NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Διακοπές: Το καλύτερο restart του εγκεφάλου

Διακοπές: Το καλύτερο restart του εγκεφάλου
28_07_2020

Powered by:
Thrive Global Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought

Αν το καλοκαίρι θέλεις να αποφορτίσεις τον εγκέφαλό σου από την πίεση της καθημερινότητας και να βελτιώσεις την παραγωγικότητά σου, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: επίτρεψέ του να κάνει και αυτός διακοπές.

Καλοκαιρινές διακοπές = υγιής εγκέφαλος

Για να ξεκουράσεις το μυαλό σου, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να απαλλαγεί για λίγες μέρες από το στρες. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η κατάλληλη ευκαιρία, μιας και δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα και η επαφή με νέες εμπειρίες είναι τα αποτελεσματικότερα αγχολυτικά.

Σημασία δεν έχει το πού, αλλά το πώς

Σύντομες ή πολυήμερες, σε ξενοδοχείο ή στο χωριό, δεν έχει καμία σημασία. Ακόμα όμως κι αν μείνεις στο σπίτι, μπορείς πάντα να γίνεις τουρίστας στην πόλη σου. Το μυστικό είναι να συνειδητοποιήσεις πως για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, πρέπει να απομακρυνθείς από το χώρο που συνήθως εργάζεσαι.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι μάλλον προφανής: είναι αδύνατον να αδειάσεις το μυαλό σου από τα προβλήματα, όταν κινείσαι μέσα σε αυτά. Μη διστάσεις λοιπόν να πάρεις αποστάσεις από οτιδήποτε σε κρατά δεμένο με τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απόσταση από τα συνηθισμένα σου «λημέρια» είναι λυτρωτική, είναι ότι σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής με φρέσκια ματιά. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ακριβώς επειδή παίρνουν απόσταση από το πρόβλημα. Έτσι, οι λύσεις αναδύονται αυθόρμητα, σα να ήταν πάντα μπροστά στα μάτια τους και να μην τις έβλεπαν.

Τράβηξε την πρίζα: ο εγκέφαλός σου θα σε ευγνωμονεί

Ακόμα και αν αρχίζεις να νιώθεις τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, και μόνο στη σκέψη ότι θα αποχωριστείς το κινητό, το tablet και το laptop, η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλός σου χρειάζεται ένα διάλειμμα από όλα αυτά.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κάνε διάλειμμα από την τεχνολογία και το διαδίκτυο και απόλαυσε το καλοκαίρι όπως όταν ήσουν παιδί: ζήσε τη στιγμή με όλες σου τις αισθήσεις και αποτύπωσε εικόνες και εμπειρίες στο μυαλό σου και όχι στο Ιnstagram.

Κι αν αυτό σου φαίνεται ακατόρθωτο, όρισε τουλάχιστον κάποιους απαράβατους κανόνες ως προς τη χρήση της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα ελέγχεις τα email σου και θα συνδέεσαι στα social media μόνο μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και μόνο για λίγα λεπτά.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, άσε τον εγκέφαλό σου να τεμπελιάσει ώστε, επιστρέφοντας από τις διακοπές, να είναι έτοιμος να σε υπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


Αρχική δημοσίευση από Όλγα Λυμπεροπούλου, Γνωστική Νευροψυχολόγο, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr

Top5

σήμερα

    Επιχειρώ - epixeiro.gr