NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Στήριξη Επιχειρήσεων
ανάγνωση

Μέτρα για τη στήριξη των οινοπαραγωγών στην Ελλάδα

Μέτρα για τη στήριξη των οινοπαραγωγών στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν για τον τρύγο των σταφυλιών πως πραγματοποιείται κατά τον Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία. Ωστόσο, οι οινοποιοί αλλά και οι οινόφιλοι ξέρουν και τον λεγόμενο “πράσινο τρύγο”. Τι είναι αυτός ακριβώς; Αφορά μια σύγχρονη πρακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας η οποία πραγματοποιείται μέσω της αφαίρεσης τσαμπιών όταν αυτά είναι ακόμη άγουρα. Με αυτό τον τρόπο το αμπέλι “αφιερώνει” όλη του την ενέργεια στην ωρίμανση και την ενίσχυση των τσαμπιών που θα απομείνουν. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη ωρίμανση και η συμπύκνωση όλων των γευστικών συστατικών σε λιγότερα σταφύλια τα οποία με σωστή οινοποίηση θα δώσουν εξαιρετικά κρασιά.

Αν και στη Γαλλία είναι γνωστή αρκετά χρόνια σαν μέθοδος (vendange verte), στη χώρα μας μόλις για πρώτη φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) υπ΄αρ. 1308/2013. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο σύνολο της χώρας με στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην αγορά μέσω της στήριξης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Δικαιούχοι ήταν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, με μέγεθος αμπελώνα ίσο ή μεγαλύτερο των 30 στρεμμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και καλλιεργούν τις προβλεπόμενες ποικιλίες. Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για την περίοδο 2019-2020 καθορίζεται σύμφωνα με το “Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023” σε 2.000.000 ευρώ.

Ποικιλίες που συμμετέχουν στο Μέτρο

Σαββατιανό

Μοσχάτο άσπρο

Sauvignon Blanc

Ροδίτης

Merlot

Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Aγιωργίτικο

Κοτσιφάλι

Chardonnay

Λιάτικο

Syrah

Μαλαγουζιά

Ξινόμαυρο

Ρωμέικο

Φιλέρι

Ασύρτικο

Μοσχοφίλερο

Βηλάνα

Μοσχάτο Αμβούργου

Φωκιανό

Σκιαδόπουλο

Cabernet Sauvignon

Μανδηλαριά

Σουλτανίνα

Παρόλο που το Υπουργείο ενεργοποίησε το μέτρο στο πλαίσιο άμβλυνσης των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό γιατί δόθηκαν ελάχιστες μέρες για την υποβολή των αιτήσεων (έληξε 30/06/2020), με αρμόδιους φορείς και υπαλλήλους Ενώσεων να δηλώνουν ελλιπή ενημέρωση. Επίσης, σύμφωνα με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, παρατηρείται μια προχειρότητα ως προς τις επιλέξιμες ποικιλίες (κάποιες ντόπιες έμειναν εκτός λίστας) αλλά και μια άνιση κατανομή ενισχύσεων/ποικιλία. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι στην περίπτωση του Μοσχάτου Αμβούργου η ενίσχυση ανέρχεται σε 400 ευρώ/στρέμμα ενώ για το Λιάτικο (ντόπια Κρητική ποικιλία) σε 161 ευρώ/στρέμμα. Τα παραπάνω ώθησαν τον Πρόεδρο του Δικτύου, κ. Νίκο Δουλουφάκη, να αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας σχετικές διευκρινίσεις.

Ένα δεύτερο μέτρο που αποφασίστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιουνίου με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ήταν αυτό της αποστάξεως κρίσης. Στόχος η διάθεση αποθεμάτων οίνου για την παραγωγή αλκοόλης για υγειονομικούς σκοπούς, στο πλαίσιο των μέτρων κατά του COVID-19. Συνέπεια για τους αμπελοκαλλιεργητές αποτελούν η απομάκρυνση από την αγορά ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων οίνου που δεν διατίθενται στο εμπόριο, η αποσυμφόρηση των οινοποιιών ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου και, φυσικά, η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών. Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, με δικαιούχους παραγωγούς σε όλη τη χώρα και όλες τις κατηγορίες του, προς απόσταξη, οίνου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr