NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Delphi Economic Forum
ανάγνωση

Αναδιαμόρφωση των δημόσιων επιχειρήσεων με καινοτόμες πρακτικές

Αναδιαμόρφωση των δημόσιων επιχειρήσεων με καινοτόμες πρακτικές

Η Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων συντόνισε την συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με συνομιλητές εκπροσώπους από τις δημόσιες εταιρίες της χώρας και αντικείμενο την βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον.

Στην 10ετή αποεπένδυση λόγω της κρίσης που επηρέασε και τις συγκοινωνίες, αναφέρθηκε ο Νίκος Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), παρουσιάζοντας τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα. Το κυριότερο είναι οι περίπλοκες και αρρύθμιστες αρμοδιότητες και σχέσεις των φορέων, όπως το γεγονός ότι δεν έχει ρυθμιστεί από το κράτος πώς αποζημιώνεται ο οργανισμός για το κοινωνικό έργο που προσφέρει μέσα από την παροχή μειωμένου εισιτηρίου σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν θα μπορέσουν, όπως επισήμανε, να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ΟΑΣΑ σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι οι μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί έχουν μόνο μία ευκαιρία να αλλάξουν το προφίλ και τον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών στην ψηφιακή εποχή μέσω της τεχνολογίας. Επισήμανε ότι ο ΟΑΣΑ λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την τηλεματική. Αναφέρθηκε και στην περίοδο της πανδημίας όπου οι δημόσιοι οργανισμοί απέδειξαν ότι έχουν τα αντανακλαστικά και προσαρμόστηκαν αμέσως ώστε να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. «Αποδείχτηκε η αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου, δηλαδή του εργαζομένου», που αποδεικνύεται ο πρωταγωνιστής της αποστολής κάθε δημόσιας επιχείρησης και που όλοι πρέπει να επενδύουμε για να παραμένει πάντα πρωταγωνιστής, συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εξήγησε ότι είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα δημιουργείται μία ενιαία θεσμική δομή που θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα του ευρύτερου δημοσίου τομέα. «Έτσι θα απλουστευτούν οι διαδικασίες, θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και να δημιουργήσουμε μία βάση για την βέλτιστη αξιοποίηση χιλιάδων τίτλων», εξήγησε. Απαραίτητο εργαλείο , είπε, είναι τα νέα ψηφιακά μέσα και η τεχνολογία και στόχος να υπάρχουν δύο κινητήριοι μοχλοί: η ολιστική αξιοποίηση της περιουσίας και η τεχνολογία.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε δομικές αλλαγές», με στόχο να γίνουν επενδύσεις πέρα από τον τουριστικό κλάδο και σε άλλους κλάδους «που είδαμε στην πράξη ότι είναι πιο ανθεκτικοί στην κρίση», συνέχισε. «Θέλουμε να προσφέρουμε ακίνητη περιουσία στους κλάδους αυτούς που είναι οι μαρίνες, τα logistics, των μεταφορών, της ενέργειας, των επικοινωνιών», συμπλήρωσε.

«Αυτή η δομική αλλαγή είναι μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εταιρίας και να καταστούμε η απώτερη εταιρία ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, πάντα στο πλαίσιο της διαφάνειας προσελκύοντας τους πιο φερέγγυους επενδυτές στη χώρα», τόνισε κλείνοντας.

Για τον κύκλο του νερού που αποτελεί τον ορισμό της κυκλικής οικονομίας μίλησε ο Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η διαδικασία αυτή να λειτουργεί με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, συνέχισε. Ανέφερε σχετικά μία σειρά από παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή όπως πολλά υδροηλεκτρικά μικρά εργοστάσια της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ που δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα στις μονάδες επεξεργασίας νερού. «Κοιτάμε όμως και τις παλιές τεχνολογίες», είπε αναφερόμενος στην πρόθεση να εκμεταλλευτεί η ΕΥΔΑΠ ένα αρχαίο υδραγωγείο στην Αττική με σκοπό πρασινίσουν τα πάρκα της Αθήνας αλλά και να κατέβει η θερμοκρασία της πόλης.

Σχετικά με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, μίλησε για τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε η ΕΥΔΑΠ «αφού το πιο εύκολο αντισηπτικό ερχόταν από τη βρύση μας και το να πλένουμε τα χέρια μας». Η ευθύνη της διοίκησης ήταν να εξασφαλιστεί η αδιάληπτη παροχή σε όλους τους καταναλωτές και γι’ αυτό έπρεπε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. «Και το καταφέραμε», επισήμανε ο κ. Σαχίνης, «αφού στους 3000 εργαζόμενους και συνεργαζόμενους δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, εξήγησε τι σημαίνει ο όρος ενεργειακός μετασχηματισμός στον τομέα του ηλεκτρισμού, δηλαδή η μετάλλαξη του παραγωγικού μοντέλου ηλεκτρισμού. «Μέχρι πρόσφατα το βασικό μοντέλο είχε να κάνει με πολύ μεγάλα εργοστάσια εκτός πόλης, τη μεταφορά του στην πόλη όπου και καταναλώνεται». Αυτό αλλάζει, επισήμανε, και πάμε σε ένα κατακερματισμένο μοντέλο παραγωγής όπου πολύ πιο μικρές μονάδες παραγωγής παράγουν ηλεκτρισμό, τον μεταφέρουν πολύ πιο κοντά ή ακόμα και μέσα στην πόλη με τα φωτοβολταϊκά πάνω στις στέγες και γίνεται άμεσα η κατανάλωσή του.

Ως τους λόγους που οδηγούν σε αυτόν τον ενεργειακό μετασχηματισμό ανέφερε την κλιματική αλλαγή και την επιταγή να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αλλά και την μεγάλη πρόοδο των ΑΠΕ που έχουν γίνει πλέον πλήρως ανταγωνιστικές. «Είναι πιο οικονομικό να παράγεις από ΑΠΕ σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους», πρόσθεσε.

Όλα τα παραπάνω καθοδηγούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΔΕΗ, σημείωσε ο κ. Στάσσης μιλώντας για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο και που βασίζεται σε 3 πυλώνες: την πράσινη συμφωνία (δηλαδή την απολιγνιτοποίηση και την παράλληλη επένδυση στις ΑΠΕ), τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας , φέρνοντας στο επίκεντρο τον πελάτη με ευέλικτες υπηρεσίες και την ψηφιοποίηση όλου του μοντέλου σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr