγορές του εξωτερικού, είτε με funding είτε με συνεργασίες, ώστε να επεκταθούν και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αυτό αυτομάτως συνεπάγεται ότι πολλές εταιρείες, παρά τις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, εισήγαγαν χρήμα στην ελληνική αγορά, που προερχόταν από ξένους επενδυτές και πελάτες.

Το αποτέλεσμα αυτού ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά, σε τέτοιο βαθμό, που η ζήτηση υπερκέρασε την προσφορά. Αυτό σε συνδυασμό με το brain drain μας δημιουργεί σήμερα πολλά ερωτηματικά αν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας, θα έχουμε το κατάλληλο δυναμικό.

Πώς λοιπόν, μέχρι και αυτή τη στιγμή, έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες του κλάδου η τρέχουσα κατάσταση και ποια προβλέπεται πως θα είναι η επόμενη ημέρα;

Υπενθυμίζω ότι ο ΣΕΚΕΕ ξεκίνησε ως ο Σύνδεσμος όλων των επιχειρήσεων που ασχολούνται με το enterprise mobility και γενικά με mobile λύσεις. Μόλις πρόσφατα έγινε το rebranding και αγκάλιασε με αυτόν τον τρόπο όλες τις επιχειρήσεις που παράγουν λογισμικό στην Ελλάδα. Εταιρείες που αντί να εισάγουν λύσεις, τις παράγουν και τις εξάγουν δηλαδή.

Αυτή η ταυτότητά μας του παρελθόντος, έχει μεγαλώσει εταιρείες που ασχολούνται ενεργά με το mobility, και σήμερα προσφέρουν τις λύσεις τους δωρεάν ή με σημαντικές προσφορές, τόσο υποστηρίζοντας το #DigitalSolidarityGR, είτε άλλες ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρω τις εταιρείες Softone, Regate, Vidavo, Palo, Classter, Noveltech και πολλές ακόμα άλλες.

Παράθεση - epixeiro.gr

Πολλές επιχειρήσεις όλης της επικράτειας θα εφαρμόσουν γρηγορότερα ένα μοντέλο remote-working

Ως ΣΕΚΕΕ, ποια η υποστήριξη που ζητάτε από την ελληνική πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχετε άλλωστε υπογράψει και σχετική επιστολή του European Digital SME Alliance.

Η πολιτεία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, είναι πάντα στο πλευρό μας με πολλαπλές δράσεις. Η σημαντικότερη με το μεγαλύτερο αποτύπωμα είναι η υποστήριξη των ενεργειών μας στο Mobile World Congress (νυν MWC Barcelona), ένα σημαντικό γεγονός της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Από το 2013, ο Σύνδεσμος μας οργανώνει την ελληνική αποστολή, ή αλλιώς, όπως το αποκαλούμε, την «Εθνική Ελλάδος Τεχνολογίας».

Στο αρχικό ερώτημα όμως, δεν θα το έθετα ως ότι ο ΣΕΚΕΕ ζητάει υποστήριξη. Αντιθέτως, ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο προς τα μέλη μας, να υποστηρίζουμε και να δείχνουμε τις κατάλληλες λύσεις όπου μας ζητηθεί από την πολιτεία και ταυτόχρονα με την εμπειρία του δυναμικού του ΣΕΚΕΕ αλλά και των μελών του, να συνεισφέρουμε παραγωγικά στο European Digital SME Alliance.

Μιλήστε μας για την υποστήριξη και την κοινωνική συνεισφορά των μελών του ΣΕΚΕΕ στη σημερινή κρίση. Υπάρχουν δράσεις που ξεχωρίζετε;

Όπως προανέφερα, τα μέλη μας έχουν αναλάβει πάρα πολλές δράσεις, για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, παρότι αρχικά εξήγησα ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι κυρίως εξαγωγικές. Από μόνη της αυτή η στροφή εξαγωγικών επιχειρήσεων στο να υποστηρίξουν ελληνικές επιχειρήσεις ή ακόμα και τους πολίτες απευθείας, χρίζουν συγχαρητηρίων.

Δεν θα ήθελα όμως να ξεχωρίσω κάποια λύση ή κάποια δράση. Θα στεκόμουν μόνο στις δράσεις που κάνει ο ΣΕΚΕΕ για τα μέλη του. Επιγραμματικά και μόνο, (α) έχουμε οργανώσει διαφήμιση σε κλαδικά περιοδικά και μέσα για τη δωρεάν προβολή των μελών μας που προσφέρουν λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, (β) οργανώνουμε online συζητήσεις με άλλους συνδέσμους για να ακούσουμε τα προβλήματα των μελών τους και να τους προσφέρουμε λύσεις, (γ) έχουμε αναβαθμίσει όλο το επικοινωνιακό μας κομμάτι τόσο στην ιστοσελίδα, στα social media αλλά και με Viber Groups για την τάχιστη ενημέρωση των μελών μας, και γενικά κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για τη διευκόλυνση αυτών.

Γενικότερα, μπορεί αυτή η πανδημία να εξελιχθεί σε μια ευκαιρία για κάποιους επιχειρηματικούς τομείς γύρω από την τεχνολογία;

Ήδη για πολλά μέλη μας, η νέα αυτή κρίση τους έχει δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, η ποιότητα των υπηρεσιών που δίνει η Modulus ως VoIP provider σε επιχειρήσεις που θέλουν να δουλέψουν απομακρυσμένα, την έχει μετατρέψει σε μια ανερχόμενη δύναμη, εκεί που οι παραδοσιακοί πάροχοι είναι πιο αργοί στις αντιδράσεις τους. Στη δική μου εταιρεία (Regate - regate.gr), δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν Β2Β λύσεις που παλαιότερα τις αντιμετωπίζαμε ως υποσύστημα του δικού μας λογισμικού, ενώ πλέον αποτελούν τη νούμερα ένα ανάγκη των πελατών μας, υφισταμένων ή νέων. Για αυτό το λόγο άλλωστε παρέχουμε και τη λύση δωρεάν μέσω του Συνδέσμου και του #DigitalSolidarityGR, με διευρυμένη περίοδο προσφοράς μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021!

Παράθεση - epixeiro.gr

Για πολλά μέλη μας, η νέα αυτή κρίση τους έχει δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν

Από τη θέση του CEO της Regate και βάσει των εξελίξεων που υπάρχουν στο θέμα της τηλεεργασίας, θα λέγατε πως είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα να υιοθετήσουμε ακόμη περισσότερο τέτοιες μορφές εργασίας, την επόμενη ημέρα;

Αυτή η συγκυρία, μας πήγε βίαια από το full inhouse στο full house! Το αποτέλεσμα, όπως το συζητώ με άλλους επιχειρηματίες (μέλη μας και μη), είναι ότι αυτός ο τρόπος εργασίας έχει short term αποτέλεσμα, και η παραγωγικότητα αυξάνεται, δεν πέφτει. Δεν είναι τυχαίο ότι είδαμε meetings και σε μέρες που παραδοσιακά είναι αργίες (Σαββατοκύριακα, 25η Μαρτίου, κοκ) ή σε off-peak ώρες. Η άποψη των περισσοτέρων είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η παραγωγικότητα αυξάνεται, όμως med-to-longterm ο εργαζόμενος φθείρεται.

Συνολικά, πιστεύω ότι πολλές επιχειρήσεις όλης της επικράτειας θα εφαρμόσουν γρηγορότερα ένα μοντέλο remote-working, γιατί είτε ήδη έχουν τις υποδομές που έστησαν βίαια μεν αλλά επιτυχώς, είτε διότι είδαν ότι λίγες μέρες μέσα σε ένα μήνα μπορούν να είναι μια σημαντική παροχή προς το προσωπικό, και ταυτόχρονα αυξάνουν την παραγωγικότητα. Δεν ήταν για πολλούς από εμάς αυτή η νοοτροπία πριν την πανδημία. Ίσως το μόνο θετικό της πανδημίας...

Από εδώ και πέρα, ποιοι είναι οι στόχοι του ΣΕΚΕΕ για το υπόλοιπο της χρονιάς; Υπάρχουν δράσεις που ετοιμάζετε, που έχουν ενδεχομένως στο επίκεντρο την κρίση του κορονοϊού;

Ήδη έχουμε κάνει το τελευταίο δίμηνο πολλά πράγματα, και σχεδιάζουμε και νέα. Έχουμε απευθυνθεί και στα μέλη μας για να μας προτείνουν ιδέες για υλοποίηση που μπορούν να τους βοηθήσουν. Ο γενικότερος στόχος όμως παραμένει, όπως τον έθεσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση που παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο και η συνολική επανατοποθέτηση του ΣΕΚΕΕ: Η αύξηση της εξωστρέφειας του Συνδέσμου προς όφελος των μελών του, (β) οι ενέργειες υποστήριξης εντός της ελληνικής αγοράς, και (γ) η ίδρυση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Συνδέσμου και των μελών του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr