NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Cpt Π. Τζωρτζάτος: Οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένη τάση εισόδου στο θαλασσινό επάγγελμα

Cpt Π. Τζωρτζάτος: Οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένη τάση εισόδου στο θαλασσινό επάγγελμα

Ο Cpt Παναγής Τζωρτζάτος, Training Manager των Cosmos Nautical Training Centre και Μediterranean Maritime Academy, μιλάει στο epixeiro.gr για τη σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση, για τις ευκαιρίες που παρέχει ο συγκεκριμένος εργασιακός χώρος, αλλά και για το πώς επηρεάστηκε από την πανδημία η ναυτική εκπαίδευση.

Μιλήστε μας για το Cosmos Nautical Training Centre, για το πώς προέκυψε η δημιουργία του αλλά και για την πορεία του μέχρι σήμερα.

To Cosmos Nautical Training Centre (CNTC) ξεκίνησε το 2006 από μια ομάδα Πλοιάρχων, Μηχανικών και ειδικών επιστημονικών συνεργατών σε θέματα νέας τεχνολογίας με σκοπό την παροχή σύγχρονης ναυτικής εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια αυτή έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρείες, όσο και από τους ναυτικούς, έτσι ώστε από το 2010 ως και σήμερα να ευρίσκεται στην πρώτη θέση της αγοράς, λόγω του εύρους των σεμιναρίων που προσφέρει, την εμπειρία του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και του τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει.

Ποιοι οι στόχοι σας από την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου γύρω από τη σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση; Πώς εξελίσσεται η επίτευξη τους.

Η διαρκώς αυξανομένη απαίτηση της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό γνώσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, μας οδήγησε στην απόφαση δημιουργίας ενός συγχρόνου και ολοκληρωμένου Ναυτικού Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Ο στόχος μας είναι η κάλυψη των αναγκών των ναυτικών και των ναυτιλιακών εταιριών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διεθνούς νομοθεσίας, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το δύσκολο έργο τους σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό.

Η διαρκής βελτίωση και η προσπάθεια επίτευξης του στόχου δεν σταματούν ποτέ, αλλά κινούνται σύμφωνα με την εξέλιξη και τις απαιτήσεις της Ναυτιλίας.

Ποιες είναι σήμερα οι υπηρεσίες και τα προγράμματα που παρέχονται; Πώς εξασφαλίζεται ότι αυτά καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις στον τομέα της Ναυτιλίας;

Από την έναρξη λειτουργίας του CNTC ως και σήμερα, ακολουθούμε μια προσεκτική και σταθερή πορεία σε θέματα σεμιναρίων, πιστοποιήσεων και ανάπτυξης, με ταυτόχρονη και συνεχή αναβάθμιση έμψυχου αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και τις απαιτήσεις στο ναυτιλιακό χώρο.

Εκτός από τα σεμινάρια που παρέχονται στους χώρους του κέντρου, διενεργούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια επί του πλοίου (onboard) αλλά και στα γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών (Inhouse).

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός αναβαθμίζεται σε συνεχή βάση, ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας όπως αυτή εφαρμόζεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τα σεμινάρια και τα ειδικά σχολεία που παρέχονται είναι πιστοποιημένα από τις αρμόδιες αρχές Κύπρου και Μάλτας, σύμφωνα με τις οδηγίες του IMO και τις απαιτήσεις της STCW, με πλήρη γκάμα σεμιναρίων.

Λειτουργούν τμήματα για OIL TANKER, CHEMICAL, LNG/LPG, BRM, ERM, ECDIS, GMDSS, Ro-Ro, SSO, POLAR Navigation αλλά και σεμινάρια ISM, ISPS, CSO, ISO, Vetting, Port State Control, Risk, Incident, Oil Record Book, Hazmat, Safety Officer, PFSO, Resilience, καθώς και Yacht Master κ.α.

To 2013 η Cosmos, πρωτοπορώντας, δημιούργησε τμήματα επιμόρφωσης για την αναβάθμιση διπλωμάτων σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α' και Β' τάξεως αντίστοιχα, με την αναγνώριση της κυπριακής σημαίας.

Το 2014 πιστοποιήθηκε από το Βρετανικό Ναυτικό Ινστιτούτο και πρώτη στην Ελλάδα παρείχε εκπαίδευση για Dynamic Positioning.

Το 2016, ως φυσική εξέλιξη, ιδρύθηκε η Mediterranean Maritime Academy στη Λεμεσό με τμήματα δοκίμων Πλοιάρχων και Μηχανικών.

Και οι δύο σχολές λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο ποιότητος του κορυφαίου νηογνώμονα Lloyds’ Register of Shipping.

CosmosNautical_interview2.jpg?mtime=20200725170721#asset:200103

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι νέες τεχνολογίες στα συγκεκριμένα θέματα; Και ποια η χρήση αυτών των μεθόδων από το Cosmos Nautical Training Centre

Η Ναυτιλία είναι σε περιβάλλον διαρκώς εξελισσόμενο και με υψηλό τεχνολογικό δείκτη.

Η τεχνολογία έχει κάνει τα πλοία πιο ασφαλή, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Τα πληρώματα που καλούνται να ταξιδέψουν τα υπερσύγχρονα αυτά πλοία, πρέπει να λαμβάνουν και την ανάλογη μόρφωση και τεχνογνωσία.

Με ένα μεγάλο αριθμό ικανών και έμπειρων εκπαιδευτών αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό, παρέχει υπηρεσίες στο σύνολο του ναυτιλιακού κόσμου μέσα από μια συνεχώς εξελισσόμενη και ανοδική πορεία

Έχετε έδρα τον Πειραιά, με τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (Χίος, Κάλυμνος, Χανιά και Πάτρα). Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις συγκεκριμένες περιοχές και ποιες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εκεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών και των ναυτικών, μετά από σχετικές προτάσεις, προχωρήσαμε στην ίδρυση υποκαταστημάτων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και περιορισμό του κόστους για τις εταιρείες αλλά και για τους ίδιους τους ναυτικούς.

Η επιλογή για τις πόλεις αυτές έγινε σύμφωνα με τη ναυτική παράδοση του κάθε τόπου αλλά και τις ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών.

Μιλήστε μας για την Mediterranean Maritime Academy που λειτουργεί στην Κύπρο. Πώς προέκυψε η ίδρυση αυτής της σχολής, ποια η σημερινή εικόνα;

Υπήρξαμε αποδέκτες αιτημάτων για λειτουργία σχολής εμπορικού ναυτικού από νέους που θέλουν να βρουν επαγγελματική διέξοδο στη θάλασσα και δεν κατάφερναν να εξασφαλίσουν μια θέση στις δημόσιες σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Παράλληλα, υπήρξε πρόσκληση του Κυπριακού Τμήματος Εμπορικής ναυτιλίας για τη δημιουργία αμιγούς ναυτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Έτσι, μετά από σχετική αξιολόγηση και με γνώμονα την αγάπη μας για τη ναυτιλία και το ναυτικό, το 2016 προχωρήσαμε στην ίδρυση της Mediterranean Maritime Academy (ΜΜΑ) στη Λεμεσό της Κύπρου.

Η αρχή έγινε με ένα πιλοτικό ολιγομελές τμήμα πλοιάρχων και σήμερα, μετά από 4 χρόνια λειτουργίας, η σχολή αριθμεί άνω των 300 σπουδαστών, έχοντας ήδη απονείμει τα πρώτα διπλώματα Ανθυποπλοιάρχου και Γ’ Μηχανικού μετά από δυο έτη στη σχολή και ένα έτος θαλάσσια υπηρεσία.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την ναυτιλιακή κοινότητα η οποία αγκάλιασε και προσέφερε την ευκαιρία σε όλους σχεδόν τους δοκίμους να ξεκινήσουν την σταδιοδρομία τους.

CosmosNautical_interview3.jpg?mtime=20200725170739#asset:200105

Η χώρα μας έχει παράδοση στο κλάδο της ναυτιλίας. Υπάρχει σήμερα ενδιαφέρον από τους Έλληνες για απασχόληση σε αυτόν; Προσφέρονται οι απαραίτητες δυνατότητες και ευκαιρίες;

Η θάλασσα ήταν ανέκαθεν πηγή ζωής και πολιτισμού για τον Έλληνα και την Ελλάδα. Ποτέ δεν έβλεπαν οι Έλληνες τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα μόνο βιοποριστικά.

Σήμερα, και με αφορμή τη γενική δυσχερή οικονομική κατάσταση, οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένη τάση εισόδου στο θαλασσινό επάγγελμα.

Βασική προϋπόθεση για να εισέλθει ο νέος και να παραμείνει στο ναυτικό εργασιακό χώρο, είναι η αποδοχή από τη ναυτιλιακή κοινότητα, για να έχει τις ευκαιρίες να αποδείξει την αξία και την αγάπη του για τη θάλασσα και το απαιτητικό ναυτικό επάγγελμα.

Πώς επηρέασε η πανδημία την ναυτική εκπαίδευση;

Όπως σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, έτσι και στην ναυτική εκπαίδευση, η πανδημία του Covid -19 έφερε κάποιες αναταράξεις αναφορικά με την υποχρεωτική και άμεση αναστολή λειτουργίας των κέντρων και των σχολών στις αρχές Μαρτίου 2020.

Με την έναρξη του lockdown ξεκινήσαμε άμεσα την προετοιμασία και σε μικρό χρονικό διάστημα συνεχίσαμε την διενέργεια των θεωρητικών μαθημάτων. Οι σπουδαστές της Mediterranean και της Cosmos μπόρεσαν, από το μέρος που ο καθένας βρέθηκε αποκλεισμένος, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους ξεπερνώντας με επιτυχία τον κίνδυνο διακοπής, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα μια θετική και αποτελεσματική διέξοδο τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Έγινε εγκαίρως η απαραίτητη προετοιμασία τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και κατέστη δυνατή η διενέργεια πρακτικών σεμιναρίων άμεσα μετά τη λήξη της περιόδου καραντίνας, έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την υγεία των εκπαιδευμένων και του εκπαιδευτικού προσωπικού (υγιεινή-προφύλαξη-αποστάσεις-προστατευτικός εξοπλισμός-θερμομέτρηση)

Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι, όσον αφορά και στην τρέχουσα χρονιά;

Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την υψηλή θέση που μας έχουν κατατάξει οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ναυτικοί συνεχίζοντας την παροχή επαγγελματικής, επιστημονικής, ποιοτικής, σύγχρονης και ανταγωνιστικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Cosmos Nautical Training Centre, όσο και στην Mediterranean Maritime Academy.

CosmosNautical_interview4.jpg?mtime=20200725170750#asset:200106


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr