NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Προτάσεις στην ΑΑΔΕ για αύξηση της έκπτωσης στην εφάπαξ πληρωμή των φόρων

Προτάσεις στην ΑΑΔΕ για αύξηση της έκπτωσης στην εφάπαξ πληρωμή των φόρων

Αναθεώρηση των σκέψεων για την έκπτωση επί της άμεσης και εφάπαξ πληρωμής του φόρου, μαθαίνουμε ότι κάνουν κάποιοι στην ΑΑΔΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρότειναν να αυξηθεί η έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου στα επίπεδα του 5% - 8% και κλιμακωτά ανάλογα με το ποσό. Ωστόσο η διοίκηση της ΑΑΔΕ φαίνεται να επιμένει στην αρχική απόφαση της έκπτωσης 2%.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι αυτή η έκπτωση 2% είναι πολύ μικρή για τις εφάπαξ πληρωμές των φόρων σε μία περίοδο που οι δημοσιονομικές απαιτήσεις είναι αυξημένες. Ουσιαστικά εάν κάποιος έχει ρευστότητα δεν έχει κανένα κίνητρο να πληρώσει εφάπαξ τους φόρους του με έκπτωση μόλις 2%. Θα προτιμήσει να πάει σε πολλές δόσεις και να αξιοποιήσει διαφορετικά την ρευστότητά του.

Η απόφαση αυτή (μικρή έκπτωση) ελήφθη στα τέλη Μαρτίου και υπό συνθήκες καραντίνας και οικονομικής ασφυξίας. Σταδιακά οι δημοσιονομικές απαιτήσεις αυξήθηκαν με όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να βοηθήσει οικονομικά τους πολίτες. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό (και τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά), η ανάγκη για άμεση ρευστότητα που θα φτάνει τα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου είναι μεγάλη.

Θεωρητικά λοιπόν, μία μεγαλύτερη έκπτωση (άνω του 5%) στις εφάπαξ πληρωμές θα ήταν η καλύτερη λύση για την τόνωση της άμεσης ρευστότητας στο σύστημα. Η σκέψη των δημοσιονομικών αρχών είναι ότι πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμών για να διευκολυνθεί και διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Προσωπική άποψη είναι ότι χρειάζεται το Δημόσιο την άμεση ρευστότητα από εφάπαξ πληρωμή φόρων με κάποια ικανοποιητική έκπτωση. Σε ό,τι αφορά τις πολλές δόσεις, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περιβάλλον οικονομικής αστάθειας υπάρχει ο κίνδυνος να «διπλώσουν» και σε ένα χρόνο από σήμερα, κάποιος μπορεί να κληθεί να πληρώσει δύο ή και περισσότερες δόσεις στον μήνα, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα, ειδικά σ’ αυτούς που δεν έχουν σταθερή εργασία. Η οικονομική ηγεσία, για να καλύψει τις όποιες ταμειακές δυσχέρειες προκύψουν θα προχωρήσει στην δημοπρασία ενός ή δύο νέων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και μίας ομολογιακής έκδοσης που μπορεί να είναι 5ετίας ή 7ετίας ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές χρήματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr