NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

​ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτύξει πιο «ετερογενή οικονομία»

​ΕΒΕΠ: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναπτύξει πιο «ετερογενή οικονομία»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του σχεδίου για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, κατέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτάσεις σχετικά με τις ανάγκες, τις προκλήσεις, τους στόχους, την κατανομή και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του «ΕΠΑ 2021-2025». Η επιστολή του Προέδρου του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ. Αττικής, κ. Βασίλη Κορκίδη, στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Υφυπουργό, κ. Ιωάννη Τσακίρη, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Ελλάδα στέκεται όρθια σε μια ακόμα οικονομική κρίση. Η εικόνα της χώρας μας είναι και πάλι θετική, χάρη των δυνατοτήτων χαρισματικών ανθρώπων που ξεχωρίζουν σε αυτό που κάνουν. Οι άνθρωποι που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και επιλέγουν ικανούς συνεργάτες, γίνονται στυλοβάτες της εθνικής προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Υπάρχουν πολλοί λαμπροί επιχειρηματίες και επιστήμονες στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά υπάρχει, επίσης, και μια νέα γενιά αποτελεσματικών πολιτικών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Το έτος 2020 είμαστε αντιμέτωποι και πάλι με μια ίδια ιστορία οικονομικής κρίσης, αλλά που αυτή τη φορά οφείλεται στην εξωγενή αιτία της πανδημίας. Η χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να γράψει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης του κορονοϊού. «Η Ελλάδα αψηφά τις πιθανότητες», δήλωσε ο Kevin Featherstone, του LSE σε άρθρο της NYT, τονίζοντας την εξαιρετική διαχείριση κρίσης της χώρας, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, η οποία υπέφερε από μια «κακή εικόνα» με την κρίση της Ευρωζώνης, κατάφερε να αναβαθμίσει τη φήμη της με έγκαιρα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και με τη σοβαρή στάση της κυβέρνησης, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι Έλληνες έχουμε υποστεί μια σοβαρή οικονομική κατάρρευση από το 2010 και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια σχεδόν ασταμάτητη κρίση εδώ και χρόνια, εξηγώντας έτσι την εκπληκτική ωριμότητα και ανθεκτικότητα των πολιτών. Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει πολλές μελέτες που εξετάζουν αυτό το χαρακτηριστικό και τις επιπτώσεις στη σκέψη και τη συλλογιστική μας. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνες, τα άτομα με μεγαλύτερη αυτογνωσία είναι περισσότερο υπεύθυνοι στη λήψη αποφάσεων και, κυρίως, επιλυτές των προβλημάτων τους. Αυτό ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση με τη συνεργασία κυβέρνησης και πολιτών στη χώρα μας.

Πάραυτα, μετά από μια δεκαετή αναζήτηση βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, η οικονομική επιβίωση της χώρας μας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τα έσοδα των τουριστικών υπηρεσιών. Όπως σήμερα επιβεβαιώνεται, ο κλάδος του τουρισμού, εάν αποτύχει έστω και μία χρονιά να πιάσει τους στόχους του, τότε δυστυχώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι έντονες, ενώ δημιουργείται τεράστιο κενό στο ελληνικό ΑΕΠ. Άλλωστε, σχεδόν πάντα, η υπερβολική εξάρτηση από έναν ή δύο πυλώνες συνοδεύεται συχνά από υποανάπτυξη σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, η βιομηχανία, η ναυτιλία και το εμπόριο.

Το νέο μείγμα οικονομικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει επενδύσεις στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, την ενέργεια, τα logistics, τα ευρυζωνικά δίκτυα, την υγεία, την παιδεία, την εξειδίκευση εργαζομένων και, βεβαίως, την αγροδιατροφή σε συνδυασμό με τη κλιματική αλλαγή, την πράσινη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Το Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί πως οι παρεμβάσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων πρέπει να ληφθούν υπόψη, παρά το γεγονός πως οι διατάξεις του σχεδίου καλύπτουν όλες τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο, που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΠΔΕ. Το κείμενο, στις 65 σελίδες, περιγράφει πλήρως το σύστημα διαχείρισης και τις διαδικασίες εφαρμογής με αναλυτικά διαγράμματα και τεκμηριωμένους πίνακες οικονομικών δεικτών.

Η Ελλάδα, με τα περίπου 60 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους που της αναλογούν, τα επόμενα χρόνια πρέπει να βρει νέους καινοτόμους τρόπους για μια έξυπνη, πράσινη, κοινωνική βελτίωση και ανάπτυξη μιας πιο ετερογενούς οικονομίας.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr