NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την καθυστέρηση στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ

Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί για την καθυστέρηση στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ

Καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, που αναμενόταν ​να πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, με την συγκεκριμένη εξέλιξη να δημιουργεί ήδη «σοβαρά προβλήματα».

Όπως δήλωσε στο epixeiro.gr ο Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Αδαμάντιος Ψαριανός, «αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πρωτόγνωρο, που έχουμε να ζήσουμε από την εποχή των μνημονίων, όταν οι πληρωμές δεν πραγματοποιούνταν και υπήρχαν πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις». Όπως υπογραμμίζει, πλέον «υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος βιωσιμότητας των φαρμακείων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληρωμές πραγματοποιούνταν μέχρι τις 30 του μηνός και πάντα υπήρχε «μια φυσιολογική ροή», με αυτό που συμβαίνει τώρα να βγάζει τα φαρμακεία εκτός προγράμματος, λόγω και των επιταγών που έπρεπε να πληρωθούν προς τις φαρμακαποθήκες. «Δημιουργείται τώρα σοβαρό πρόβλημα γιατί ο μεγαλύτερος πελάτης των φαρμακείων είναι ο ΕΟΠΥΥ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψαριανός σημειώνει πως «είναι άσχημο από την πλευρά της κυβέρνησης να μην έχει προβλέψει ότι τελειώνουν τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ, αφού γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» θα έπρεπε να είχε προβλέψει αυτό που συμβαίνει τώρα, προσθέτοντας πως «βλέπουμε δυσοίωνο το μέλλον, αφού αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον Ιούνιο και έχει τελειώσει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση 300 εκατομμυρίων, τι θα γίνει τους επόμενους μήνες που υπάρχει ο κλειστός προϋπολογισμός;».

psarianos.jpg?mtime=20200701001138#asset:194815

Ο ίδιος τονίζει πως οι φαρμακοποιοί έδωσαν την μάχη του κορονοϊού «από την πρώτη γραμμή». «Αφού κρατήσαμε τα φαρμακεία μας ανοικτά θέτοντας σε κίνδυνο την προσωπική μας υγεία και έχοντας σηκώσει όλο το βάρος της πρωτοβάθμιας υγείας, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δεχόμαστε να γίνεται αυτό στις πλάτες μας και να μην υπάρχει η σωστή πληρωμή». Πρόσθεσε πως «όπως εμείς συμφωνήσαμε να διανέμουμε δωρεάν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), δείχνοντας καλή πρόθεση, για έναν χρόνο, έτσι θα πρέπει και ο ΕΟΠΥΥ να είναι σωστός απέναντι μας στις υποχρεώσεις του».

Οι τρέχουσες πληροφορίες, σύμφωνα με τον κ. Ψαριανό, αναφέρουν πως η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο. Εάν τα χρήματα φτάσουν στον Φ.Σ.Α. το πρωί της 1ης Ιουλίου, θα μοιραστούν μέχρι το μεσημέρι. Αν φτάσουν το μεσημέρι, θα μοιραστούν την επόμενη. Σε ερώτηση μας για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο κ. Ψαριανός σημείωσε πως αυτός «θα έπρεπε να έχει προβλέψει και να έχει κινηθεί πολύ πιο ευέλικτα και γρήγορα, διαθέτοντας άμεση επαφή με τον ΕΟΠΥΥ».

Σημειώνεται πως, σε ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «η έγκαιρη πληρωμή του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειοψηφία των συναδέλφων». Σύμφωνα με τον ίδιο «η έκτακτη επιχορήγηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο Υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει έγκαιρα η πληρωμή μέχρι 30/6/2020. Όμως η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, για άγνωστους σε εμάς λόγους, φέρνει συνεχώς και νέα γραφειοκρατικά εμπόδια για την μεταβίβαση των χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, Απαίτησε την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (κάτι που δεν ζήτησε σε προηγούμενη μεταβίβαση επιχορήγησης) και όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, αρνήθηκε και πάλι την μεταβίβαση χωρίς καμιά δικαιολογία και αποφάσισε να επιστρέφει την επιχορήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών». Ο Π.Φ.Σ. ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr