NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

Delphi Economic Forum: Τα έργα υποδομής στη μετά COVID-19 εποχή

Delphi Economic Forum: Τα έργα υποδομής στη μετά COVID-19 εποχή

Τα έργα υποδομής στη μετά COVID-19 εποχή συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ, που συντόνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, Κώστας Μητρόπουλος, που έγινε στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου. Ο κ. Μητρόπουλος υπογράμμισε τη σημασία των υποδομών, στις οποίες τα επόμενα χρόνια θα ξοδευτούν τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Σε μήνυμά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες προσπαθεί να αναβιώσει την οικονομία της. Ο στόχος δεν είναι εύκολος, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και για να γίνει αυτό χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας και επενδύσεις. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τεράστια κονδύλια θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομής και τόνισε ότι «τα έργα υποδομής για μας δεν είναι πολιτικά εργαλεία, είναι εργαλεία ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος.

Μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Υποδομών της Πολωνίας, Andrzej Adamczyk, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών, τις διακρατικές σχέσεις και τις αποτελεσματικές μεταφορές ώστε «τα σύνορα να μην είναι εμπόδια». Έκανε εκτενή αναφορά στο project, Via Carpatia, το οποίο ενώνει 12 χώρες και 185 εκατ. ανθρώπους. Τόνισε ότι Έλληνες και Πολωνοί επιχειρηματίες θα μπορούν να συνεργαστούν για εξαγωγές, ενώ ο δρόμος θα έχει και μεγάλη στρατιωτική σημασία. Εξέφρασε την ικανοποίησή του που το έργο έγινε δεκτό από τον Τύπο και τους επιχειρηματίες στη Βόρεια Ελλάδα με πολύ καλά σχόλια, και εκτίμησε ότι «η υπογραφή της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου». «Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, χωρισμένοι τελικά θα βγούμε χαμένοι», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της τράπεζας Black Sea Trade & Development, Dmitry Pankin μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχουν οι υποδομές και ανέλυσε τον τρόπο που χρηματοδοτούνται αυτά τα σχέδια, αλλά και τις προτεραιότητες της τράπεζάς του.

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της AVAX, Χρήστος Ιωάννου, παρουσίασε τις δυσκολίες για να προχωρούν έργα υποδομών, όπως τις δυσκολίες χρηματοδότησης και τη γραφειοκρατία, που είναι ανασταλτικός παράγοντας, όπως είπε, και για τις εγχώριες εταιρείες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν δουλειές εδώ. Αναφέρθηκε στις ελπίδες που γέννησε η νέα κυβέρνηση – φιλική στις επενδύσεις – όμως μετά ήρθε ο Covid, είπε χαρακτηριστικά. Τώρα «προσπαθούμε να δούμε τα θετικά από αυτή την κρίση, όπως η απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει την οικονομία και τα έργα». «Πλέον κανένας πολιτικός δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα», τόνισε ο κ. Ιωάννου, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετική την τεχνολογική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι ευκαιρίες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, να απορροφήσουμε τα κονδύλια και να επιλύσουμε τα προβλήματα για να γίνουν έργα», είπε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr