NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Το Σχέδιο Νόμου για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του ΤΑΠΑ

Το Σχέδιο Νόμου για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του ΤΑΠΑ

Τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τον εκσυγχρονισμό της δομής του και των λειτουργιών του είχε θέσει ως προτεραιότητα, από την αρχή της θητείας της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Χθες παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο σχέδιο νόμου - μετονομασία του ΤΑΠΑ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ)- που έρχεται να θεραπεύσει τις παθογένειες που ταλανίζουν το ΤΑΠΑ, πολλές δεκαετίες, αφού η λειτουργία του βασίζεται ακόμη στον ιδρυτικό του νόμο, του 1977.

Το νέο σχέδιο νόμου προσφέρει στο Ταμείο τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, ως φορέας ανάπτυξης, στον χώρο του Πολιτισμού. Θέτει στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΟΔΑΠ την αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων, από του πόρους του Πολιτισμού. Προβλέπεται η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

«Στόχος μας είναι, δήλωσε η Υπουργός, να δημιουργήσομε μία νέα δομή, ένα νέο Οργανισμό –τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων- που να συνδέει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την πολιτιστική διαχείριση την καινοτομία και την τεχνολογία. Να αναπτύσσει την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα. Να δημιουργεί πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού».

Η βασική οργανωσιακή αρχή στη δόμηση του ΟΔΑΠ είναι η άμεση συνάρτηση και ο συσχετισμός των διοικητικών του μονάδων με τις βασικές αρμοδιότητες του, οι οποίες αφορούν:

  • Στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
  • Στην αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών πόρων
  • Στην πολιτική παραγωγής και πωλήσεων
  • Στη διάθεση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδόσεων

Οι βασικοί σκοποί του ΟΔΑΠ, με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), είναι:

  • Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων
  • Η αύξηση των πόρων που προέρχονται από την επισκεψιμότητα, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
  • Η διάθεση των πόρων στην υποστήριξη πολιτικών για την ανάδειξη, την προβολή και αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

Οι βασικοί πόροι του ΟΔΑΠ προέρχονται:

  • Από τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, με έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ψηφιακών μεθόδων έκδοσης εισιτηρίων.
  • Από την εκμετάλλευση εκδόσεων (εντύπων και ψηφιακών),
  • Από την πώληση ειδών και αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου κατόπιν πλήρους αναδιοργάνωσης και ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των πωλητηρίων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop).
  • Από την αξιοποίηση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, τις επιχορηγήσεις από τα Ενωσιακά Προγράμματα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές ή κληροδοτήματα κ.ά.
  • Από την αξιοποίηση- σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- της ακίνητης περιουσίας (αναψυκτήρια και άλλα ακίνητα).
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr