NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Τουρισμός: Οι δύο όψεις του νομίσματος

Τουρισμός: Οι δύο όψεις του νομίσματος

Φέρνει χρήμα πολύ στην Ελλάδα ο τουρισμός. Το 2019, η συνολική συμμετοχή του στο ΑΕΠ έφτασε 20,8%, στην απασχόληση 21,7%, σύμφωνα με στοιχεία του UWTTC. Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό στα 17,7 δισ. χωρίς να υπολογίζουμε την κρουαζιέρα, σύμφωνα με την ΤτΕ. Η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη οικονομία μεταξύ των κρατών -μελών στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ήρθε ο Covid-19 και έκοψε τα νήματα. Τι προβλέπεται;

Τα στοιχεία από ΞΕΕ, ΔΑΑ, Fraport και ΥΠΑ

Το 56% των αφίξεων αλλοδαπών πραγματοποιείται Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Το 70% των ξενοδοχειακών κλινών συγκεντρώνονται σε 4 περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΞΕΕ, 10.121 ξενοδοχεία διαθέτουν 798.650 κλίνες. Τα πέντε πρώτα αεροδρόμια σε αφίξεις αλλοδαπών είναι η Αθήνα (8.810.593), το Ηράκλειο (3.256.490), η Ρόδος (2.365.520), η Θεσσαλονίκη (2.307.587) και η Κέρκυρα (1.463.288), σύμφωνα με στοιχεία των ΔΑΑ, Fraport Greece & ΥΠΑ.

Το πρώτο ερώτημα: τα ξενοδοχεία αυτά θα έχουν πληρότητα πάνω από 60%, ώστε να καλύψουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας από τη συμμόρφωσή τους στη νέα νομοθεσία και να μπορούν να πληρώσουν μεταξύ άλλων και την ασφάλισή τους; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ξενοδοχεία και αεροδρόμια, τουρισμός;

Οι μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, τα στοιχεία του INSETE

Οι πρώτες πέντε χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ / INSETE είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν στην έκτη θέση η Ολλανδία και ακολουθούν οι: Ρουμανία, Κύπρος, Ελβετία, Αυστρία. Εκτός της πρώτης δεκάδας είναι: το Βέλγιο, η Ρωσία, η Πολωνία, η Αυστραλία, η Σερβία, ο Καναδάς, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Αλβανία, το Ισραήλ, η Δανία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Βόρεια Μακεδονία. Μεγάλο μέρος του εισερχόμενου τουρισμού έφτασε στην Ελλάδα από τα Περιφερειακά αεροδρόμια και με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.

Το δεύτερο ερώτημα: Πώς θα αντιμετωπιστεί στις πέντε μεγάλες αγορές για την Ελλάδα η πτώση στο ΑΕΠ το 2020, πώς θα επηρεάσει τα εισοδήματα των καταναλωτών που θέλουν να ταξιδέψουν; 7% θα είναι η πτώση στην Γερμανία, 6,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5,9% στις ΗΠΑ, 7,2% στην Γαλλία, 9,1% στην Ιταλία και στην Ολλανδία.

Τρίτο ερώτημα: Τι θα γίνει αν επαναληφθεί το «έργο» της Thomas CooK. Πού θα οδηγηθεί η οικονομία, πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι ταξιδιώτες, και τι θα γίνει αν μικρές αεροπορικές κηρύξουν πτώχευση;

Κατάσταση πολέμου

Η εξέλιξη λόγω covid-19 θα είναι -με διαφορά- η χειρότερη μείωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης - συγκριτικά: το 2009, με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 4%, ενώ η επιδημία SARS οδήγησε σε πτώση μόλις 0,4% το 2003. Δεδομένου ότι το επίκεντρο της πανδημίας ήταν στην Ευρώπη, η ποσοστιαία μείωση στην Ευρώπη θα είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Μια πτώση αφίξεων 20% - 30% ισοδυναμεί σε μείωση των διεθνών εισπράξεων του τουρισμού μεταξύ 300 - 450 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο από τα 1,5 τρισ. που εισπράχθηκαν το 2019, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO). Για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων η μείωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 0,784 δισ.

Τέταρτο ερώτημα: Πώς θα αντιμετωπιστούν νέα κρούσματα κορονοϊού τώρα που ανοίγει ο τουρισμός. Ποιες οι ευθύνες των ξενοδόχων, τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση;

Ανάκαμψη και στο βάθος οι κρατήσεις

Στις παρελθούσες κρίσεις της τελευταίας εικοσαετίας, η ανάκαμψη ξεκίνησε την αμέσως επόμενη χρονιά, όμως η ανάκαμψη εσόδων ήταν βραδύτερη από την ανάκαμψη των αφίξεων. Βέβαια η ανάκαμψη δεν είναι ενιαία ούτε γεωγραφικά ούτε κλαδικά. Σύμφωνα με το WTTC, ο χρόνος ανάκαμψης των αφίξεων από επιδημίες όπως ο SARS, στην προ επιδημίας κατάσταση, κυμαίνεται από 10 έως 34,9 μήνες, με μέσο χρόνο ανάκαμψης τους 19,4 μήνες. Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος ανάκαμψης από τις διάφορες κρίσεις, περιλαμβανομένων των επιδημιών, μειώνεται καθώς περνούν τα χρόνια.

Σύμφωνα με το FVW, οι TUI, Robinson και Magic Life, TUI Blue, Riu, Atlantica, Jaz, Grupotel και Grecotel δέχονται ήδη κρατήσεις για το 2021.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις

Οι κυριότεροι κίνδυνοι

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του Covid 19 είχαμε όλοι περιορισμένη εικόνα για τη δριμύτητα των κινδύνων που απειλούν μια τουριστική μονάδα ή τον τουρισμό συνολικά. Τα περισσότερα σενάρια ανάλυσης ρίσκου περιελάμβαναν κινδύνους όπως ο οικονομικός αντίκτυπος από την πτώχευση ενός μεγάλου τουριστικού όπως η Thomas Cook, μη εμφάνισης κάποιου μικρού ποσοστού τουριστών, διόγκωση απαιτήσεων αποζημίωσης συνεπεία πραγματικών ή φανταστικών ατυχημάτων τουριστών, κυρίως Βρετανών, ή κινδύνους από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές που θα καθιστούσαν τη μονάδα μη λειτουργική, μη προσβάσιμη ή μη ελκυστική.

Οι γενικευμένοι κίνδυνοι - πανδημία

Οι κίνδυνοι γενικευμένης φύσης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, ούτε από τα κράτη, αλλά ούτε και από την Ιδιωτική ασφάλιση ή τις χρηματαγορές, καθώς έχουν τεράστια δυναμική. Το βλέπουμε και σήμερα με την πανδημία. Κίνδυνοι, όπως φυσικές καταστροφές, πανδημίες, κλιματικές αλλαγές τείνουν παγκοσμίως να αντιμετωπίζονται κατόπιν αναγκαίας σύμπραξης δυνάμεων και δεξιοτήτων, κράτους, ασφαλιστικής, αντασφαλιστικής και χρηματοπιστωτικής αγοράς, ενώ σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της αντιμετώπισης κινδύνων παίζει η πρόληψη.

Ταμείο Πανδημίας με δύο συνδιαχειριστές

Προσαρμόζοντας τις πρακτικές στη θωράκιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνεπεία μιας πανδημίας θα μπορούσε και στην Ελλάδα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αποκατάστασης συνεπεία Πανδημίας, υποχρεωτικής ή/και εθελοντικής συμμετοχής, συνδιαχειριζόμενο από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά και το κράτος.

Πώς θα ενεργοποιείται η κάλυψη

Πόροι αυτού του Ταμείου θα ήταν ένα μικρό τέλος επί του εισαγόμενου τουριστικού συναλλάγματος ως ασφάλιστρο κινδύνου, ενώ η κάλυψη θα βεβαιώνεται με συμβόλαια που εκδίδουν ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση διακοπής εργασιών ή πτώσης του τζίρου μιας ασφαλισμένης τουριστικής επιχείρησης συνεπεία υγειονομικής κρίσης ή διαταγής ανώτατης αρχής θα ενεργοποιείται η ασφαλιστική κάλυψη, προκειμένου να εξασφαλίζεται αναπλήρωση του χαμένου κύκλου εργασιών ή μέρους αυτού. Ο διακανονισμός της ζημιάς θα γίνεται από ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με τους πόρους του Ταμείου.

Επενδύσεις σε ομόλογα

Το Ταμείο θα επένδυε παράλληλα τα διαθέσιμά του σε παραγωγικές δράσεις, βιώσιμης ανάπτυξης ή σε κρατικά ομόλογα προκαλώντας παράπλευρα σημαντικότατα οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Ταξιδιωτική ασφάλιση

Πρωτεύοντα ρόλο στον τουρισμό έχει η ταξιδιωτική ασφάλιση, τόσο η ιδιωτική, όσο και η ομαδική για ταξιδιωτικούς πράκτορες και γραφεία ταξιδίων.

Πιστώσεις με το σταγονόμετρο

Σε αναμονή και οι ασφαλιστές πιστώσεων οι οποίοι θα αξιολογήσουν τον κίνδυνο των ξενοδόχων, των προμηθευτών με το που θα ανοίξει ο τουρισμός και τα αεροδρόμια.

Γ. Ρέτσος, ΣΕΤΕ: Κρίσιμο το επόμενο δεκαπενθήμερο

Το κρίσιμο διάστημα είναι το δεκαπενθήμερο 15 με 30 Ιουνίου που θα ανοίξει ουσιαστικά το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Αλ. Βασιλικός, ΞΕΕ: Γρίφος το φετινό καλοκαίρι

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή σεζόν είναι ένας πολυσύνθετος γρίφος που δεν έχει εύκολες λύσεις και μοναδικός στόχος είναι να σώσουμε από αυτή ό,τι μπορεί να διασωθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr