NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Τα Windows XP είναι υπεύθυνα για την πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στον κόσμο

Τα Windows XP είναι υπεύθυνα για την πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στον κόσμο

Θεωρείται μια από τις πιο αναγνώρισιμες φωτογραφίες στον κόσμο - αν όχι η πιο αναγνωρίσιμη. Και το μόνο που φαίνεται σε αυτήν είναι ένας καταγάλανος ουρανός και οι καταπράσινοι λόφοι της καλιφορνέζικης Napa Valley - που φημίζεται για τους αμπελώνες της. Ένα ονειρικό τοπίο που έγινε γνωστό για έναν απροσδόκητο λόγο: τα Windows XP.

Την δεκαετία του '90, η Napa Valley βρέθηκε αντιμέτωπη με την φυλλοξήρα της αμπέλου, μια ασθένεια που κατέστρεψε τους φημισμένους αμπελώνες της περιοχής. Μέχρι τη στιγμή που η επιδημία είχε πια υποχωρήσει, το 1999, περίπου 50.000 στρέμματα εκτάσεων είχαν αποδεκατιστεί. Η συγκεκριμένη καταστροφή, όμως, άλλαξε την παραδοσιακή εικόνα της περιοχής, αφήνοντας την με ένα καταπράσινο «χαλί».

Αυτό το σκηνικό, τράβηξε το έμπειρο μάτι του φωτογράφου Charles O’Rear, που συνεργαζόταν με μέσα όπως το National Geographic και οι Los Angeles Times. Καθώς οδηγούσε για να πάει να συναντήσει την κοπέλα του, μια συνηθισμένη ημέρα του 1996, ο O’Rear παρατήρησε τους καταπράσινους λόφους. Και τότε, το μάτι του «έπιασε» ένα μοναδικό πλάνο. Σταμάτησε το αυτοκίνητο και με την φωτογραφική του έβγαλε μερικές φωτογραφίες.

Ο O’Rear θα ανεβάσει μια από αυτές, χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία, στο Corbis, μια υπηρεσία stock φωτογραφιών που είχε δημιουργηθεί από τον συνιδρυτή της Microsoft, τον Bill Gates. Η φωτογραφία έμεινε εκεί και πιθανότατα δεν θα είχε τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών - σίγουρα δεν θα είχε γίνει τόσο γνωστή - αν μερικά χρόνια αργότερα ο O’Rear δεν λάμβανε ένα τηλεφώνημα από την Microsoft. Ο τεχνολογικός κολοσσός του ζητούσε να την χρησιμοποιήσει στην επερχόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, των Windows XP.

Ο O’Rear, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, συμφώνησε να πουλήσει τα δικαιώματα στην εταιρεία. Η τελικά τιμή δεν έγινε ποτέ γνωστή, αν και ο ίδιος θα ισχυριστεί ότι ήταν το μεγαλύτερο ποσό που του δόθηκε ποτέ για μια εικόνα - και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ποτέ εν ζωή φωτογράφος για μία μόνο φωτογραφία, που το ξεπερνάει μόνο μια φωτογραφία του Bill Clinton αγκαλιά με την Monica Lewinsky. Άλλωστε, όταν προσπάθησε να στείλει τα αρνητικά στην Microsoft, η FedEx αρνήθηκε να δεχθεί το υψηλότατο κόστος για την ασφάλιση τους. Οπότε, μπήκε σε ένα αεροπλάνο και τα πήγε μόνος του στα κεντρικά της εταιρείας στο Seattle.

Η Microsoft δεν θα πει ποτέ στον O’Rear γιατί επέλεξε την φωτογραφία του. Είναι σαφές όμως πως ταιριάζει με το γενικότερα θέμα της συγκεκριμένης έκδοσης των Windows XP (μπλε και πράσινο). Ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε μετά από χρόνια, ανέφερε πως η ομάδα branding της Microsoft έψαχνε μια φωτογραφία που να δείχνει περισσότερο έδαφος, σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν την εμφάνιση τους στα Windows 95 και στα Windows 98 και παρουσίαζαν απλώς έναν γαλανό ουρανό, ελάχιστα συννεφιασμένο. Και φυσικά, ταίριαζε με το branding του λειτουργικού.

Η εταιρεία έδωσε στην φωτογραφία την ονομασία Bliss («ευδαιμονία») και την όρισε ως την προκαθορισμένη ταπετσαρία των Windows XP, που έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων το 2001. Αν και δεν προχώρησε σε κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία της, η ίδια επιβεβαίωσε αργότερα πως ενίσχυσε το πράσινο χρώμα και την κρόπαρε. Υπολογίζεται πως την έχουν δει πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και έχει κάνει την εμφάνιση της σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία, από το υπόβαθρο μιας τηλεοπτικής συνέντευξης με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας μέχρι ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Β. Κορέας.

Σήμερα, το τοπίο έχει αλλάξει πολύ, και έχει μάλλον επιστρέψει στην «κλασσική» του μορφή, με τους αμπελώνες να δεσπόζουν στην περιοχή. Οποιοδήποτε μπορεί να το δει ανοίγοντας το Google Maps και πληκτρολογώντας τις συντεταγμένες 38.248966, -122.410269. Εντούτοις, η φωτογραφία δεν παύει να είναι αναγνωρίσιμη. «Οπουδήποτε στον πλανήτη, αν σταματήσεις κάποιον στο δρόμο και του δείξεις αυτή τη φωτογραφία, θα πει "την έχω δει κάπου, την αναγνωρίζω". Νομίζω ότι θα υπάρχει γύρω μας για πάντα» λέει σήμερα ο O’Rear.

Πηγές: artsy, thenextweb

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr