NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Μητσοτάκης: Προαναγγελία νέας δέσμης μέτρων στήριξης, πίσω από το plexiglass της Βουλής

Μητσοτάκης: Προαναγγελία νέας δέσμης μέτρων στήριξης, πίσω από το plexiglass της Βουλής
Φωτογραφία: Πηγή: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
30_04_2020 | 14:58 30_04_2020 | 15:03
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων καθώς και σε όσα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και να ξεκινήσουν το Μάιο αναφέρθηκε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά, όπως τόνισε στην ομιλία του και στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα:

«Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω τα εξής: Πρώτον, μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.

Δεύτερον, όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις, που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει μια ευρείας κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζομένων στην χώρα μας από το Κράτος, πέρα από την στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση, ειδικά σε αυτή την κρίση, που μειώνει δραστικά την ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αυτός είναι ο κύριος σκοπός του. Να μπορούμε να παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Για όλα αυτά θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις σήμερα στις 5:00 το απόγευμα από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Εργασίας.

Τρίτον. Κατά την δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα, ως το τέλος Ιουλίου του 2020. Και αυτό παρά τους αδιέξοδους ελιγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, που θέλω να θυμίσω ότι είχε θέσει όριο στην περίοδο χάριτος τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά είχε δημιουργήσει και ένα σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνεια τους να «κοκκινίζουν», μέχρι το τέλος του 2018. Θέλω να θυμίσω, βέβαια, ότι και σε αυτό το σχήμα -το οποίο ήταν δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης, το οποίο και εμείς το στηρίξαμε και αν μη τι άλλο το διευκολύναμε απλοποιώντας και άλλο τα μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία κληρονομήσαμε- σε αυτό το σχήμα, λοιπόν, προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα μόλις 3.198 αιτήσεις στις τράπεζες. Αμέσως μετά τον Ιούλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα, που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το Κράτος.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα εξειδικευτεί σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών, θα έχει τριπλάσια, επαναλαμβάνω τριπλάσια, περίμετρο από το υφιστάμενο. Και πέρα από τη στήριξη σε όλους τους υποχρεούμενους θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό. Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Τέταρτον, στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ανακοινώθηκαν εγκαίρως: Επιστρεπτέα προκαταβολή, μηχανισμός εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης, επιδότηση επιτοκίου στα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Μέσα στον Απρίλιο, θέλω να θυμίσω, ότι στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 156.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ. Ενενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισεκατομμυρίου.

Και πέμπτον, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε μία νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν το Μάιο και θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Θα ανακοινώσουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ένα σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού. Ο τουρισμός μας είναι βέβαιο ότι φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε αυτό το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε έτσι ώστε του χρόνου να μπορούμε να το αναπληρώσουμε πλήρως.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτά τα βήματα αφορούν το αμέσως επόμενο διάστημα και μας οδηγούν μέχρι το Καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, όμως, είναι επιβεβλημένο να εξασφαλίζονται και οι όροι για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα το οποίο ακόμα περισσότερο έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος. Κλειδιά για αυτό θα αποτελέσουν τα πολλά νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή τους επόμενους τρεις μήνες. Στόχος τους είναι να κινητοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να την καταστήσουν ακόμα ελκυστικότερο προορισμό για επενδυτές εκτός και εντός συνόρων. Είναι ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων πολλές από τις οποίες εγκρίθηκαν, ήδη, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο με μεγάλη σημασία.

Κάποιες αφορούν πρακτικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει καθημερινά το εμπόριο. Θέλω εδώ να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα -μέχρι τουλάχιστον να κλείσει η αγορά- πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση του παραεμπορίου. Ερχόμαστε τώρα με νομοθετική ρύθμιση να κάνουμε το μηχανισμό ελέγχου του παραεμπορίου ακόμα πιο αποτελεσματικό. Θα φέρουμε στη Βουλή εμβληματικά νομοσχέδια τα οποία επιλύουν εκκρεμότητες δεκαετιών, όπως το νομοσχέδιο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης. Απολύτως απαραίτητο, κρίσιμο νομοσχέδιο για να μπορέσουμε, επιτέλους, να επιτρέψουμε σε όποιον επενδύει σε αυτήν τη χώρα να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να το κάνει, με ποιους όρους μπορεί να το κάνει. Να αρθούν ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Θα έρθουν ρυθμίσεις που αφορούν την απλοποίηση, την τροποποίηση του νόμου 4412 περί προμηθειών και δημοσίων συμβάσεων έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα, τα οποία θα δώσουν την αναγκαία ώθηση στην οικονομία για την επόμενη μέρα. Και ανέφερα μόνο ενδεικτικά κάποια από τα νομοσχέδια τα οποία θα συζητήσουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία τους επόμενους μήνες.

Όπως τόνισα και στο μήνυμά μου προς τους πολίτες, η επιστροφή τόσο της κοινωνικής όσο και της οικονομικής ζωής θα είναι βαθμιαία και προοδευτική. Η κεντρική μας, όμως, προτεραιότητα δεν μεταβάλλεται. Είμαστε στο πλευρό της εργασίας και στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας. Όμως το ίδιο σαφές είναι και το μήνυμα ότι από την υποστήριξη περνάμε στη στήριξη, από το επίδομα περνάμε στην επίδοση. Με άλλα λόγια, η Πολιτεία από προστάτης της κοινωνίας γίνεται τώρα συμπαραστάτης της. Κινητοποιείται και κινητοποιεί για τη συνολική πρόοδο.

Το βάρος αυτής της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια, Κράτος, επιχειρήσεις -μέτοχοι δηλαδή- και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το Κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε ήδη, όπως σας είπα, έχουν αρχίσει να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στην κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία θα είναι διαθέσιμα.

Αναφέρθηκα ειδικά στο πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και στα προγράμματα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η πιο αποφασιστική, ωστόσο, απάντηση της Ευρώπης στο κορονοϊό -στην οικονομική κρίση τουλάχιστον που συνοδεύει τον κορονοϊό- θα είναι κατά τη γνώμη μου το λεγόμενο Recovery Fund. Ένα καινούργιο ταμείο, το οποίο μαχόμαστε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτον, να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης. Δεύτερον, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Και τρίτον, να λειτουργεί με κύριο όχημα τις επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια. Οι θέσεις μας είναι στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν ήδη βρει πολλούς υποστηρικτές και προσδοκώ ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε καλά νέα».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr