NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Επιταχύνονται οι διαστημικές φιλοδοξίες της ΕΕ - Ο ρόλος των startups

Επιταχύνονται οι διαστημικές φιλοδοξίες της ΕΕ - Ο ρόλος των startups

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει περισσότερα χρήματα σε εκτοξεύσεις πυραύλων, σε δορυφορική επικοινωνία και στην εξερεύνηση του διαστήματος, για να διατηρήσει τις επιτυχίες της στον τομέα και να συμβαδίσει με τις αμερικανικές και κινεζικές φιλοδοξίες, δήλωσε ο Επίτροπος Thierry Breton.

«Το διάστημα είναι ένα από τα ισχυρά σημεία για την Ευρώπη και προσφέρουμε τα μέσα για να επιταχύνουμε [τις διαδικασίες]» δήλωσε στο Reuters ο Breton, οι αρμοδιότητες του οποίου περιλαμβάνουν τον διαστημικό τομέα.

Ο Breton, ο πρώην Γάλλος επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικής Atos, τόνισε ότι, για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της νέας τεχνολογίας γύρω από τους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιήσιμων.

Η ΕΕ θα υπογράψει για πρώτη φορά συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με την Arianespace με εγγυημένες παραγγελίες, σε αντάλλαγμα περισσότερης καινοτομίας. «Η SpaceX έχει επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα για τους εκτοξευτές, οπότε το Ariane 6 είναι ένα απαραίτητο βήμα, αλλά όχι ο τελικός στόχος: πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα για το Ariane 7».

Ο Breton, ο οποίος ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρει 16 δισεκατομμύρια ευρώ για το διάστημα στον επόμενο προϋπολογισμό της, σημείωσε ότι θα προτείνει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαστήματος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση νεοσύστατων επιχειρήσεων. Θέλει επίσης να ξεκινήσει έναν διαγωνισμό για να δώσει δωρεάν πρόσβαση σε δορυφόρους και εκτοξευτές σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, για να προωθήσει την καινοτομία.

Για το σύστημα Galileo, δήλωσε ότι θα προωθήσει στο τέλος του 2024 αντί για το 2027 την διάθεση μιας νέας γενιάς δορυφόρων, «των πιο σύγχρονων στον κόσμο», που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να παρέχουν ένα πιο ακριβές σήμα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θέλει να θέσει σε λειτουργία ένα νέο δορυφορικό σύστημα που θα μπορεί να προσφέρει πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο σε όλους τους Ευρωπαίους και να ξεκινήσει να εργάζεται σε ένα σύστημα Διαστημικής Διαχείρισης Κυκλοφορίας για να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr