NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αναζήτηση αποδόσεων για τους θεσμικούς επενδυτές μέσα από μετοχές και εταιρικά ομόλογα

Αναζήτηση αποδόσεων για τους θεσμικούς επενδυτές μέσα από μετοχές και εταιρικά ομόλογα

Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές αναζητούν άμεσα αποδόσεις στο β’ εξάμηνο 2020 και αυτό φαίνεται τόσο στην πορεία των μετοχών όσο και στην ζήτηση για εταιρικά ομόλογα που αποτελούν επενδύσεις αυξημένου ρίσκου σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια (Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Ασφαλιστικές εταιρείες) χρειάζονται καλύτερες αποδόσεις αναλαμβάνοντας υψηλότερους κινδύνους. Ο κίνδυνος για κατάρρευση Ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών από τις αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι υπαρκτός και προβληματίζει.

Τεχνητή άνοδος της ρευστότητας

Η μεγάλη ρευστότητα που είχε δημιουργηθεί από τις χρηματιστηριακές αγορές το 2019 και στις αρχές 2020, αν και μειώθηκε σημαντικά λόγω της κρίσης του covid-19 στο α’ εξάμηνο, εντούτοις παραμένει υπαρκτή και αναζητά αποδοτικές επενδύσεις. Η ρευστότητα αυτή μάλιστα, ενισχύθηκε και από τα τεράστια προγράμματα χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που εξήγγειλαν και έχουν αρχίσει να υλοποιούν οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα, Ινδία, Βρετανία και η ζώνη της Ωκεανίας (Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία)

Μίνι ράλι στην έναρξη του β’ εξαμήνου

Οι ανακοινώσεις για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για την εξεύρεση ενός συμβατού εμβολίου από δύο μεγάλες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες όπως έγραψε χθες το Bloomberg , φαίνεται ότι αποτέλεσαν δύο καλές ειδήσεις για να ξανά-αρχίσει το ράλι των χρηματιστηρίων που είχε διακοπεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την αποκόμιση κερδών από μία μικρή διορθωτική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές, η δεύτερη συνεδρίαση του β’ εξαμήνου 2020 εξέλαβε ως θετική ένδειξη την καλύτερη των αναμενομένων εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, αλλά κάποιες ανακοινώσεις από την Pfizer και την Βioneon για την εξεύρεση εμβολίου με αποτέλεσμα να καταγράψουν θεαματική άνοδο. Ενδεικτικά ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υπερέβαινε το 3% σε άνοδο νωρίς το απόγευμα, ο δείκτης CAC στο Παρίσι ξεπέρασε το 2,5%, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο 2% περίπου. Στους ίδιους έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινούνταν και αμερικανικοί δείκτες S&P 500, Dow Jones ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq πραγματοποιεί νέο ιστορικό υψηλό για 22η συνεχόμενη συνεδρίαση!

Μεγάλη ζήτηση για μετοχές και για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Η ρευστότητα επιστρέφει ξανά στις μετοχικές αγορές ενόψει 2ου εξαμήνου 2020. Μετά τις πρόσφατες αποκομίσεις κερδών και υπεραξιών, οι επενδυτές αρχίζουν να τοποθετούνται πάλι σε μετοχές προσδοκώντας νέες υψηλές αποδόσεις και ποντάροντας σε μία νέα θετική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του covid-19.

“Mία πρώτη γεύση” υψηλής ρευστότητας ήταν το 7ετές εταιρικό ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το οποίο αν και η εταιρεία ζητούσε ένα πολύ υψηλό ποσό 500 εκατ. ευρώ , είχε υπερκάλυψη 1,4 φορές , δηλαδή ουσιαστικά προσφέρθηκαν 700 εκατ. ευρώ με ένα επιτόκιο της τάξης του 2,75%, ενώ και η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε χθες άνοδο άνω του 7%. Επίσης και το εταιρικό ομόλογο της Titan Int. έκλεισε με επιτυχία το βιβλίο προσφορών με επιτόκιο της τάξης του 2,75% αντλώντας 250 εκατ. ευρώ.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο Χ.Α ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,21% φτάνοντας στις 662 μονάδες (επίπεδα που είχε πριν από δύο εβδομάδες) αλλά με χαμηλή αξία συναλλαγών μόλις 46,02 εκατ. Ευρώ. Σημαντική ώθηση έδωσαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το δείκτη FTSE Large Cap να αυξάνεται κατά 3,47%.

Ενδεικτικό της ανοδικής κίνησης ήταν ότι ούτε ένας κλάδος δεν υποχώρησε. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποτέλεσε αφορμή ανόδου του δείκτη Ταξιδίων κατά 6,23%. Οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 4,69%, οι βιομηχανικές κατά 4,26%, τα Προσωπικά αγαθά κατά 4,12% , οι Τηλεπικοινωνίες κατά 3,9% και οι Τράπεζες κατά 3,13%.

Το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα η ανοδική κίνηση ώστε να ξεπεράσει άμεσα τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και να αλλάξει το momentum της αγοράς.

«Πάρτι» χωρίς ιδιώτες επενδυτές

Μπορεί οι χρηματιστηριακές αγορές να κάνουν “πάρτι” αποδόσεων, αλλά οι ιδιώτες είναι έξω απ’ αυτό. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, μόλις το 10% - 15% του ημερήσιου τζίρου των τελευταίων ημερών γίνονται από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Αν υποθέσουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος της τελευταίας εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ περίπου, μόνο τα 4 - 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιώτες. Η έλλειψη ρευστότητας στα μικρο-μεσαία εισοδήματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr