NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών στις τεχνολογίες υπερυπολογιστών

Η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών στις τεχνολογίες υπερυπολογιστών

​Οι υπερυπολογιστές και τα μεγάλα κέντρα δεδομένων αποτελούν βασική υποδομή στρατηγικής σημασίας στη σύγχρονη κοινωνία. Μεταξύ των πολλών τομέων που υποστηρίζουν βρίσκεται η αναζήτηση θεραπειών κατά του covid-19 και το γεγονός ότι εφαρμογές όπως το gov.gr, η τηλεργασία και η διαδικτυακή εκπαίδευση εκτελούνται σε μεγάλα κέντρα δεδομένων.

Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία αυτών των τεχνολογιών υψηλής απόδοσης υπολογιστών (HPC), η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί σχετική έρευνα και πρόσφατα δημιούργησε το EuroHPC Joint Undertaking (JU), με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες έρευνες εδώ και πολλά χρόνια, μέσω μιας σειράς σημαντικών ευρωπαϊκών έργων έρευνας και καινοτομίας - μερικά από τα οποία υπό ελληνικό συντονισμό. Η JU EuroHPC ολοκλήρωσε πρόσφατα την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην πρόσκλησή της για το 2019. Ως αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης, 19 έργα θα χρηματοδοτηθούν κατά την περίοδο 2021-2024, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 113 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εταίροι από την Ελλάδα συμμετέχουν σε οκτώ (8) από αυτά τα 19 έργα και ο προϋπολογισμός των Ελλήνων εταίρων σε αυτά τα 8 έργα ανέρχεται σε 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, από άποψη προϋπολογισμού, η συμβολή της Ελλάδας σε αυτήν την έρευνα HPC κατατάσσεται πέμπτη (5η) μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αμέσως μετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, «η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες στην έρευνα και ανάπτυξη στις τεχνολογίες που αφορούν τους υπερυπολογιστές και τα μεγάλα κέντρα δεδομένων».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr