NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Τεχνοβλαστοί: Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο νομοσχέδιο

Τεχνοβλαστοί: Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο νομοσχέδιο
26_06_2020 | 12:34 26_06_2020 | 12:38
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Δημόσια Διοίκηση

​Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις Spin-offs (τεχνοβλαστούς) και της υπό εξέλιξη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης - μέσω Zoom - Καθηγήτρια του ΟΠΑ Δρ Κατερίνα Πραματάρη, επιστημονική υπεύθυνη ACEin και Partner Uni.Fund, συντόνισε μία συζήτηση για το υπό αναθεώρηση νομοθετικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των τεχνοβλαστών (spin-off) σε συνεργασία με την οικοδέσποινα της εκδήλωσης Δρ Αγγελική Καραγιαννάκη, Managing Director του AECin.

Η αντικατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις spin-off ξεκίνησε περί το τέλος του Ιανουαρίου, όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προκάλεσαν συνάντηση με περισσότερο από 20 άμεσα σχετιζόμενους και γνώστες τους θέματος (ιδρυτές spin-offs και μέλη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, και ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και έθεσαν τους στόχους.

5 μήνες μετά, και παρά την πανδημία, η Επιτροπή αυτή έχει επεξεργαστεί ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της «εσωτερικής» διαβούλευσης.

Μία υπο-επιτροπή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ κ. Αρίστο Δοξιάδη, τον Δρ Αιμίλιο Χαλαμανδάρη, μέλος του ΕΣΕΤΕΚ και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Γιώργος Στρογγυλόπουλος και Φαίη Ορφανού) συνέγραψαν το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο το οποίο σήμερα έχει υποβληθεί προς εσωτερική διαβούλευση στο πλαίσιο της ομάδας των 20+, πριν προχωρήσει σε ευρύτερη διαβούλευση.

Επόμενος «σταθμός», η ανοικτή διαβούλευση και εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο Μιχάλης Δρίτσας, επικεφαλής του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστου Δήμα, στην παρέμβαση του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης τόσο σχετικά με το νέο, ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις spin-off, αλλά και τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες του Υπουργείου: δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης εισόδου ElevateGreece για την απογραφή, χαρτογράφηση και παρακολούθηση των startups, την δικτύωση και προβολή του εγχώριου οικοσυστήματος, την παροχή στοχευμένων κινήτρων από την Πολιτεία.

Επίσης, την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για Επενδυτικούς Αγγέλους (Angel Investors) σε startups, τη δημιουργία δύο Innovation Districts (ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και THESSINTEC στην Θεσσαλονίκη, την αύξηση φορολογικών κινήτρων για δαπάνες R&D από επιχειρήσεις (Super-deduction από 30% σε 100%) με νέα διαδικασία υποβολής και πιστοποίησης, τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), την Ερευνητική Δράση για την αντιμετώπιση του Covid-19, την προώθηση της επιστημονικής διπλωματίας (νέες Διμερείς Συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ για από κοινού Έρευνα & Τεχνολογία, υπογραφή Πρωτοκόλλου της Μικτής Επιτροπής Ελλάδας-Ισραήλ χρηματοδότηση των κοινών projects, δύο νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ για Clusters και Competence Centers, μεταφορά της ΓΓΕΤ σε νέο κτίριο, αναβάθμιση του ρόλου του ΕΣΕΤΕΚ, κ.ά.

O αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ κ. Αρίστος Δοξιάδης και Partner του BigPi παρουσίασε τις βασικές αρχές που διέπουν το νέο νομοθετικό πλαισίου για Spin-offs.

Ο κ. Γιώργος Στρογγυλόπουλος, Technology Transfer Officer, του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρουσίασε τη δράση ενός Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας σε ένα Ερευνητικό Ίδρυμα όπως ο Δημόκριτος, την υποστήριξη που παρέχεται προς τις spin-offs, και τοποθετήθηκε σε σχέση με τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα για το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο στο οποίο έχει συμβάλλει σημαντικά.

Ο Δρ Νικόλαος Μυλωνάς, Καθηγητής ΕΚΠΑ, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΚΠΑ με την επωνυμία “Αρχιμήδης” παρουσίασε τον ρόλο ενός Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο, την υποστήριξη προς τις spin-offs και σχολίασε θετικά τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο Δρ Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, μέλος του ΕΣΕΤΕΚ, CEO & Founder Innoetics της Innoetics, spin off του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, σήμερα Head of R&D Samsung Greece, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την ίδρυση spin-off και πώς το νέο πλαίσιο αντιμετωπίζει τα σημερινά εμπόδια και προβλήματα.

Ο Δρ Νίκος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης - Founder PLiN Nanotechnology, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την ίδρυση της spin-off, τον ρόλο του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, τόσο κατά την ίδρυση της spin-off όσο και στην συνέχεια. Επίσης σχολίασε πολύ θετικά το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο.

Ο Δρ Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών - Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τ. Αντιπρύτανης και συνιδρυτής της spin-off FoodOxys, αναφέρθηκε στην «ανηφορική» προσωπική του εμπειρία σε σχέση με την ίδρυση spin-off που τον οδήγησε σε πολύ ενεργό στην Επιτροπή επεξεργασίας αυτού του νομοσχεδίου, με προτάσεις και templates, ώστε να βοηθήσει και άλλους συναδέλφους να ιδρύσουν spin-off το οποίο το θεωρεί ως μία πολύ σημαντική προοπτική και για τους Ακαδημαϊκούς, πέρα από την Έρευνα στο εργαστήριο.

Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Δρ Βασίλη Σιέμο (Αρχιμήδης – ΕΚΠΑ), Αντώνη Ηλία (ΟΚThess!), Σόνια Μουσαβερέ (Bayer Hellas).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr