NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Μεγάλες αγορές ομολόγων από τα ευρωπαϊκά ομολογιακά α/κ τον Μάιο

Μεγάλες αγορές ομολόγων από τα ευρωπαϊκά ομολογιακά α/κ τον Μάιο

Σε αγορές μετοχών και ομολόγων προχώρησαν οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη τον Μάιο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η EFAMA (Πανευρωπαϊκή Ένωση Διαχειριστών Κεφαλαίων που καλύπτει 29 ευρωπαϊκά κράτη) και δημοσίευσε η Ε.Θ.Ε.

Κατά τον Μάιο, το συνολικό ενεργητικό των Α.Ε. Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων αυξήθηκε (κατά 1,4%) στα 16,83 τρισ. ευρώ.

Οι κινήσεις που πραγματοποίησαν οι Κεντρικές τράπεζες σε Ε.Ε, ΗΠΑ, Βρετανία και Ασία οδήγησαν τους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων να αγοράζουν υπερπουλημένους τίτλους μετοχών και ομολόγων.

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων τον Μάιο διαμορφώθηκαν στα 84 δις. Ευρώ όσο περίπου και τον Απρίλιο όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μεγάλες εισροές στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ε.Ε λόγω του ΕΚΤ

  • Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είχαν καθαρές εισροές 35 δισ. ευρώ τον Μάιο από 19 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Στο σημείο αυτό φαίνεται πόσο μεγάλη ήταν η επίδραση των μέτρων στήριξη των αγορών μέσω των ομολόγων μέσα από τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών. Το ράλι που έκαναν τα ισχυρά ομόλογα στην Ευρωζώνη από την αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους λόγω του QE της ΕΚΤ έφεραν σημαντικά κέρδη τον Μάιο στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια της Ευρωζώνης.
  • Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατά τον Μάιο 2020, κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 8 δισ. ευρώ από 15 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
  • Στα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια οι εισροές που καταγράφηκαν τον Μάιο ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ έναντι 6 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
  • Τα αμοιβαία κεφάλαια Χρηματαγοράς (money market) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 32 δισ. ευρώ από 56 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η μείωση των εισροών αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των repo’s και των διατραπεζικών επιτοκίων.

Στροφή προς τις μετοχές τον Ιούνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, τον Ιούνιο 2020 καταγράφηκε στροφή των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων της Ε.Ε. προς μετοχές.

Οι λόγοι ήταν ότι οι μετοχές προσέφεραν επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς είχαν παραμείνει σε υπερπουλημένα επίπεδα και ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων των ομολόγων ήταν αφορμές για την αναζήτηση υψηλότερου επενδυτικού ρίσκου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr