NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κανόνες για τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού στην ΕΕ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Κανόνες για τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού στην ΕΕ

​Η ΕΕ προσαρμόζει προσωρινά τους τραπεζικούς κανόνες προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα και να υποστηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

«Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται και είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να λειτουργούν ως αμορτισέρ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία COVID-19. Αλλά είμαστε μόνο στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης. Είναι ευθύνη μας, ως συννομοθέτες, να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν την απαραίτητη ευελιξία για να συνεχίσουν να παρέχουν την ευκολότερη δυνατή πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους πολίτες και τις εταιρείες μας» δήλωσε ο Zdravko Marić, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι στοχευμένες τροποποιήσεις αφορούν σε αλλαγές στο ελάχιστο ποσό κεφαλαίου που οι τράπεζες υποχρεούνται να κρατήσουν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στο "προληπτικό backstop". Ειδικότερα, η προτιμησιακή μεταχείριση των NPL που εγγυώνται οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων θα επεκταθεί σε άλλους εγγυητές του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Προβλέπεται ακόμη η παράταση κατά δύο έτη μεταβατικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου ΔΠΧΑ 9, η προσωρινή επανεισαγωγή φίλτρου προληπτικής εποπτείας για ανοίγματα κρατικών ομολόγων που θα μετριάσουν τον αντίκτυπο της τρέχουσας αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών στο δημόσιο χρέος και η πρόσθετη ευελιξία για τις εποπτικές αρχές γύρω από το να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, προβλέπονται στοχευμένες αλλαγές στον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης (ο λόγος μεταξύ του κεφαλαίου των τραπεζών και των ανοιγμάτων του) και μια καθυστέρηση στην εισαγωγή του ρυθμιστικού δείκτη μόχλευσης κατά ένα έτος έως τον Ιανουάριο του 2023, μεταβατικές ρυθμίσεις για ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε νόμισμα άλλου κράτους μέλους προκειμένου να υποστηριχθούν χρηματοδοτικές επιλογές σε κράτη μέλη εκτός του ευρώ που μετριάζουν τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και καθιέρωση μέτρου ελάφρυνσης κεφαλαίου για τράπεζες βάσει του CRR 2.

Το πακέτο μέτρων εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Ιουνίου 2020. Θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr