NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΟΕΕ: Τα κράτη της ΟΝΕ να παράσχουν οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

ΟΕΕ: Τα κράτη της ΟΝΕ να παράσχουν οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
27_05_2020 | 13:11 27_05_2020 | 13:19

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και προτάσεις για την επόμενη μέρα είναι ο τίτλος και το θέμα της μελέτης, που εκπόνησε η Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αφορμή την πανδημία. Εκτός από τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές επιπτώσεις, η μελέτη καλύπτει το πόσο έχει επηρεαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, όπως οι τράπεζες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα logistics και η γεωργία.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, «είναι αξιοσημείωτο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης διαφέρουν από τις αντίστοιχες της προηγούμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Φαίνεται ότι η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την πλευρά της προσφοράς όσο και την πλευρά της ζήτησης, δημιουργώντας ένα ντόμινο καταιγιστικών εξελίξεων. Η διαφορά σχετίζεται με την προέλευση της και αυτό διότι η κρίση του κορωνοϊού δεν ξεκίνησε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα, οι σημερινοί κραδασμοί προέκυψαν – λόγω του κορωνοϊού - από την πραγματική οικονομία και υπάρχει ο φόβος της μετακύλισης στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«Τα κράτη μέλη της ΟΝΕ πρέπει να παρέμβουν σε μεγάλη κλίμακα για να παράσχουν οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες και τα εισοδήματά τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αύξηση του δημοσίου χρέους είναι δεδομένη αφού η απώλεια των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να απορροφηθεί από το Κράτος. Προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι μόνο η επιχορήγηση με επιδόματα όσων χάνουν τη δουλειά τους αλλά και η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας σε μια περίοδο δραματικής απώλειας εισοδήματος, που απαιτεί άμεση υποστήριξη της ρευστότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω εισαγωγής επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τόνωση της ρευστότητας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διοχέτευση της απαραίτητης ρευστότητας. Όμως, αυτά συνεπάγονται την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, πιθανές πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του δημοσίου χρέους».

Ο ίδιος τονίζει πως η σημερινή κρίση «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την επίδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας και της αλληλεγγύης. Για αυτό το λόγο, τον τελευταίο καιρό, συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την υποστήριξη μιας κοινής και σημαντικής ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Το κόστος της αποτυχίας αντιμετώπισης της κρίσης θα είναι τεράστιο και πρέπει οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξασθένιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το τελικό ύψος της ύφεσης είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αφού υπάρχουν πολλοί ακαθόριστοι παράγοντες (επανεμφάνιση κρουσμάτων, δημιουργία φαρμάκου - εμβολίου, επαναφορά lockdown). Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές πολιτικές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν τις απαραίτητες λύσεις στους πολίτες ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρξει ραγδαία αύξηση στο κλείσιμο επιχειρήσεων.

Η χάραξη πολιτικής για την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι εξίσου σημαντική. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι αναγκαία. Η Επιστημονική Επιτροπή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θέλοντας να συμβάλει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο καταθέτει την παρούσα μελέτη, εστιάζοντας στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η κλαδική ανάλυση στους κυριότερους τομείς σκιαγραφεί τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της επόμενης μέρας. Οι προτάσεις μας αποτυπώνουν τις σκέψεις των μελών της Επιστημονικής μας Επιτροπής, τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα καίρια ζητήματα. Εκ μέρους των μελών της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ τους ευχαριστώ θερμά και τους συγχαίρω για τη συμβολή τους ώστε να δομηθεί μια άρτια επιστημονική μελέτη – πρόταση. Η μελέτη τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, του Κοινοβουλίου αλλά και της κοινής γνώμης».

Το κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο από το συνημμένο αρχείο.

 Μελέτη Οεε (6.02 MB)

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr