NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οδηγίες από την ΕΚΤ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες

Οδηγίες από την ΕΚΤ για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες

Το ποσοστό των NPLs ως προς τα συνολικά δάνεια θα πρέπει να κατέβει κάτω από το 10% στην επόμενη 3ετία.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ευρωπαϊκών τραπεζών που παρακολουθεί η ΕΚΤ το 2019 ήταν περίπου 0,42% και το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 2,8% (Δεκέμβριος 2019) σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή στην ελληνική τραπεζική αγορά το ποσοστό των NPLs ως προς το σύνολο των δανείων διαμορφώνονταν περίπου στο 15%. Η κρίση που προέκυψε από τον covid 19 διόγκωσε την αδυναμία πληρωμών δανείων με αποτέλεσμα, στο τέλος Ιουνίου το ποσοστό των NPLs / σύνολο δανείων να έχει αυξηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων οπότε λογικά κάποιο ποσοστό από τα συνολικά NPLs θα έχει μειωθεί.

Η απόσταση των ελληνικών τραπεζών σε ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές είναι τεράστια. Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν οδηγίες από την ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποιες διαγραφές δανείων μη επιδεκτικών προς είσπραξη (bad debts) και μία περίοδο χάριτος προκειμένου να ολοκληρώσουν το ξεκαθάρισμα των NPLs. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προέκυψαν στο α’ εξάμηνο 2020, λόγω covid 19, θα είναι υψηλά και θα φανούν στο τέλος της χρήσης 2020. Από εκεί και πέρα θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες μέσα στην επόμενη 2ετία ή 3ετία να ρυθμίσουν τα δάνεια ώστε το ποσοστό των NPLs ως προς τα συνολικά δάνεια να μην ξεπερνά το 10% στο τέλος της 3ετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, ρυθμίστηκαν επιτυχώς περίπου 250.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Ενώ, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, συνεχίζει να ισχύει ότι περίπου στα 8 από τα 10 δάνεια διενεργείται διαγραφή οφειλής.

Αυξήθηκαν τα δάνεια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσα στην κρίση

Οι χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται και τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες στηρίζονταν πολύ στις τραπεζικές πιστώσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες επιταχύνθηκε στο 7,3% έναντι 6,6% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 3%, όσο και τον Απρίλιο.

Αν και οι τράπεζες αρχικά φάνηκε να κάνουν πιο αυστηρή την πρόσβαση σε πιστώσεις, μία σειρά μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ, από τις εγγυήσεις δανείων έως πιο χαλαρούς κανόνες για τα ενέχυρα, έδωσαν ώθηση στον δανεισμό. Η ΕΚΤ δάνεισε το ποσό των 1,3 τρισ. ευρώ στις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα με επιτόκιο έως και -1%, εφόσον αυτές τουλάχιστον διατηρήσουν το ύψος των δανείων τους στην πραγματική οικονομία.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) επιταχύνθηκε τον Μάιο στο 8,9% από 8,2% τον Απρίλιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr