NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων

Ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων» (ΕΠΨΜ).

Υπό την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (Ιταλία), το ΕΠΨΜ θα υποστηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία μιας διατομεακής κοινότητας αποτελούμενης από ελεγκτές γεγονότων, πανεπιστημιακούς ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς με γνώση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Το έργο θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των παραγόντων που επιδρούν στην παραπληροφόρηση, των φορέων, των εργαλείων, των μεθόδων, της δυναμικής της διάδοσης, των ιεραρχημένων στόχων και του αντικτύπου στην κοινωνία.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Η παραπληροφόρηση απειλεί όλο και περισσότερο τις δημοκρατικές κοινωνίες μας και πρέπει να την καταπολεμήσουμε. Παράλληλα, θα προασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης. Το ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της προσέγγισής μας, καθώς προάγει τον έλεγχο των γεγονότων και μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, προσέθεσε τα εξής: «Τους τελευταίους μήνες έγιναν και πάλι φανερές οι σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στην υγεία, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Χαιρετίζω την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων. Το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση, την κατάρριψη, την αποκάλυψη, την κατανόηση και την ανάλυση των δραστηριοτήτων παραπληροφόρησης στην Ευρώπη».

Το Παρατηρητήριο είναι ένας ανεξάρτητος κόμβος συνεργασίας, ο οποίος θα αυξήσει τις διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση, ενώ παράλληλα θα προαγάγει την ανάπτυξη μιας αγοράς υπηρεσιών ελέγχου γεγονότων στην ΕΕ και θα υποστηρίξει τις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση των ψηφιακών μέσων και τη χάραξη νέων πολιτικών. Θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης υποδομών. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει την Athens Technology Center (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Όρχους (Δανία) και την οργάνωση ελέγχου γεγονότων Pagella Politica (Ιταλία).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr