NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Στο 25% επί του ΑΕΠ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α τον Ιούνιο

Στο 25% επί του ΑΕΠ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α τον Ιούνιο

Το Χρηματιστήριο προεξόφλησε μεγάλη μείωση των εταιρικών κερδών

Σε επίπεδα του 25% επί του συνολικού ΑΕΠ, υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τον Ιούνιο 2020 σύμφωνα με στοιχεία από το Χρηματιστήριο. Πρόκειται για ποσοστό που αντιστοιχεί σε παλαιότερα χρόνια μέσα στην κρίση (περίοδο 2015-2016), όταν για διαφορετικούς λόγους η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε διολισθήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αυτή την περίοδο η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει προεξοφλώντας την αρνητική επίδραση της κρίσης του covid-19 στις εισηγμένες επιχειρήσεις. Αν και τα στοιχεία του Ιουλίου 2020 (θα βγουν αρχές Αυγούστου) είναι χαμηλά, τότε θα φανεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ήδη προεξοφλήσει μεγάλη υποχώρηση των εταιρικών κερδών των εισηγμένων εταιρειών. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 37,57 δισ. ευρώ.

Αν τα εταιρικά κέρδη του α’ εξαμήνου 2020 των εισηγμένων στο Χ.Α εταιρειών δεν έχουν υποχωρήσει σωρευτικά σε ποσοστό άνω του 10% - 15%, τότε ενδεχομένως ο συνολικός πολλαπλασιαστής κερδών (px) στο ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει σε βαθμό που θα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές τις εισηγμένες μετοχές. Αν όχι στο σύνολό τους, αλλά, τουλάχιστον, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν σημαντική ποσόστωση στον Γενικό Δείκτη.

Τι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Πάντως στη συγκεκριμένη συγκυρία, όποιοι επενδυτές θέλουν να τοποθετηθούν σε μετοχές στο Χ.Α. θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε δείκτες ρευστότητας, δανειακών επιβαρύνσεων και μερισματικών αποδόσεων.

Μείωση κεφαλαιοποίησης κατά 19,3% σε ένα χρόνο

Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 38,28 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 1,8% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν 46,57 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση κατά 19,3%.

Μείωσαν συναλλαγές και θέσεις οι ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούνιο 2020 πραγματοποίησαν το 48,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 59,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχαν πραγματοποιήσει το 49,5% των συναλλαγών) . Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) τον Ιούνιο 2020 πραγματοποίησαν το 25,8% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 20,5% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 22,2% των συναλλαγών.

Κατά τον Ιούνιο οι Έλληνες επενδυτές ήταν αγοραστές και οι ξένοι πωλητές. Οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των 99,49 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 99,43 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή δείχνει ότι, έστω και προσωρινά, οι ξένοι επενδυτές που κατέχουν περίπου το 60% της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στράφηκαν προς τοποθετήσεις σε ισχυρές αγορές, αποφεύγοντας τα μικρά περιφερειακά χρηματιστήρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr