NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

O «θετικός αντίκτυπος» μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Λίστα 301

O «θετικός αντίκτυπος» μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Λίστα 301
06_07_2020 | 16:50 06_07_2020 | 16:52
epixeiro icon Ειδήσεις | Events, Διαδίκτυο & Τεχνολογία

Με ιδιαίτερη επιτυχία το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με θέμα: «O θετικός αντίκτυπος για την οικονομία και τις επενδύσεις μετά την έξοδο της Ελλάδας από την λίστα 301 - οι εξελίξεις στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας» στο πλαίσιο των ψηφιακών εκδηλώσεων AmChamGR Digital Talks & Events, την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης αναλύθηκαν: η σημασία της εξόδου της Ελλάδας από την Λίστα 301, ο αντίκτυπος στην οικονομική διπλωματία, οι διαρθρωτικές αλλαγές για την προστασία των σημάτων, η σημασία του αδειοδοτημένου λογισμικού στον κυβερνοχώρο αλλά και οι αναμενόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της διαδικτυακής πειρατείας και των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και η σημασία της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γιάννης Μαστροκώστας, Εταιρικές Υποθέσεις – Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης Καταπολέμησης Παράνομου Εμπορίου, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Πρόεδρος Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο κ. Νίκος Πρεντουλής, ΠΡΕΝΤΟΥΛΗΣ-ΓΕΡΑΚΙΝΗ Δικηγορική Εταιρεία, Μέλος Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Τάσος Συκάκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Βασίλης Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Government Industry Lead, Greece, Cyprus, Malta Microsoft Hellas, Μέλος Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ. Νικόλας Γιατρωμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας, Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού, η κα. Ειρήνη Σουγανίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Feelgood Entertainment S.A./ ΕΠΟΕ/ΕΔΙΚΤΕ και η κα. Έλλη Φιλιπποπούλου Δικηγόρος, LL.M./Σύμβουλος Ρυθμιστικών Υποθέσεων, Ειδικευμένη σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού.

Ο κ. Ν. Μπακατσέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, έδωσε τα συγχαρητήρια του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες και τις αποφασιστικές ενέργειές της, οι οποίες σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από τη λίστα 301 του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στην οποία βρισκόταν από το 2008. Ειδικότερα επεσήμανε: “Η σημασία αυτής της επιτυχίας έχει μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστούμε ότι ολοκληρώθηκε στη δύσκολη περίοδο του Covid-19 και είναι ένας ακόμα πυλώνας επιτυχίας της Ελλάδος.”

O κ. Γ. Μαστροκώστας υπογράμμισε: “Η σημαντική επιτυχία της εξόδου από τη λίστα 301 αποκαθιστά σταδιακά την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η έξοδος από τη λίστα 301 δεν είναι μια ευκαιριακή κατάκτηση για τη χώρα, αλλά η αρχή ενός αγώνα που θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χαμένα έσοδα, αλλά και αξιοπιστία προς τους επενδυτικούς εταίρους. Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. H καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της πειρατείας δεν είναι απλώς μέρος ενός νέου αναπτυξιακού αφηγήματος. Συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή και ευημερία, αλλά και με τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει η χώρα: να αποτελεί η Ελλάδα έναν φιλόξενο, αξιόπιστο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό.”

O κ. Γ. Δημητριάδης σημείωσε: “Η διαγραφή της Ελλάδας από τον κατάλογο 301 των ΗΠΑ επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο τη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να αφήσει πίσω βαρίδια του παρελθόντος και να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα των τεχνολογικών του υποδομών.”

O κ. Π. Σταμπουλίδης στάθηκε με τη σειρά του στην ύπαρξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, με τη διαμόρφωση του πλαισίου προστασίας αυτών, καθώς επίσης και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε συγκεκριμένα: “Για εμάς, αποτελεί αναπτυξιακό μέσο η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και η προστασία των σημάτων, είτε της πνευματικής, είτε της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.”

O κ. Ν. Πρεντούλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η καταπολέμηση του παραεμπορίου είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι πολύ κρίσιμη η ανάπτυξη της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη συνεργασία την επιβάλλει και η ίδια η νομοθεσία για το παραεμπόριο. Ο κ. Τ. Συκάκης με τη σειρά του τοποθετήθηκε συγκεκριμένα: “Η καινοτομία στα νέα καπνικά προϊόντα έχει φέρει νέα εμπορικά σήματα που έρχονται να προστεθούν πλάι σε παλιά και πολύ γνωστά σήματα. Η τεχνολογία, τα παλιά και τα νέα σήματα είναι ο πλούτος της εταιρείας μας και είναι αυτονόητο ότι κάνουμε ότι πρέπει για να τα προστατέψουμε.”

O κ. Δ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε: “Για πρώτη φορά ως πολιτεία προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις ανάγκες του Δημοσίου τομέα σε λογισμικό αυτοματισμού γραφείου και σε λειτουργικά συστήματα. Σε λίγο χρονικό διάστημα μπορέσαμε με επιμονή και προσπάθεια, ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να συλλέξουμε τις απαιτήσεις που έχουν οι φορείς του Δημοσίου σε διάφορες κατηγορίες λογισμικού και καταλήξαμε σε άδειες λογισμικού, οι οποίες απαιτούνται για τα επόμενα 3 χρόνια.” Τόνισε τη σημασία συνεργασίας με όλους του φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Β. Παπακώστας σημείωσε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε περισσότερο είναι ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και λιγότερο υποθέσεις παράνομου λογισμικού. Ειδικότερα, ως υπηρεσία αναπτύσσουμε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις οι οποίες ενημερώνουν για όλα τα ζητήματα ασφάλειας, cyberalert.gr, καθώς επίσης τα mobile apps feelsafe και cyberkid, ενώ ο κ. Α. Οικονόμου επεσήμανε ότι όσον αφορά στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και το λογισμικό, η Ελλάδα πραγματοποίησε πολλά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό το γεγονός οδήγησε στην έξοδό της από τη λίστα 301. Ειδικότερα τόνισε: “Ως Microsoft, θεωρούμε ότι η προμήθεια λογισμικού από τα νόμιμα κανάλια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. αλλά και των οργανισμών.”

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Γιατρομανωλάκης υπογράμμισε ότι: «Ως Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και της πειρατείας ως βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αναδειχθεί ο κλάδος του πολιτισμού και της δημιουργίας. Η επίλυση διάφορων εργασιακών ζητημάτων, τα οποία αναδείχθηκαν την περίοδο του κορονοϊού, μαζί με τη διαρκή ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου είναι τα τρία ζητήματα τα οποία θα επιτρέψουν να υπάρχει επαρκής υποδομή, πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε όλο το αναπτυξιακό μοντέλο του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργίας».

Η κα Ε. Σουγανίδου σημείωσε ότι σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, στην Ελλάδα τα έσοδα από τον κινηματογράφο και το Home Entertainment παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια σημαντική πτώση, γεγονός που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη πειρατεία, η οποία στέρησε από τους νόμιμους δικαιούχους και από το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κα Ε. Φιλιπποπούλου αναφερόμενη στις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν επενδύσεις τόσο διεθνείς όσο και εγχώριες στον τομέα των οπτικοακουστικών τις προσδιόρισε τόσο σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν όσο και σε σχέση με την προστασία κατά της πειρατείας και ένα ευνοϊκό και σταθερό περιβάλλον για προστασία των δικαιωμάτων των παραγωγών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr