NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κάτω από τον μέσο όρο 16 ετών κινήθηκε ο «δείκτης φόβου» GRIV του ΚΕΠΕ τον Μάιο

Κάτω από τον μέσο όρο 16 ετών κινήθηκε ο «δείκτης φόβου» GRIV του ΚΕΠΕ τον Μάιο

Μειώθηκε τον Μάιο ο δείκτης «φόβου» ή τεκμαρτής μεταβλητότητας που έχει διαμορφώσει το ΚΕΠΕ και παρακολουθεί το κλίμα για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα μέσα από το χρηματιστήριο. Ο δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην χρηματιστηριακή αγορά (παραγώγων) για την αναμενόμενη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE Large Cap (μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης).

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Μάιο 2020 φτάνοντας στο 29,56% στις 29/5/2020 από 32,66% που ήταν στις 30/4/2020. Ο δείκτης κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου (από τον Ιανουάριο 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος διαμορφώνεται στο 33,28%. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Μάιο 2020 στο 29,35% από 39,42% τον Απρίλιο 2020. Η εξέλιξη του δείκτη κρίνεται θετική, καθώς αποτυπώνει τη σταδιακή μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Μάιο, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κατέγραψε άνοδο της τάξης του 15% περίπου εξ αιτίας της συγκυριακής αντιμετώπισης του κορονοϊού τον Απρίλιο και κυρίως των τεράστιων χρηματοδοτήσεων που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ανέρχονται σε 1,365 τρισ. ευρώ.

Σύνθετος Δείκτης Πλοήγησης ΚΕΠΕ

Ταυτόχρονα, ο Σύνθετος Δείκτης Πλοήγησης (ΣΔΠ) του ΚΕΠΕ που κατασκευάζεται από 6 επιλεγμένες μηνιαίες μεταβλητές και παρέχει ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, σημείωσε εκ νέου άνοδο, για 14η συνεχόμενη περίοδο, το Μάρτιο 2020. Ωστόσο το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι αν και σε κανονικές συνθήκες, η άνοδος του Δείκτη Πλοήγησης θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη οικονομικής ανάπτυξης, στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού η καταγραφόμενη πορεία του δείκτη τον Μάρτιο, αναμένεται να αντιστραφεί τον Απρίλιο.

Ιούνιος: Ο τουρισμός δέσμιος του κορονοϊού

Τα μηνύματα από τον εξωτερικό τουρισμό δεν φαίνεται να ενθουσιάζουν τους επιχειρηματίες του κλάδου. Πολλά 5άστερα ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα αμφιταλαντεύονται να ανοίξουν με το 30% της πληρότητάς τους και με πολύ αυστηρούς υγειονομικούς όρους. Το χειρότερο όμως είναι, ότι διαφαίνεται αναζωπύρωση στα κρούσματα κορονοϊού, κυρίως από επισκέπτες από το εξωτερικό. Αυτό έχει θορυβήσει και την κυβέρνηση, αλλά και τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να βρεθεί εν μέσω «υγειονομικής καταιγίδας» η οποία θα έχει τεράστιο κόστος, αλλά και μελλοντικές συνέπειες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr