NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το Περισκόπιο αποκρυπτογραφεί τα σχέδια των ασφαλιστικών - Ποια και πόσα είναι

Το Περισκόπιο αποκρυπτογραφεί τα σχέδια των ασφαλιστικών - Ποια και πόσα είναι

Ο Ιούλιος, η αλλιώς θεριστής. Πήρε το όνομά του από τον Μάρκο Αντώνιο προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα. Τον Ιούλιο έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου, μια και ο Σείριος ανατέλλει μαζί με τον ήλιο.

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις λέει ο λαός. Ετοιμάζονται να θερίσουν τους κόπους τους οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σχεδιάζει Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Να μία είδηση καλή. Λείπουν πολλές τέτοιες ειδήσεις το τελευταίο διάστημα.

Και άλλη μία είδηση, πολύ καλή, το Υπουργείο Οικονομικών συντάσσει κίνητρα για τις ασφαλιστικές να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και διευκολύνσεις να μπουν στην διαδικασία δημόσιας εγγραφής. Λέτε να ανοίγει δρόμο και για την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χ.Α. ;

Μην ξεχνάμε ότι ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ το τελευταίο διάστημα διαρκώς δίνει έμφαση στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της αγοράς που είναι οι ασφαλιστικές. Σίγουρα γνωρίζει πολλά περισσότερα και συνομιλεί με τα Υπουργεία.

24 δισ. κεφάλαια απαιτούνται σε έργα υποδομών στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Τα ομόλογα έργων είναι το κλειδί για την ασφαλιστική αγορά. Θα πέσει πολύ χρήμα, αν ρυθμιστεί κατάλληλα η αγορά και αν βέβαια ο “οικοδεσπότης” υποδεχτεί με θέρμη τις αλλαγές που προτείνει η αγορά. Ποιος δεν κατάλαβε ότι μιλάμε για τη Solvency II;

Πάει να γίνει ο δεύτερος βασικός δανειστής η ασφαλιστική αγορά; Όλοι βάζουν πάντως χέρι για να γίνουν οι τροποποιήσεις. Πρωτιά να δώσουμε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία διαθέτει μηχανισμό στήριξης ομολόγων έργου στην περίπτωση που δεν επαρκεί ο βασικός δανεισμός. Μέχρι το τέλος του έτους θα αποκαλυφθούν όλες οι προθέσεις.

Βήμα βήμα χτίζονται οι σταθερές σχέσεις. Μακροπρόθεσμη συνεργασία ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ και ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη σε θέματα επαγγελματικής ασφάλισης. H Ευρωπαϊκή Πίστη υπέγραψε μνημόνιο με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠ.ΟΙΚ.). Η ελληνική ασφαλιστική ξέρει πού πηγαίνει. Δεν κοιτάζει, πλάι, δεξιά, αριστερά, χαράζει πορεία για μπροστά. Δεν αναζητά την τελειότητα, ξέρει ότι όμως ότι υπάρχει απέραντο περιθώριο βελτίωσης. Κινείται και επομένως εξελίσσεται.

Ας παραμείνουμε στο ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Και να πούμε αυτά που δεν βολεύουν να θερίσουμε, βολεύουν όμως να σπείρουμε.

Αντισυμβατική άρνηση της ασφαλιστικής εταιρείας να ενεργοποιήσει τη συμφωνηθείσα κάλυψη περί απαλλαγής πληρωμής ασφαλίστρων λόγω διαρκούς ολικής ανικανότητας για εργασία, τη στιγμή που ο ασφαλισμένος, είχε πιστοποίηση αναπηρίας 85%, αφετέρου, είχε τεθεί σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

Χρεώσεις αδικαιολόγητες. Ασφαλισμένος καταναλωτής, καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό κλήσης που αναγραφόταν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου του προκειμένου να αναγγείλει ζημία στο όχημά του κατόπιν τροχαίου ατυχήματος και σε κάθε, εν συνεχεία, επικοινωνία προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία του φακέλου της υπόθεσής του, χρεωνόταν με ποσό μεγαλύτερο της συνήθους αστικής χρέωσης.

και άλλα, που δεν τα λέμε εμείς. Το Περισκόπιο έριξε τον προβολέα του σε υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Σίγουρα πολύ περισσότερο θα απασχολήσουν και τους Πολίτες όταν τα διαβάσουν όλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ψάχνονται για να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση ζωής και υγείας.

Ας θυμηθούμε και λίγο τα παλιά. Πέρασε καιρός ώστε να βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ERGO Hellas. Την θέση του Θοδωρή Κοκάλα ανέλαβε ο Νίκος Αντιμησάρης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα με τις ασφάλειες, το 1994 στην Mapfre. Τα καθήκοντά του τα αναλαμβάνει στις 15 του μήνα.

Και μια και το βάρος στην ERGO, και είμαστε και στο μήνα του θερισμού. Προχτές η ERGO ολοκλήρωσε την εξαγορά των μετοχών της DAS Hellas. Δύο εις σάρκα μίαν. Τι λέτε στοιχηματίζουμε στην αλλαγή της δυναμικής νομικής προστασίας στην εγχώρια αγορά;

Προτείνω να πέσουν τα στοιχήματα γιατί ακούμε ότι η αλλαγή αυτή θα αλλάξει την εμπειρία του καταναλωτή και των συνεργατών. Εγώ ξέρω ότι για κάποιους που υπέγραψαν συμβάσεις αποχώρησης, από αυτά που άκουσα, σίγουρα άλλαξε η εμπειρία τους. Ο άνθρωπος είναι η δημιουργός αιτία για ό,τι συμβαίνει και οι κινήσεις του. Μην το λησμονούμε ο άνθρωπος την τύχη του την δημιουργεί μόνος του. Βασικό συστατικό της καλής τύχης η σταθερότητα και η τόλμη.

Στα κακώς κείμενα της αγοράς αλλά τι να κάνουμε όταν η ανοχή των εποπτικών αρχών για τις ΕΠΥ Ασφαλιστικές είναι μεγάλη, και όταν και οι προμήθειες, επίσης μεγάλες.

Λουκέτο. Η εποπτική αρχή της Δανίας ανακάλεσε άδεια λειτουργία της επιχείρησης Gefion Insurance A/S, με έδρα στη Δανία. Η εν λόγω ασφαλιστική στην Ελλάδα λειτουργούσε με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). Αυτά να περιμένουν οι οδηγοί αυτοκινήτων όταν πιστεύουν ότι κερδίζουν πληρώνοντας 10 - 20 ευρώ το εξάμηνο χαμηλότερα ασφάλιστρα. Σε λίγο θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τα χαρτοφυλάκια και πού πάνε τα συμβόλαια. Λίγο πολύ γνώριμο είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουν αν ανατρέξουμε στις ΕΠΥ που έβαλαν λουκέτο τα τελευταία χρόνια.

Της μόδας, αλλά πολύ κουραστικό να ακούγεται συνέχεια. Web από εδώ, web από εκεί, γεμίσαμε web σεμινάρια, όπου να σταθείς ακούς το ίδιο πράγμα. Έχουμε και τους συμβουλάτορες να δίνουν οδηγίες για το πώς θα είναι αποδοτικός και αποτελεσματικός κάποιος, και όλες αυτές τις προχειρότητες. Ό,τι νέο, αντιγράφεται με λάθος τρόπο στην Ελλάδα και στην συνέχεια χειροκροτείται.

Ας το προσέξουν και οι ασφαλιστικές. Χάνεται ο ήχος, δεν “κουμπώνουν” με τους browsers οι εφαρμογές. Ένα μήνα σχεδόν περιμέναμε να ακούσουμε να μας μιλήσει η Swiss Re στην από κοινού διαδικτυακή εκδήλωση με την ΕΑΕΕ για τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και πάνω στο καλό το σύστημα βραχυκύκλωσε.

Όνειρα θερινής νυκτός. Πιστεύει κανείς ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι πάντα ασφαλείς; Είτε ναι, είτε όχι, σε μπελάδες έχουν περιέλθει αρκετοί το τελευταίο διάστημα, και ας μην θέλουν αν το δεχτούν. Όποιος δέχεται να ακούσει, προστατεύεται, όποιος όχι, θα αυξάνει την έκθεσή του στον κίνδυνο.

Η εκπαίδευση σώζει. Η Eurolife FFH ενώνει τις δυνάμεις της με το Cyber Security International Institute και ξεκινά σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, έπονται και οι καλύψεις έναντι νέων ψηφιακών κινδύνων και για τις επιχειρήσεις.

Πόσοι μπορούν να παρατηρούν και όταν δεν έχουν να δουν τίποτα εκείνη την στιγμή; Δεν έμαθαν τίποτα οι Έλληνες από την καραντίνα. Μόλις σφύριξε η λήξη, όρμησαν στερημένοι στα αυτοκίνητα. Κάποιοι μιλούσαν για μειωμένες ζημιές, μείωση ασφαλίστρου λόγω μείωσης των ζημιών.

Ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ πιο μικρός από τον κόσμο που φανταζόμαστε. Το έλεγαν τότε μερικοί ότι η αναλογία των ζημιών δεν θα μείνει σταθερή, μπορεί και να αυξηθεί απότομα. Δεν άκουγαν καλά οι περισσότεροι.

Όποιος δεν ακούει καλά, ακούει πάντα υπερβολικά. Ας το έχουμε να το θυμόμαστε αυτό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr