NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

«Πείραμα Jurassic Park»: Απελευθερώνονται 750 εκατ. γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

«Πείραμα Jurassic Park»: Απελευθερώνονται 750 εκατ. γενετικά τροποποιημένα κουνούπια

​Ένα σχέδιο για την απελευθέρωση περισσότερων από 750 εκατομμυρίων γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών στα Florida Keys, στη νότια ακτή της Φλόριντα, το 2021 και το 2022, έλαβε την τελική έγκριση από τις τοπικές Αρχές, ενάντια στις αντιρρήσεις πολλών κατοίκων και ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων.

«Με όλες τις επείγουσες κρίσεις που αντιμετωπίζει το έθνος μας και η πολιτεία της Φλόριντα - την πανδημία Covid-19, τις φυλετικές διακρίσεις, την κλιματική αλλαγή - η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δολάρια των φορολογουμένων και κυβερνητικούς πόρους για ένα πείραμα Jurassic Park» δήλωσε ο Jaydee Hanson, διευθυντής πολιτικής στο International Center for Technology Assessment and Center for Food Safety.

«Η περιοχή ελέγχου της επαρχίας Monroe έδωσε την τελική άδεια που απαιτείται. Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά; Δεν γνωρίζουμε, επειδή η EPA αρνήθηκε παράνομα να αναλύσει σοβαρά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, τώρα, χωρίς περαιτέρω ανασκόπηση των κινδύνων, το πείραμα μπορεί να προχωρήσει».

Το πιλοτικό έργο έχει σχεδιαστεί για να ελέγξει εάν ένα γενετικά τροποποιημένο κουνούπι είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον ψεκασμό εντομοκτόνων για τον έλεγχο του Aedes aegypti, γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, ενός είδους κουνουπιών που μεταφέρει αρκετές θανατηφόρες ασθένειες, όπως Zika, δάγκειος πυρετός, chikungunya και κίτρινος πυρετός.

Όπως αναφέρεται, το κουνούπι, που ονομάζεται OX5034, έχει τροποποιηθεί για να παράγει θηλυκούς απογόνους που πεθαίνουν στο στάδιο της προνύμφης, πολύ πριν εκκολαφτεί και μεγαλώσει αρκετά ώστε να τσιμπάει και να εξαπλώνει ασθένειες. Μόνο το θηλυκό κουνούπι τσιμπάει για αίμα. Τα αρσενικά τρέφονται μόνο με νέκταρ και επομένως δεν αποτελούν φορέα ασθένειας.

Το κουνούπι έχει εγκριθεί για να απελευθερωθεί στο Harris County, Texas, ξεκινώντας από το 2021, σύμφωνα με την Oxitec, την αμερικανική εταιρεία που εδρεύει στη Βρετανία και ανέπτυξε τον γενετικά τροποποιημένο οργανισμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr