NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Έρευνα της EY: Αυξημένη η διάθεση για ΑΞΕ στην Ελλάδα παρά την κρίση

Έρευνα της EY: Αυξημένη η διάθεση για ΑΞΕ στην Ελλάδα παρά την κρίση

Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και βελτίωση της θέσης της χώρας ως προς την θέση της στην Ευρώπη στις ξένες επενδύσεις το 2019 καταγράφει η έρευνα της EY τον Ιούλιο 2020. Η χώρα κατέλαβε την 29η θέση έναντι της 35ης το 2018 και της 32ης θέσης το 2009. Ταυτόχρονα έχει βελτιώσει ορισμένους ποιοτικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα, τη συμμετοχή της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων στο 15% κατά την τελευταία τριετία, προσεγγίζοντας έτσι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 19% κατά το ίδιο διάστημα.

Στην έρευνα της EY, οι επενδυτές απαντούν σε ποσοστό 38% ότι η εικόνα της χώρας έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 47% στο ερωτηματολόγιο του 2019 (σε σχέση με το 2018). Παρά το πρόβλημα της πανδημίας και την επιστροφή της ύφεσης, οι επενδυτές σε ποσοστό 69% εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, ποσοστό που είναι μακράν από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες έρευνες φέτος.

Ως προς το είδος των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, η πρόθεση για επενδύσεις στην Βιομηχανία έχει αυξηθεί στο 26% από 9% πέρυσι καταγράφοντας μία σημαντική μεταβολή. Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση της πρόθεσης επενδύσεων στον Τουρισμό από το 69% το 2019 στο 52% στο 2020. Προφανώς οι επιπτώσεις από τον Covid 19 στον τουριστικό κλάδο έχει επηρεάσει τις αποφάσεις.

Οι παράγοντες που ξεχωρίζουν θετικά και αρνητικά την Ελλάδα από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Ανάμεσα στους παράγοντες που ξεχωρίζουν την Ελλάδα ως προς την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων είναι κατά 81% η ποιότητα ζωής, κατά 65% το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον και κατά 56% οι πολιτικές για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή.

Τα σημεία που υστερούν και πρέπει να βελτιωθούν είναι η στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (38%), η μείωση της φορολογίας (36%), η βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης (33%), ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων (31%).

Αποτελεσματική διαχείριση του covid 19

Οι απόψεις σχετικά με τις επιδόσεις της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης του covid 19 είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κατά 77%, η ταχύτητα ψηφιοποίησης του δημοσίου (73%), μέτρα στήριξης της οικονομίας (72%). Σε ότι αφορά τα σχέδια των επενδυτών που βρίσκονται στη χώρα μας, το 50% δηλώνει ότι δεν θα μεταβάλλει τις επενδύσεις του ενώ το 28% θα «παγώσει» τις προγραμματισμένες επενδύσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr