NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

ΕΤΕπ: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών

ΕΤΕπ: Πάνω από 1 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών

Σε συνάντηση της European Battery Alliance την Τρίτη 19 Μαΐου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Andrew McDowell, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Τράπεζας «να υποστηρίξει μια ισχυρή, ανεξάρτητη ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών». Η συμμαχία ξεκίνησε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, το 2017, ο οποίος φιλοξένησε επίσης τη συνάντηση.

Η Τράπεζα αναμένει να αυξήσει τη στήριξη έργων που σχετίζονται με μπαταρίες, σε χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2020. Αυτό αντιστοιχεί στο επίπεδο στήριξης που προσφέρει η ΕΤΕπ την τελευταία δεκαετία. Από το 2010, τα έργα μπαταριών που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕπ ανήλθαν σε 950 εκατομμύρια ευρώ και στήριξαν συνολικά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ του συνολικού κόστους του έργου.

Αυτή η υποστήριξη επωφελείται από μια επιτυχημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέτρεψε νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το πρόγραμμα InnovFin, ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση της φάσης επίδειξης καινοτόμων ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένων πιλοτικών γραμμών μπαταριών.

«Η κρίση έχει επισημάνει την ευπάθεια της Ευρώπης σε διακοπές στην προμήθεια κρίσιμων υλικών και τεχνολογιών. Καθώς επιταχύνεται η μετάβαση της πράσινης ενέργειας, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανταγωνιστικής θέσης της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την ενέργεια, Andrew McDowell. «Με την υποστήριξη της European Battery Alliance, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - η Τράπεζα της ΕΕ - ενισχύει σημαντικά τη χρηματοδότησή της για όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας μπαταριών, από έρευνα και ανάπτυξη, εξόρυξη και επεξεργασία πρώτων υλών έως την παραγωγή μπαταριών, υποδομές φόρτισης και ανακύκλωση».

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Maroš Šefčovič: «Η κρίση τόνισε περαιτέρω ότι το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Μπαταριών είναι πιο σχετικό από ποτέ - για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς και σε βασικές τεχνολογίες που αλλάζουν το παιχνίδι. Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει διατηρήσει τη δυναμική του χάρη στην έλξη που δημιούργησε η Συμμαχία. Η επιτάχυνση της δουλειάς μας είναι τόσο δυνατή, όσο και αναγκαία. Συνεπώς, η Επιτροπή θα συνεχίσει να κινητοποιεί όλους τους βιομηχανικούς παράγοντες, τα κράτη μέλη και την ΕΤΕπ για να φέρει άλλα εργαλεία - αξιοποιώντας τις επενδύσεις, δημιουργώντας ένα κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για το μέλλον και οικοδομώντας την ανθεκτικότητα των πρώτων υλών μας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr