NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

H «MediNow» νικήτρια του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας (SIR) του JA Greece

H «MediNow» νικήτρια του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας (SIR) του JA Greece

​Η ομάδα «MediNow» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού αναδείχθηκε νικήτρια του Τελικού Πανελλαδικού Διαδικτυακού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020.

Μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα συνδέθηκαν online και παρουσίασαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην κριτική επιτροπή, που απαρτιζόταν από στελέχη της NN Hellas. Η «MediNow» ξεχώρισε με την καινοτόμα κοινωνική ιδέα της να δημιουργήσει μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας ο χρήστης, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, πατάει το κουμπί «Έκτακτης Ανάγκης» για να ειδοποιηθεί ο πιο κοντινός ιατρός και να προστρέξει εθελοντικά στο γεωγραφικό στίγμα του ασθενούς που προβάλλεται, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επιπρόσθετα, στο δεύτερο μέρος της εφαρμογής που ονομάζεται «Τοπική περίθαλψη», στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού, ένας επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει ραντεβού με κάποιον τοπικό ιατρό ή ιατρικό κέντρο.

Η «MediNow» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό Διαγωνισμό που διοργανώνει το JA Europe και στον οποίο συμμετέχουν ομάδες από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο.

Οι 10 μαθητικές κοινωνικές «επιχειρήσεις» που προκρίθηκαν και διαγωνίσθηκαν στον Τελικό Πανελλαδικό Διαδικτυακό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας (SIR) είναι με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της επιχείρησης:

  • «ΒΜΤ» από το 13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ. Προσφέρει εργασία και στηρίζεται στις ικανότητες των ΑΜΕΑ, των ατόμων με αυτισμό, με νανισμό και γενικά απασχολεί ανθρώπους που αποκλείονται από την αγορά εργασίας λόγω της διαφορετικότητας τους.
  • «e-job AMEA» από το 1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης: Η κοινωνική επιχείρηση ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των ανέργων ατόμων ΑΜΕΑ και των επιχειρήσεων που επιθυμούν να τους απασχολήσουν. Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα άνεργα άτομα εισάγουν το βιογραφικό τους ενώ οι επιχειρήσεις εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και εμείς αναλαμβάνουμε να τους φέρουμε σε επαφή.
  • "FindRH: Find roommate - Find home/ Βρες συγκάτοικο - Βρες σπίτι" από το ΕΠΑΛ Βάρης Αττικής: Η κοινωνική επιχείρησης έχει ως στόχο να επιτύχει την πρόληψη της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί και μείωση του ατομικού κόστους διαβίωσης. Πρόκειται για μια εύχρηστη πλατφόρμα διασύνδεσης ενηλίκων με έμφαση στην τρίτη ηλικία (65+) που επιθυμούν να συγκατοικήσουν και εύρεσης της στέγασής τους.
  • «Helpers» από το Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ: Η κοινωνική επιχείρηση "Helpers", σε μια προσπάθεια ρεαλιστικής αντιμετώπισης της ανεργίας των μεταναστών, αλλά και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δημιούργησε μια ιστοσελίδα που θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ αυτών και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία συνδυάζει επιτυχημένα τόσο τη στρατηγική στοχοθεσία και την ανάδειξη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την επιχείρηση, όσο και τη συμβολή της στην επίλυση του κοινωνικού φαινομένου της ανεργίας, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • «MEDINOW» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού: Με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβαση σε δομές υγείας σε πολλές τουριστικές περιοχές, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Medinow» έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό, τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, μειώνοντας τον χρόνο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ο οποίος αποτελεί τον πιο κρίσιμο, ίσως, παράγοντα στην θετική έκβασή τους. Ο χρήστης μέσω του πρώτου μέρους της εφαρμογής, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, πατάει το κουμπί «Έκτακτης Ανάγκης» για να ειδοποιηθεί ο πιο κοντινός ιατρός και να προστρέξει εθελοντικά στο γεωγραφικό στίγμα του ασθενούς που προβάλλεται, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.
  • «ΟcLean» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Μια καινοτόμος εφαρμογή για smartphones που στοχεύει στον καθαρισμό των βυθών από πάσης φύσεως ανθρώπινα απορρίμματα. Σχεδιάστηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
  • «STATION FOR ELDERS» από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου: Η ιδέα της ομάδας μας, του σταθμού για ηλικιωμένους, προήλθε από την ανάγκη που έχουν τα ηλικιωμένα άτομα για να περνούν με παρέα και ευχάριστα την ώρα τους ακόμη και δημιουργικά και αυτοί που τους φροντίζουν να μπορούν να βγάλουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς άγχος .
  • «TAXIHELP» από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου: Παρέχει υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες με ένα ειδικά διαμορφωμένο ΤΑΧΙ/ βανάκι που έχει ως στόχο την επανάκτηση της αυτοπεποίθησης τους μέσω της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους.
  • «The foodgivers» από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων: Η κοινωνική επιχείρηση The foodgivers προσφέρει μέσω ενός αυτόματου πωλητή ημερήσια μερίδα φαγητού σε απόρους, που θα λαμβάνουν με τη χρήση ειδικής κάρτας. Στην κάθε κάρτα, η οποία θα δίνεται δωρεάν στους αστέγους, θα έχουν πιστωθεί μονάδες που θα αντιστοιχούν σε μερίδες φαγητού και αμέσως μετά την ημερήσια «κατανάλωσή» τους θα αφαιρούνται από αυτήν.
  • «Windmill energy» από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου: Ανακαινίζουμε και κτίζουμε ανεμόμυλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οικολογικό, αισθητικό και πολιτιστικό όφελος για την Χώρα μας, γιατί ο ανεμόμυλος ταιριάζει στον πολεοδομικό σχεδιασμό του τόπου μας στην Ελλάδα αντί των εισαγόμενων αντιαισθητικών ανεμογεννητριών με τους τεράστιους όγκους που αλλάζουν και το φυσικό τοπίο.

Η τελική τριάδα που αναδείχθηκε από τον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό και εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με την καινοτομία και το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς είναι η εξής:

  • 1η Νικήτρια ομάδα: «MediNow» από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
  • 2η Νικήτρια ομάδα: «OcLean» από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή
  • 3η Νικήτρια ομάδα: «Taxihelp» από το 1o ΓΕΛ Καλύμνου

Τα μέλη των 3 πρώτων ομάδων κέρδισαν από μία συσκευή tablet.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο SIR, αλλά και στα στελέχη της ΝΝ Hellas για την πολύτιμη εθελοντική συνεισφορά τους στο πρόγραμμα. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός για τη σωστή ανάπτυξη και παρουσίαση της ιδέας των μαθητών.

Το πρόγραμμα «Διαδικτυακός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay (SIR)», απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών (Γ΄ Γυμνασίου & Λυκείου). Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Πραγματοποιείται διαδικτυακά για να δίνονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για γνώση, on-line mentoring και συμμετοχή στους διαγωνισμούς σε όλα τα παιδιά του κόσμου, σε όποια απομακρυσμένη περιοχή κι εάν ζουν.

Στην Ελλάδα, εθελοντές της ΝΝ Ηellas, επισκέφθηκαν φέτος σχολεία σε όλη την επικράτεια (Κάλυμνο, Kω, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη) για να συζητήσουν με τους μαθητές για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, να τους παρουσιάσουν παραδείγματα επιτυχημένων κοινωνικών επιχειρήσεων και να αναλύσουν τον αντίκτυπο της κοινωνικής καινοτομίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν περισσότερες από 70 ενδιαφέρουσες ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας, 20 από τις οποίες είχαν την ευκαιρία με τη βοήθεια εθελοντών-μεντόρων της ΝΝ Hellas να επεκτείνουν την ιδέα τους και να καταθέσουν διαδικτυακά ένα επιχειρηματικό πλάνο.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με το NN Group. Στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr