NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΟΗΕ: Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση μέσων ατομικής προστασίας

ΟΗΕ: Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση μέσων ατομικής προστασίας
Φωτογραφία: vperemen

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η ανάγκη των χωρών να αγοράσουν προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε μια ευκαιρία για εγκληματικές ομάδες, οι οποίες προμηθεύουν εξοπλισμό χωρίς πιστοποιήσεις και είναι πιθανό να κάνουν σύντομα το ίδιο και με φάρμακα.

Οι εγκληματίες έχουν προσαρμοστεί γρήγορα, εκτελώντας επίσης απάτες σε μέρη όπου δεν παρέχεται καθόλου εξοπλισμός, ανέφερε στην έκθεση του το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Ο COVID-19 υπήρξε ο καταλύτης για μια μέχρι σήμερα αόρατη παγκόσμια αγορά εμπορίας μέσων ατομικής προστασίας. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις για εμπορία άλλων μορφών μη τυποποιημένων και παραποιημένων ιατρικών προϊόντων, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το ΜΑΠ», ανέφερε η έκθεση.

Η αναφορά δίνει λίγα παραδείγματα εγκληματικών ομάδων που προμηθεύουν ΜΑΠ, αλλά σημειώνει ότι η Αργεντινή ερευνά έναν οργανισμό που παράγει απολυμαντικά χεριών, μάσκες προσώπου και άλλα ΜΑΠ, χωρίς άδεια κυκλοφορίας. Τόνισε, επίσης, μια αναφορά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για παραποιημένες ιατρικές μάσκες που παράγονται στην Τουρκία.

«Οι περιφερειακές τάσεις δείχνουν ότι σημαντικές κατασχέσεις προστατευτικού εξοπλισμού, ως επί το πλείστον κακές και παραποιημένες μάσκες προσώπου και κιτ δοκιμής για COVID-19, έχουν συμβεί στις περιοχές όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά ο υψηλότερος αριθμός θανάτων και λοιμώξεων: Ασία, Ευρώπη και Αμερική».

Το Γραφείο ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία για να κλείσουν τα «κενά» στη ρύθμιση και την εποπτεία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr