NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και η συνεισφορά της στη βιώσιμη ανάκαμψη

Η ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και η συνεισφορά της στη βιώσιμη ανάκαμψη

​Τον Ιούνιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τη Γαλάζια Οικονομία 2020, η οποία παρέχει μια επισκόπηση όλων των οικονομικών τομέων, που σχετίζονται με τους ωκεανούς και το παράκτιο περιβάλλον κατά μήκος της ΕΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και τις προοπτικές συνεισφοράς της σε μια διαδικασία βιώσιμης ανάκαμψης, έπειτα από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε διαφόρους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius: «Η θαλάσσια ανανεώσιμη ενέργεια, οι τροφές από τη θάλασσα, ο βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, η γαλάζια βιο-οικονομία και αρκετές άλλες δραστηριότητες, που αποτελούν την γαλάζια οικονομία, θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση ισχυρότεροι, πιο υγιείς, πιο ανθεκτικοί και περισσότερο βιώσιμοι. Πράττουμε τα δέοντα για την ανάκαμψη των επιπτώσεων του lockdown, την προστασία των θέσεων εργασίας της γαλάζιας οικονομίας και την εξασφάλιση της ευζωίας των παράκτιων κοινοτήτων, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές μας φιλοδοξίες».

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel, πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους θαλάσσιους τομείς μέσω της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες αυτής της ευρωπαϊκής απόκρισης. Θα επισφραγίσουμε πως η έρευνα, η καινοτομία και η εκπαίδευση θα συνεισφέρουν στη μετάβαση προς μια Ευρωπαϊκή Γαλάζια Οικονομία. Η παρούσα έκθεση αποτελεί κομμάτι αυτής της επιστημονικής υποστήριξης, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την οικονομική επίδοση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων δραστηριοτήτων και επισημαίνοντας τα τμήματα που χρήζουν προτεραιότητα δράσεων».

Συγκεκριμένα η έκθεση εξετάζει λεπτομερώς και για πρώτη φορά, την περιβαλλοντική διάσταση της γαλάζιας οικονομίας, αναδεικνύοντας την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στο πλαίσιο της απόκρισης της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή. Ακόμα, η έκθεση τονίζει τη συσχέτιση μεταξύ της βιώσιμης αλιείας και της θετικής οικονομικής απόδοσης, όπως, επίσης, και την πρόσφατη θετική τάση μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ακαθάριστης αξίας μεταξύ των ετών 2009-2017. Η έκθεση για τη Γαλάζια Οικονομία 2020, αποτελεί ένα επιπλέον κρίσιμο βήμα προς τη διασύνδεση της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δεδομένα και συγκεκριμένων τομέων ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, επιδιώκοντας περισσότερα και καλύτερα δεδομένα που θα καταστήσουν την ΕΕ ηγετική δύναμη σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιακό κόσμο. Η στρατηγική στοχεύει στη δημιουργία μιας περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία θα καταστήσει την ΕΕ κυρίαρχη σε μια κοινωνία, που βασίζεται στα δεδομένα σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών, που βασίζονται στον ωκεανό και την έρευνα. Μόνο μέσω της κατοχής δεδομένων υψηλής ποιότητας, οι αρμόδιοι φορείς και οι κάτοικοι θα μπορέσουν να λάβουν επαρκείς και πληροφορημένες αποφάσεις.

Δείτε την έκθεση, σε μορφή pdf, εδώ: https://www.espa.gr/Lists/Custom_Announcements/Attachments/1225/Βlue_Εconomy_2020-06.pdf

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr