NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Βρετανία - Ελλάδα: Δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις

Βρετανία - Ελλάδα: Δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις

«Κερδίσαμε τον πόλεμο του covid 19 και χάσαμε την ειρήνη της οικονομίας»

H περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα στο 2020 έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Σε κατάσταση πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας (ή απομόνωσης) λόγω Brexit έχασε τον πόλεμο του covid 19 και μάλιστα με τρόπο που ουσιαστικά μείωσε την αξιοπιστία της πολιτικής του ηγεσίας, αλλά και της εικόνας του κράτους, αλλά αίφνης το Ην. Βασίλειο έχει αξιοποιήσει την εκπαιδευτική του πρωτοπορία και μέσω του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατάφερε να δημιουργήσει πρώτο κάποιο αξιόπιστο εμβόλιο έναντι του covid 19.

Στο οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, τα μεγέθη πολλών βρετανικών εταιρειών υπέστησαν μεγάλη υποχώρηση λόγω του lockdown και δημιουργήθηκε μεγάλη ανεργία λόγω απολύσεων, ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε πάνω από 30%, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στο City. Όμως οι πωλήσεις λιανικής (CPI) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στις αγορές μετά από την χαλάρωση του lockdown. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο των πωλήσεων σε παρόμοια επίπεδα με αυτά πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία μπορεί να ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ανακάμψει σχετικά πιο ομαλά από τη βαθιά συρρίκνωση που προκλήθηκε από τον ιό και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του.

Στην Ελλάδα, είδαμε ότι ουσιαστικά είχαμε μία καλή αντιμετώπιση στον covid 19, αλλά από εκεί και πέρα η κρίση εξέθεσε τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο τουρισμός κινείται πολύ χειρότερα απ' ό,τι υπολογίζαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο και, δυστυχώς, οι προβλέψεις όλων των ξένων και εγχώριων οίκων (ακόμη και της Τράπεζας της Ελλάδος) έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω. Όπως μας έλεγε επιχειρηματίας, «κερδίσαμε τον πόλεμο του covid 19 και χάσαμε την ειρήνη της οικονομίας»

Πώς η Βρετανία «σηκώθηκε από το καναβάτσο» του Covid 19

Η Βρετανία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του παγκόσμιου τύπου κατά την έξαρση του covid 19 εξαιτίας της ανόητης αρχικής αντιμετώπισης του ιού. Όμως τελικά κατάφεραν να αντιδράσουν και σε υγειονομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε υγειονομικό επίπεδο κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό μέσα στις αντοχές και στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Το σύστημα άντεξε. Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα και οι στατιστικές επέτρεψαν το άνοιγμα της οικονομίας. Η Βρετανία κατάφερε να αξιοποιήσει την τεχνολογία αιχμής που διαθέτει, την εκπαιδευτική της πρωτοπορία και έρευνα και παρά την αρχική πολιτική της απομόνωση (όπως την επέλεξε με το Brexit) έχει επιστρέψει δυναμικότερη στη διεθνή σκηνή. Η βρετανική οικονομία άνοιξε και έχει επιτρέψει σε ποσοστά άνω του 70% στα προ covid επίπεδα.

Η ελληνική οικονομία έχει ανοίξει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και ακόμη απέχει πολύ από τα προ covid 19 επίπεδα. Ειδικά σε επίπεδο πωλήσεων, οι ενδείξεις λιανικής είναι εντελώς αρνητικές. Το χειρότερο είναι ότι όλες οι ελπίδες που είχαμε βασίσει στον τουρισμό αποδείχθηκαν φρούδες και η πραγματικότητα ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων Μαΐου - Ιουνίου. Η ελληνο-τουρκική κρίση φαίνεται ότι επιδεινώνει και το αίσθημα οικονομικής και επιχειρηματικής κατάστασης. Η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιτρέψει εισροές κεφαλαίων από το 2021 και μέχρι τότε θα πρέπει να κάνουμε μία εξαιρετική προσεκτική διαχείριση. Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την τεχνολογία έφερε ορισμένα θετικά σημάδια αλλά απαιτείται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό εκεί αντιληφθήκαμε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψεις». Δεν αρκεί να έχεις υποδομές, απαιτείται να θέλουν και οι άλλοι. Και προς το παρόν, τα δείγματα είναι απογοητευτικά. Ίσως τον Αύγουστο να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr