NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αρνητικά μηνύματα με τη διαφοροποίηση του Χ.Α. από τις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικά μηνύματα με τη διαφοροποίηση του Χ.Α. από τις ευρωπαϊκές αγορές

Κόντρα στο κλίμα της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής ευδαιμονίας κινείται για μία ακόμη συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν ισχύει ότι οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις (που βεβαίως και ισχύει) τότε τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, για την ελληνική οικονομία.

Το ελληνικό χρηματιστήριο που παραδοσιακά κινείτο σταθερά στους ρυθμούς των ευρωπαϊκών αγορών, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει διαφοροποιηθεί και μάλιστα ριζικά έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών τάσεων. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας κινούνταν έντονα ανοδικά ενώ το αντίθετο κλίμα επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο που επιστρέφει στα χαμηλά επίπεδα Μαΐου, πέριξ των 620 μονάδων, με πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση.

Η -σχετικά- καλή εικόνα που υπάρχει στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί μία φενάκη αφού δεν οφείλεται σε πραγματική βελτίωση της οικονομίας, αλλά, κυρίως, σε τεχνικούς λόγους (διατήρηση του spread με τα γερμανικά) και με χαμηλές συναλλαγές. Αν διαφωνείτε ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με υψηλό risk premium θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν εσείς θα αγοράζατε ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο της τάξης του 1,2% περίπου γνωρίζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Εξάπλωση covid 19

Οι αιτίες για την χρηματιστηριακή πτώση είναι πολλές. Κατ’ αρχήν ο covid 19 εξαπλώνεται και μάλιστα απροσδιόριστα και ακανόνιστα. Αυτό θα έχει υγειονομικές και άλλες επιπτώσεις. Ήδη η ύφεση στο α’ εξάμηνο εκτιμάται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα που προσεγγίζουν τα «άνω φράγματα» που έβαλαν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές.

Τουρισμός

Το άνοιγμα του τουρισμού δεν είναι ικανοποιητικό μέχρι στιγμής. Περιμέναμε αυξημένες αφίξεις από Βαλκάνια που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Β. Ελλάδα με τουρίστες αλλά τώρα ευχόμαστε (λόγω covid 19) να μην έρθουν και κλείνουμε τα σύνορα. Αυτό επιδεινώνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 5% περίπου. Επίσης οι κρατήσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη είναι αισθητά χαμηλότερες απ’ ό,τι περίμεναν κυβέρνηση και επαγγελματίες του τουρισμού στις αρχές Ιουνίου. Το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς και λίγο αργότερα της αμερικανικής δεν έχουν φέρει τις κρατήσεις που περίμεναν οι ξενοδόχοι σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Σαντορίνη. Στελέχη του τουρισμού εκτιμούν ότι εάν οι κρατήσεις δεν διαμορφωθούν τουλάχιστον στο 30% - 40% των αντίστοιχων περυσινών τότε η χρονιά είναι χαμένη.

Βιομηχανική παραγωγή

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 7,5%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 4,2%.

Τράπεζες

Οι τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένες κεφαλαιακά από την επιδείνωση όλων των μεγεθών τους και την αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (κορωνοδάνεια όπως τα ονομάζουν). Αν το ποσοστό των NPL’s (μη εξυπηρετούμενων δανείων) / συνολικό δανεισμό επιστρέψει τον Ιούλιο σε επίπεδα άνω του 30% τότε ουσιαστικά όλη η δουλειά που έχουν κάνει οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις τα τελευταία 2 - 3 χρόνια θα έχει πάει χαμένη. Τα όποια κεφαλαιακά κενά δημιουργηθούν θα πρέπει να καλυφθούν είτε από έκτακτα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είτε από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που υπό την παρούσα συγκυρία μοιάζουν με «όνειρο θερινής νυκτός».

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, στο ελληνικό σύστημα έχουν προκύψει και γεωπολιτικά προβλήματα με την Τουρκία. Η επιδείνωση των σχέσεων των δύο κρατών και ο τουρκικός επεκτατισμός έχει περάσει στο εξωτερικό και όλο και περισσότεροι αναλυτές ρωτούν συναδέλφους τους στην Αθήνα για τις εξελίξεις. Αυτή η κατάσταση δεν είναι διόλου θετική για το Χρηματιστήριο.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr