NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Μεγάλο το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για τον Ορίζοντα Ευρώπη

Μεγάλο το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για τον Ορίζοντα Ευρώπη

Περισσότερα από 700 άτομα παρακολούθησαν εισαγωγική παρουσίαση για τον Ορίζοντα Ευρώπη (2021-2027) που έλαβαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν τις θεματικές ενότητες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τάσεις και προσανατολισμούς της ερευνητικής κοινότητας για την επόμενη επταετία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Στόχος του νέου προγράμματος είναι να ενισχύσει την επιστημονική και τεχνολογική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ) και να τονώσει την ικανότητα καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στην Ευρώπη, με προτεινόμενο από την ΕΕ προϋπολογισμό ύψους 100 δισ. ευρώ.

Το ΕΚΤ ξεκίνησε πρόσφατα διαδικτυακή δράση ενημέρωσης σχετικά με τον Ορίζοντα Ευρώπη. Περισσότεροι από 700 ενδιαφερόμενοι είδαν τη σχετική εισαγωγική παρουσίαση και το βίντεο, ενώ κατά την εγγραφή τους ερωτήθηκαν για το ερευνητικό τους ενδιαφέρον. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται τα αποτελέσματα της σύντομης αυτής έρευνας, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν περισσότερες από μια θεματικές κατηγορίες.

Οι θεματικές που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, είναι το Περιβάλλον, με 388 επιλογές (51.7%) και οι Ψηφιακές Τεχνολογίες/Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Digital - ICT) με 382 επιλογές (51%). Ακολουθεί η μεγάλη θεματική της Επιστημονικής Αριστείας και η θεματική της Ενέργειας. Σχετικά μικρότερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για την περιοχή της Διαστημικής έρευνας. Ενδιαφέρον για τα δύο προγράμματα κάτω από την σκέπη του EIC-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, EIC Accelerator & EIC Pathfinder, έδειξαν 215 και 168 εγγεγραμμένοι, αντίστοιχα.

eky_horizoneurope.jpg?mtime=20200709115739#asset:196590


Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για έντεκα τομείς του Ορίζοντα 2020, υποστηρίζοντας ελληνικούς φορείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «το ΕΚΤ διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Από το 1992 αποτελεί σταθερό σημείο επικοινωνίας και πληροφόρησης για χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών στους ελληνικούς φορείς για την υποβολή προτάσεων στον Ορίζοντα 2020. Εξειδικευμένα στελέχη του, με συνεχή κατάρτιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), και σε συνεργασία με μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα, παρέχουν ενημέρωση και υποστήριξη στους ερευνητικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Επίσης, το ΕΚΤ καταγράφει τη συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα προγράμματα του Ορίζοντα 2020, εκδίδοντας ειδικές εκθέσεις και μελέτες με αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr