NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Goldman Sachs: Μόνιμη απώλεια 25% των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ

Goldman Sachs: Μόνιμη απώλεια 25% των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ

Άκρως ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Goldman Sachs σχετικά με την απασχόληση στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα έχει γίνει πρώτο θέμα στα ειδησιογραφικά κανάλια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι στο επόμενο διάστημα το 25% των θέσεων εργασίας θα χαθούν σε διάρκεια χρόνου (permanently). Ουσιαστικά πρόκειται για μία «καφκική» εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ που θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στα υπόλοιπα ισχυρά κράτη του πλανήτη, τα οποία δεν έχουν την ίδια επιχειρηματική κινητικότητα όπως οι ΗΠΑ.

Με τις εκτιμήσεις αυτές η Goldman Sachs αναφέρει έμμεσα ότι θα συνεχιστεί η ύφεση για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια, μέχρι να προσαρμοστούν οι οικονομίες στις νέες συνθήκες. Η είδηση αυτή απασχολεί ιδιαίτερα τους κλάδου πώλησης λιανικών προϊόντων, αυτοκινήτων, τις μεταφορές, την τουριστική βιομηχανία, ενώ τα μεγάλα ερωτηματικά είναι εάν η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει και τους τεχνολογικούς κλάδους. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας επηρεάζει κυρίως τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Αμερικής (pension funds), αλλά και τις μικρές επενδυτικές εταιρείες (χρηματιστηριακές, ΑΕΕΧ κ.ά.) οι οποίες συνεργάζονται με ιδιώτες.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs αποτελεί ένα «καμπανάκι κινδύνου» προς την νυν αλλά και την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ (η οποία θα προκύψει από τις εκλογές Νοεμβρίου 2020) ώστε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Στην Ε.Ε. υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την απασχόληση και μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, αλλά και χρηματοδοτούμενες δράσεις από την ΕΚΤ. Οι χρηματοδοτήσεις (μέσα στο 2021) από το Ταμείο Ανάκαμψης που ΘΑ φτιαχθεί έχουν ανάμεσα στους βασικούς στόχους τους την μείωση της ανεργίας ή την πρόληψη της μετατροπής της ανεργίας από συγκυριακή (λόγω covid 19) σε δομική.

Η Ε.Ε. θα δαπανήσει 750 δισ. ευρώ για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Η μεγάλη διαφορά στην πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, είναι ότι στις ΗΠΑ και τη Βρετανία η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη (γι' αυτό στις θετικές συγκυρίες αυξάνεται θεαματικά και στις αρνητικές συγκυρίες υπάρχουν απολύσεις), ενώ στις χώρες της Ε.Ε. θεωρούν βασικό την δημιουργία «στρωμάτων ασφαλείας» προκειμένου να αποφεύγεται η κοινωνική κρίση. Τα προγράμματα Next E.E. που περιλαμβάνουν δράσεις 750 δισ. ευρώ στοχεύουν να περιορίσουν τις απώλειες των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. σε μονοψήφιο ποσοστό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr