NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

Μυλωνογιάννης: Στόχος η αποκατάσταση μίας στοιχειώδους κανονικότητας στην χώρα

Μυλωνογιάννης: Στόχος η αποκατάσταση μίας στοιχειώδους κανονικότητας στην χώρα

Ο Managing Partner της εταιρίας Tzigkos & Bantras, Φώτης Τζίγκος, συντόνισε συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων και την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στα αναγκαία βήματα που έδειξαν την πρόθεση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, όπως η ενσωμάτωση νομολογίας του ΣτΕ για την εκλογίκευση της προσωπικής ευθύνης των διοικούντων νομικά πρόσωπα. Πρώτη στόχευση και απόλυτη προτεραιότητα σήμερα είναι η αποκατάσταση μίας στοιχειώδους κανονικότητας στην χώρα, συνέχισε ο κ. Μυλωνογιάννης. Εφόσον σε σύντομο χρόνο μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτό, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία επανεκκίνηση με σύγχρονα εργαλεία, κατέληξε.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σαββαϊδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων μίλησε για τα φορολογικά μέτρα που έλαβε η χώρα για τις συνέπειες της πανδημίας και τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μία σειρά από πιο μόνιμα μέτρα με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι να διαφυλαχθεί ότι δεν θα ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα των ανισοτήτων δεδομένου ότι η κρίση επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την κάθε ομάδα του πληθυσμού». Στην ΕΕ , συνέχισε η κα Σαββαϊδου, υπάρχουν σκέψεις για κάποια μέτρα – εργαλεία για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κόστους της κρίσης εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των φορολογικών εσόδων, όπως η αύξηση της φορολογίας ή η φορολόγηση της κατοχής περιουσιακών στοιχείων ως ένα μέτρο αλληλεγγύης. «Ωστόσο στο παρελθόν είδαμε ότι τέτοια μέτρα μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία», σχολίασε.

«Πρέπει να επισπεύσουμε την συζήτηση για στοχευμένα φορολογικά κίνητρα που θα απευθύνονται σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας», ανέφερε η Ασπασία Μάλλιου, Δικηγόρος στην εταιρία Potamitis Vekris. Μία τέτοια κατηγορία είναι τα κεφάλαια ιδιωτικού πλούτου που έφυγαν τα τελευταία χρόνια και ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν. Πάντα, όπως διευκρίνισε, με τρόπο ώστε να μην υπάρξει διπλή φορολόγηση και να προστατεύονται τα κεφάλαια και η ασφάλειά τους. «Έτσι με εξωστρέφεια η Ελλάδα θα αποκτούσε μία ανταγωνιστικότητα όπως η Κύπρος, η Μάλτα και άλλες που με τέτοια κίνητρα αυξάνουν το ΑΕΠ τους», συμπλήρωσε. Μιλώντας για την αγορά ακινήτων, η κ. Μάλλιου είπε ότι συμπιέστηκε την τελευταία δεκαετία παρόλη την ανοδική τάση που υπήρξε, κυρίως χάρη σε αλλοδαπά κεφάλαια. «Πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τη γάγγραινα που λέγεται ειδικός φόρος ακινήτων (ΕΦΑ)», πρότεινε ενώ παράλληλα μίλησε για την ανάγκη ενός απλοποιημένου καθεστώτος χαμηλών φορολογικών κινήτρων «για να προσελκύσουμε μέσω εταιρικών μορφών» την δυνατότητα να εγκατασταθούν στελέχη και επενδυτές στη χώρα μας.

Για την Γεωργία Σταματέλου, Εταίρο και Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών στην εταιρία KPMG, ο πρόσφατος νόμος 46/46 ήταν ένα σημαντικό βήμα αφού μετά από 10 χρόνια που η φορολογία αντιμετωπιζόταν βασικά σαν εισπρακτικό εργαλείο, ήρθε ένας νόμος που είχε αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. «Όσοι έρθουν στην Ελλάδα δεν έρχονται μόνοι τους αλλά με δομές ολόκληρες που πρέπει να υποστηρίξουν», είπε προσθέτοντας ότι και τα ξένα founds φέρνουν τους δικούς τους ανθρώπους. «Αυτή τη στιγμή το καθεστώς που έχουμε για την φορολόγηση των στελεχών δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό, αντιθέτως είναι πολύ ακριβό», σημείωσε η κα Σταματέλου εξηγώντας ότι «πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση και για αυτόν τον τομέα για στελέχη που έρχονται να εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ο Γιάννης Τσαγκάρης, Γενικός Έφορος Φορολογίας Εισοδήματος Κύπρου, εξήγησε ότι οι παράγοντες που βοηθούν τις επενδύσεις είναι γενικά αποδεκτοί από όλους μας και γνωστοί, όπως η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα της φορολόγησης, ο υψηλός βαθμός της φορολογικής βεβαιότητας, ο σχεδιασμός των φορολογικών κινήτρων και ο πραγματικός οριακός φορολογικός συντελεστής. Χαρακτήρισε το φορολογικό σύστημα της Κύπρου «πολύ απλοποιημένο» και υποστήριξε ότι οι μισθωτοί σε τρία λεπτά συμπληρώνουν την φορολογική τους δήλωση καθώς δεν υπάρχουν εκπτώσεις ή πιστώσεις από την στιγμή που το αφορολόγητο όριο έχει αυξηθεί στα 19.500 ευρώ. «Παράλληλα, έχουμε εφαρμόσει κίνητρα για τη μεταφορά του τόπου διαμονής στην Κύπρο», είπε ο κ. Τσαγκάρης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα «πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς για να βλέπουμε πόσο αποδίδουν». Τέλος, αναφέρθηκε στη λογιζόμενη έκπτωση του τόκου με την οποία οι χρηματοδοτήσεις από ίδια κεφάλαια εξισώνονται στην ουσία με αυτές που γίνονται μέσω τραπεζών και ισχύει σε πολλές χώρες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr