NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

2020, ένα κόσμος αγνώριστος. Το μέλλον επιφυλάσσει αλλαγές

2020, ένα κόσμος αγνώριστος. Το μέλλον επιφυλάσσει αλλαγές

Το 1957 και το 1968, οι δύο μεγάλες πανδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα και σάρωσαν την υφήλιο οδήγησαν στον θάνατο πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Τότε οι κυβερνήσεις δεν μπλόκαραν τα γρανάζια της οικονομίας, οι επιχειρήσεις δεν έβαλαν λουκέτο. Στην εποχή του Covid-19 οι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, η οικονομία πάγωσε, οι άνθρωποι κλειδαμπαρώθηκαν. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2020 ο κόσμος δεν γνωρίζονταν.

Οι επιχειρήσεις με το που ξεκλείδωσαν τις πύλες τους, ξεκίνησαν να μετρούν απώλειες. Ο τελικός λογαριασμός δεν έχει βγει ακόμα, ούτε για τις επιχειρήσεις ως αυτούσιες οικονομικές μονάδες, ούτε το κόστος των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Στην άμβλυνση των προβλημάτων των επιχειρήσεων ξεκίνησαν υπό προϋποθέσεις να συνεισφέρουν οι ασφαλιστικές. Παρέχουν οικονομική ρευστότητα μέσω των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις που μεταξύ άλλων είχαν ασφαλιστήρια συμβόλαια, κυρίως υγείας - ομαδικά, περιουσίας κατά παντός κινδύνου με συγκεκριμένες επεκτάσεις έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, συμβόλαια ταξιδιωτική ασφάλισης.

Ποια είναι τα ασφαλιστήρια κατά Παντός Κινδύνου

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια Κατά Παντός Κινδύνου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινδύνων, στοιχείων περιουσίας. Ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται για κάθε ζημιά που θα συμβεί στα ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία του. Δεν αποζημιώνεται για εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα με φυσιολογική ή και αναμενόμενη φθορά του ασφαλισμένου περιουσιακού στοιχείου, ή κρίσιμα συμβάντα, τα οποία δύνανται να αναστείλουν την λειτουργία ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, όπως είναι ο πόλεμος. Συνήθως περιλαμβάνουν τυχαίες υλικές ζημιές και όλους τους κινδύνους.

Πότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός πληρωμών Διακοπής Επιχειρησιακών Λειτουργιών

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας -κατά παντός κινδύνου για να αποζημιώσει έναντι συμβάντων πανδημικής νόσου θα πρέπει να έχει προβλέψει και να περιλαμβάνει καλύψεις διακοπής εργασιών με σχετικές επεκτάσεις. Για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός αποζημίωσης θα πρέπει να συμβεί απρόοπτη ζημιά ή ατύχημα σε ενσώματη ασφαλισμένη περιουσία. Ένα συμβάν πανδημίας, το οποίο έχει μεν ως αποτέλεσμα τη διακοπή εργασιών, αλλά δεν αποτελεί συνέπεια ζημίας, όπως αυτή ορίζεται στα εν λόγω ασφαλιστήρια, γενικά δεν καλύπτεται.

Τι δηλώνει στο epixeiro.gr ο Πέτρος Μαζαράκης, Vice Chairman & Director for Cedant Fac

Στην κατηγορία πολέμου οι πανδημίες

«Γενικά αυτού του είδους οι κίνδυνοι εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους συστημικούς κινδύνους, τον πόλεμο και τις πυρηνικές καταστροφές, δηλαδή η έκταση τους μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να καταστρέψει την Ασφαλιστική Αγορά. Συνεπώς θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να καλυφθούν κάτω από ένα κοινό ασφαλιστήριο περιουσίας», απαντά ο Πέτρος Μαζαράκης.

Αναφορικά με τι ΔΕΝ καλύπτεται επισημαίνει ότι τα συμβόλαια κατά παντός κινδύνου καλύπτουν ότι δεν εξαιρείται, αναφορικά με Τυχαία, Απρόοπτη, Ξαφνική Εξωτερική Φυσική Υλική Ζημιά ή Βλάβη στο Περιουσιακό Στοιχείο, Κεφάλαιο και στην Διεύθυνση που δηλώνονται στον Πίνακα Ασφάλισης.

Απαντώντας, σχετικά με τους κινδύνους διακοπής εργασιών τονίζει ότι είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν να εξαντληθούν μέσα σε λίγες γραμμές από το παρόν. Συνοπτικά, οι ασφαλιστέοι κίνδυνοι που απορρέουν από την διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών, είναι μόνον οι κίνδυνοι που προέρχονται από Υλική Ζημιά συνεπεία καλυπτόμενου κινδύνου επί των Περιουσιακών Στοιχείων που δηλώνονται & ασφαλίζονται στην δηλωθείσα τοποθεσία.

Στο επίμαχο θέμα των αποζημιώσεων, το πότε οι επιχειρήσεις μπορούν να αποζημιωθούν από περιπτώσεις πανδημίας και διακοπής λειτουργιών ο ίδιος διευκρινίζει πως εφόσον οι επιχειρήσεις αγοράσουν την συγκεκριμένη κάλυψη και πληρώσουν το αναλογούν ασφάλιστρο. Μέχρι στιγμής επισημαίνει δεν είχε προκύψει αίτημα (αίτηση για ασφάλιση της συγκεκριμένης επέκτασης). Συμπληρώνει ότι κατ’ επανάληψη έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο ασφάλισης Απώλειας Κερδών Ξενοδοχείων από Μη Προσέλευση Τουριστών λόγω φόβου πολέμου με την γείτονα, λόγω τρομοκρατικού χτυπήματος και συναφών αιτιών αλλά μπροστά στο κόστος, υποχωρεί το ενδιαφέρον.

Επίσης, εξηγεί πως χρειάζεται επαρκής αριθμός ασφαλισμένων κινδύνων για να σχηματιστεί επαρκής όγκος ασφαλίστρων (η ασφαλιστική θεωρία και η βασική λειτουργία αυτής στηρίζεται στον μεγάλο αριθμό ασφαλιζομένων που χρειάζονται για να συλλέγεται επαρκές ασφάλιστρο, να αποζημιώνει τους λίγους που θα ζημιωθούν). Αν υπήρχε κεντρικός φορέας υπεύθυνος να αναλάβει εκ μέρους ολοκλήρου κλάδου και να επιβάλει σε όλους την συμμετοχή, τότε θα ήταν εφικτή η ασφάλιση.

Στην ερώτηση αν διαφέρουν οι αναλογίες κινδύνων που παίρνουν οι αντασφαλιστές σε τέτοιες περιπτώσεις, και αν λειτουργεί στο κομμάτι αυτό ο μηχανισμός των προαιρετικών αντασφαλίσεων, ο Πέτρος Μαζαράκης απαντά: «η κάλυψη πανδημίας υπάρχει κυρίως σαν επέκταση στην ασφάλιση Ακύρωσης Γεγονότος όπως π.χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Διαχειρίζεται όπως κάθε άλλη ασφάλιση σε μερίδια αναλαμβανόμενου κινδύνου. Μπορεί να είναι είτε συμβατικά, αν πρόκειται για μικρότερα όρια είτε προαιρετικά αν πρόκειται για μεγαλύτερα (π.χ. Ολυμπιακοί)».

Τέλος αναφέρει πως οι απώλειες από την πανδημία κατηγορηματικά δεν μπορούν να συνδεθούν με τις απώλειες από φυσικές καταστροφές σε ένα συμβόλαιο προαιρετικής αντασφάλισης.

Η Generali Ελλάδας επιδοτεί τις μικρές επιχειρήσεις

Η Generali Ελλάδος στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις, ασφαλισμένες με συγκεκριμένο πρόγραμμα στην εταιρία που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, αναλαμβάνοντας μέρος του κόστους της ασφαλιστικής τους κάλυψης, για την περίοδο που βρίσκεται σε αναστολή η επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Προϋπόθεση αυτών να ανήκουν στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον Covid-19, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Κράτους (βάσει ΚΑΔ).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr